Materiał promocyjny

Idealny sernik na święta

Pieczony, na zimo, a nawet bez sera. Sernik to typowe świąteczne ciasto, którego nie może zabraknąć naszym stole. Anna Starmach, w kuchni Dzień Dobry TVN, postawiła na amerykański cytrynowy cheescake oraz sernik à la tiramisu. A Wy, jakie macie pomysły na swój świąteczny sernik?

Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News

Sernik à la tiramisu

Składniki:

200g herbatników zbożowych

80g roztopionego masła

25 biszkoptów „kocich języczków”

400g białego sera 3krotnie zmielonego

300g sera mascarpone

200g drobnego cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Cukier z wanilią

3 jaja

2 mocne kawy espresso lud 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

50ml amaretto

2 łyżki gorzkiego kakao

Przygotowanie:

Herbatniki drobno pokrusz, wymieszaj je z roztopionym masłem, wyłóż nimi spód małej tortownicy. Jej brzegi wysmaruj masłem i obłóż biszkoptami, jeden ściśle obok drugiego. Biały ser wymieszaj (najlepiej mikserem) z mascarpone, dodaj też mąkę ziemniaczaną cukier waniliowy i drobny cukier, jaja (pojedynczo), ostudzone espresso oraz amaretto. Masę serową wylej na ciasteczkowy spód, piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni. (jeśli ciasto będzie zbytnio zrumienione przykryj je folią)

Cytrynowy cheescake

Skałdniki:

300g herbatników zbożowych

100g roztopionego masła

100g cukierków m&m’s

800g sera Philadelphia

200g cukru pudru

5 jajek

Sok z 3 cytryn I 2 limonek

Przygotowanie:

Ciasteczka pokrusz, wymieszaj z masłem i wyłóż nimi spód tortownicy. Ser wymieszaj mikserem z cukrem, dodawaj pojedynczo jaja, oraz małym strumieniem wlewaj sok z cytryn i limonek. Gotową masę wylej na herbatnikowy spód. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy sernik wystygnie udekoruj go cukierkami m&m’s i wstaw na min 2 godziny do lodówki.

Serniczki czekoaldowe z wiśniami

Składniki:

150g herbatników zbożowych

70g roztopionego masła

1 łyżka gorzkiego kakao

500g serka mascarpone

150g cukru pudru

300ml śmietanki 36%

Laska wanilii

300g gorzkiej czekolady

500g mrożonych wiśni

1 łyżka cukru

Przygotowanie:

Wiśnie odmroź, przełóż je na głęboka patelnie dodaj 1 łyżkę cukru i smaż je około 20 minut aż większość soku odparuje, ostudź je. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Herbatniki pokrusz i wymieszaj z masłem, wyłóż nimi spody sylikonowych foremek na muffinki. Mascarpone wymieszaj mikserem z cukrem dodaj ziarenka wanilii oraz roztopioną ale nie gorąca czekoladę. Śmietanę ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z masą, dodaj wiśnie, wymieszaj. Tak przygotowaną masę czekoladowa przełóż do sylikonowych foremek. Włóż do lodówki na min 4 godziny, następnie wyciągnij z foremek i podawaj.

Sernik z maśłem orzechowym

Składniki:

150g herbatników zbożowych

70g fistaszków

70g roztopionego masła

500g sera białego 3krotnie mielonego

3 jaja

3 żółtka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

200g drobnego cukru

200g masła orzechowego

100ml kwaśniej śmietany 22%

100g mlecznej czekolady

Przygotowanie:

Herbatniki pokrusz, wymieszaj z masłem i pokrojonymi drobno orzechami. Wyłóż nimi spód tortownicy. Ser wymieszaj mikserem z jajkami, żółtkami, cukrem, kwaśna śmietaną i masłem orzechowym. Masę wylej na spód, piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudź polej roztopiona czekoladą i wstaw na noc do lodówki.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości