Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News
Sernik à la tiramisu
Składniki:
200g herbatników zbożowych
80g roztopionego masła
25 biszkoptów „kocich języczków”
400g białego sera 3krotnie zmielonego
300g sera mascarpone
200g drobnego cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Cukier z wanilią
3 jaja
2 mocne kawy espresso lud 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
50ml amaretto
2 łyżki gorzkiego kakao
Przygotowanie:
Herbatniki drobno pokrusz, wymieszaj je z roztopionym masłem, wyłóż nimi spód małej tortownicy. Jej brzegi wysmaruj masłem i obłóż biszkoptami, jeden ściśle obok drugiego. Biały ser wymieszaj (najlepiej mikserem) z mascarpone, dodaj też mąkę ziemniaczaną cukier waniliowy i drobny cukier, jaja (pojedynczo), ostudzone espresso oraz amaretto. Masę serową wylej na ciasteczkowy spód, piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni. (jeśli ciasto będzie zbytnio zrumienione przykryj je folią)
Cytrynowy cheescake
Skałdniki:
300g herbatników zbożowych
100g roztopionego masła
100g cukierków m&m’s
800g sera Philadelphia
200g cukru pudru
5 jajek
Sok z 3 cytryn I 2 limonek
Przygotowanie:
Ciasteczka pokrusz, wymieszaj z masłem i wyłóż nimi spód tortownicy. Ser wymieszaj mikserem z cukrem, dodawaj pojedynczo jaja, oraz małym strumieniem wlewaj sok z cytryn i limonek. Gotową masę wylej na herbatnikowy spód. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy sernik wystygnie udekoruj go cukierkami m&m’s i wstaw na min 2 godziny do lodówki.
Serniczki czekoaldowe z wiśniami
Składniki:
150g herbatników zbożowych
70g roztopionego masła
1 łyżka gorzkiego kakao
500g serka mascarpone
150g cukru pudru
300ml śmietanki 36%
Laska wanilii
300g gorzkiej czekolady
500g mrożonych wiśni
1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Wiśnie odmroź, przełóż je na głęboka patelnie dodaj 1 łyżkę cukru i smaż je około 20 minut aż większość soku odparuje, ostudź je. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Herbatniki pokrusz i wymieszaj z masłem, wyłóż nimi spody sylikonowych foremek na muffinki. Mascarpone wymieszaj mikserem z cukrem dodaj ziarenka wanilii oraz roztopioną ale nie gorąca czekoladę. Śmietanę ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z masą, dodaj wiśnie, wymieszaj. Tak przygotowaną masę czekoladowa przełóż do sylikonowych foremek. Włóż do lodówki na min 4 godziny, następnie wyciągnij z foremek i podawaj.
Sernik z maśłem orzechowym
Składniki:
150g herbatników zbożowych
70g fistaszków
70g roztopionego masła
500g sera białego 3krotnie mielonego
3 jaja
3 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200g drobnego cukru
200g masła orzechowego
100ml kwaśniej śmietany 22%
100g mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Herbatniki pokrusz, wymieszaj z masłem i pokrojonymi drobno orzechami. Wyłóż nimi spód tortownicy. Ser wymieszaj mikserem z jajkami, żółtkami, cukrem, kwaśna śmietaną i masłem orzechowym. Masę wylej na spód, piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudź polej roztopiona czekoladą i wstaw na noc do lodówki.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN