Materiał promocyjny

Połknęły haczyk!

Makrela, dorsz, karp, mintaj , łosoś - do wyboru i do koloru! Co roku musimy zdecydować, jaka ryba zagości na naszych stołach w Święta Bożego Narodzenia oraz Wigilię. W kuchni Dzień Dobry TVN proponujemy kilka z nich.

Kanapki z makrelą na ciepło

Składniki:

sól i pieprz

nasiona sezamu

2 podłużne bułki

2 świeże makrele

1 ząbek czosnku

oliwa z oliwek

1 łyżeczka sosu sojowego

sok wyciśnięty z połowy cytryny

1 łyżeczka przyprawy 5 smaków

1 łyżka oleju arachidowego lub oleju roślinnego

4-6 liści kapusty pekińskiej, pokrojonej w kostkę

Przygotowanie:

Makrele wyfiletować. Zaczynając od strony ogona ostrym nożem ciąć mięso wzdłuż kręgosłupa, trzymając się linii grzbietowej oraz środka brzucha. Zakończyć przy płetwie bocznej i odciąć. Pod kątem odciąć również otłuszczony brzuszek, tym samym pozbywając się ości z tej części ryby. Od strony skóry wykonać 3-4 nacięcia. Przyprawę 5 smaków wymieszać z czosnkiem, sosem sojowym i łyżką oliwy. Otrzymaną marynatą natrzeć filety, odstawić. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć filety po 2-3 minuty z każdej strony zaczynając od strony skóry. Filety odłożyć w ciepłe miejsce, aby nie ostygły. Na patelnię wlać olej arachidowy, rozgrzać i usmażyć kapustę. Smażyć na ostrym ogniu około 1 minuty, dodać sok z cytryny i sos sojowy. Smażyć kolejne 2-3 minuty. Bułki przekroić, nałożyć do środka kapustę, na nią po dwa filety z makreli. Posypać nasionami sezamu, które wcześniej można podprażyć na suchej patelni.

Dorsz pod chrupiącą pierzynką

Składniki:

1 bułka

2 łyżeczki pesto

2 łyżki pestek dyni

skórka otarta z 1 cytryny

4 filety z dorsza, ze skórą

10 zielonych oliwek, posiekanych

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC. Bułkę drobno pokruszyć w rękach, wymieszać z pestkami dyni, pesto, skórką z cytryny i oliwkami. Ryby ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, skórą do dołu, następnie na każdy nałożyć po garści bułki i dokładnie docisnąć. Piec około 10-12 minut.

Czerowna zupa z karpia

Składniki:

sól i pieprz

8 ząbków czosnku

1 kieliszek białego wina

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 litry bulionu rybnego lub warzywnego

0,25 łyżeczki ostrej papryki

sok wyciśnięty z jednej pomarańczy

skórka z połowy pomarańczy

1 puszka pomidorów

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

8 ząbków czosnku (przeciśniętych przez praskę)

10-12 dzwonków z karpia (około 1, 5-2cm szerokości)

3 łyżki oliwy z oliwek, plus porcja do smażenia ryby

Sposób przygotowania:

W dużym garnku do zupy rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, seler i czosnek, aż będą miękkie. Dodać wino, koncentrat pomidorowy, bulion, paprykę, sok i skórkę z pomarańczy. Zagotować, następnie gotować bez pokrywki aż płyn się zredukuje o 1/3. Dodać pomidory z puszki, przyprawić solą i pieprzem. Dzwonki karpia przyprawić solą i pieprzem. Usmażyć na patelni na rozgrzanej oliwie. Następnie razem z oliwą dodać do zupy. Gotować jeszcze kilka minut. Dodać pietruszkę, wymieszać. Podawać w miseczkach z kawałkiem bagietki.

Bagietki i kłosy

Składniki:

szczypta cukru

1 łyżeczka soli

450g mąki pszennej

350 ml letniej wody

25 g świeżych drożdży

150 g mąki pszennej razowej

Przygotowanie:

Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i wymieszać. Dodać mąkę i sól, wyrobić na gładką masę. Włożyć ciasto do dużej miski, uformować kulę, przykryć folią spożywczą i pozostawić w lodówce na noc do wyrośnięcia (8 do 12 godzin). Następnego dnia podzielić ciasto na 4 równe części, uformować kule a następnie każdą z nich rozwałkować rękami na blacie, aby powstał cienki wałek o długości około 30cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ostrymi nożyczkami wykonać nacięcia od góry pod kątem 45º. Odcięte kawałki przekładać raz na lewą, raz na prawą stronę. Obsypać mąką i przykryć ściereczką kuchenną. Zostawić w ciepłym miejscu na 2 – 2 ½ godziny do wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania ciasta rozgrzać piekarnik do temp. 240°C. Blachę włożyć do piekarnika, piec w temp. 240°C przez 20 – 25 minut.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości