Kanapki z makrelą na ciepło
Składniki:
sól i pieprz
nasiona sezamu
2 podłużne bułki
2 świeże makrele
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
1 łyżeczka sosu sojowego
sok wyciśnięty z połowy cytryny
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
1 łyżka oleju arachidowego lub oleju roślinnego
4-6 liści kapusty pekińskiej, pokrojonej w kostkę
Przygotowanie:
Makrele wyfiletować. Zaczynając od strony ogona ostrym nożem ciąć mięso wzdłuż kręgosłupa, trzymając się linii grzbietowej oraz środka brzucha. Zakończyć przy płetwie bocznej i odciąć. Pod kątem odciąć również otłuszczony brzuszek, tym samym pozbywając się ości z tej części ryby. Od strony skóry wykonać 3-4 nacięcia. Przyprawę 5 smaków wymieszać z czosnkiem, sosem sojowym i łyżką oliwy. Otrzymaną marynatą natrzeć filety, odstawić. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć filety po 2-3 minuty z każdej strony zaczynając od strony skóry. Filety odłożyć w ciepłe miejsce, aby nie ostygły. Na patelnię wlać olej arachidowy, rozgrzać i usmażyć kapustę. Smażyć na ostrym ogniu około 1 minuty, dodać sok z cytryny i sos sojowy. Smażyć kolejne 2-3 minuty. Bułki przekroić, nałożyć do środka kapustę, na nią po dwa filety z makreli. Posypać nasionami sezamu, które wcześniej można podprażyć na suchej patelni.
Dorsz pod chrupiącą pierzynką
Składniki:
1 bułka
2 łyżeczki pesto
2 łyżki pestek dyni
skórka otarta z 1 cytryny
4 filety z dorsza, ze skórą
10 zielonych oliwek, posiekanych
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC. Bułkę drobno pokruszyć w rękach, wymieszać z pestkami dyni, pesto, skórką z cytryny i oliwkami. Ryby ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, skórą do dołu, następnie na każdy nałożyć po garści bułki i dokładnie docisnąć. Piec około 10-12 minut.
Czerowna zupa z karpia
Składniki:
sól i pieprz
8 ząbków czosnku
1 kieliszek białego wina
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 litry bulionu rybnego lub warzywnego
0,25 łyżeczki ostrej papryki
sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
skórka z połowy pomarańczy
1 puszka pomidorów
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
8 ząbków czosnku (przeciśniętych przez praskę)
10-12 dzwonków z karpia (około 1, 5-2cm szerokości)
3 łyżki oliwy z oliwek, plus porcja do smażenia ryby
Sposób przygotowania:
W dużym garnku do zupy rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, seler i czosnek, aż będą miękkie. Dodać wino, koncentrat pomidorowy, bulion, paprykę, sok i skórkę z pomarańczy. Zagotować, następnie gotować bez pokrywki aż płyn się zredukuje o 1/3. Dodać pomidory z puszki, przyprawić solą i pieprzem. Dzwonki karpia przyprawić solą i pieprzem. Usmażyć na patelni na rozgrzanej oliwie. Następnie razem z oliwą dodać do zupy. Gotować jeszcze kilka minut. Dodać pietruszkę, wymieszać. Podawać w miseczkach z kawałkiem bagietki.
Bagietki i kłosy
Składniki:
szczypta cukru
1 łyżeczka soli
450g mąki pszennej
350 ml letniej wody
25 g świeżych drożdży
150 g mąki pszennej razowej
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i wymieszać. Dodać mąkę i sól, wyrobić na gładką masę. Włożyć ciasto do dużej miski, uformować kulę, przykryć folią spożywczą i pozostawić w lodówce na noc do wyrośnięcia (8 do 12 godzin). Następnego dnia podzielić ciasto na 4 równe części, uformować kule a następnie każdą z nich rozwałkować rękami na blacie, aby powstał cienki wałek o długości około 30cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ostrymi nożyczkami wykonać nacięcia od góry pod kątem 45º. Odcięte kawałki przekładać raz na lewą, raz na prawą stronę. Obsypać mąką i przykryć ściereczką kuchenną. Zostawić w ciepłym miejscu na 2 – 2 ½ godziny do wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania ciasta rozgrzać piekarnik do temp. 240°C. Blachę włożyć do piekarnika, piec w temp. 240°C przez 20 – 25 minut.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN