Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News
Zimowa sałatka
Przepis na 4 porcje
czas przygotowania: 15 minut
Składniki
1 główka sałaty rzymskiej lub lodowej
1 słoik Buraczków domowych Smak
2 jabłka
sok z 1 cytryny
1 łyżka Musztardy delikatesowej Prymat
6 łyżek oliwy
2 łyżki miodu
200 g sera roquefort
garść orzechów włoskich
1 łyżka maku
Przygotowanie:
Buraczki pokrój na cienkie plasterki i ułóż na półmisku. Umytą i osuszoną sałatę podrzyj na mniejsze kawałki i rzuć na buraczki.Z jabłek usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie plasterki, zostawiając skórkę i wymieszaj z sałatą.Przygotuj dressing, mieszając sok cytrynowy, musztardę, oliwę i miód w słoiku lub miseczce. Pamiętaj, by dokładnie wymieszać wszystkie składniki, aby uzyskać jednolitą emulsję. Polej sałatkę dressingiem, połóż małe kawałeczki sera roquefort, lekko pokruszone orzechy włoskie i posyp makiem.
Placki cukiniowe z wędzonym łososiem
Przepis na 4 porcje
czas przygotowania: 30 minut
Składniki
1 cukinia
1 ziemniak
1 jajko
3-4 łyżki mąki
2 łyżki oliwy
200 ml śmietany 12%
mały pęczek koperku
otarta skórka z 1 cytryny (wcześniej sparzona)
2 łyżki Kremu chrzanowego Smak
200 g wędzonego łososia
sól i Pieprz czarny mielony Prymat
Przygotowanie:
Zetrzyj w misce cukinię i ziemniaka na grubej tarce. Wbij jajko, dodaj mąkę, oliwę, dopraw solą, pieprzem i połącz dokładnie wszystkie składniki. Śmietanę wymieszaj z posiekanym koperkiem, skórką cytrynową i Kremem chrzanowym Smak. Rozgrzej 3 łyżki oliwy na patelni teflonowej i zacznij smażyć placki z 2 łyżek ciasta. Placki smaż przez 2-3 min z każdej strony, aż będę lekko zrumienione!Na każdy placek nałóż Krem chrzanowy Smak oraz kawałek wędzonego łososia. Zjedz od razu!
Tarta z suszonymi pomidorami
Przepis na 4 porcje
czas przygotowania: 30 minut
Składniki
1 pierś z kurczaka
opakowanie ciasta francuskiego (250g)
garść Oliwek zielonych i czarnych Smak
8 Pomidorów suszonych Smak
1 łyżka Kaparów Smak
200 g sera brie
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i usmaż pierś z kurczaka doprawioną solą oraz pieprzem po 4 minuty z każdej strony. Rozwiń ciasto francuskie, przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i zagnij krawędzie do środka na szerokość 1 cm, nakłuj widelcem i włóż do piekarnika na 15 minut. Na podpieczonym cieście ułóż pocięte na paski suszone pomidory, pokrojone oliwki, kapary, kawałki usmażonego kurczaka oraz na wierzchu połóż plasterki sera brie. Włóż tartę do piekarnika na kolejne 10 minut, aż ser się zapiecze, a tarta będzie złocista i chrupiąca. Pokrój na kwadraty i podawaj!
Wątróbka z ćwikłą
Przepis na 4 porcje
czas przygotowania: 15 minut
Składniki
2 ząbki czosnku
1 cebula
4 wątróbki z kurczaka
1 gruszka
2 łyżki miodu
2 łyżki Ćwikły z chrzanem Smak
4 Ogórki konserwowe Smak
białe pieczywo lub 1 ciabatta
sól
1 łyżeczka Tymianku
Pieprz czarny mielony Prymat
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, podsmaż posiekany czosnek wraz cebulą, aż się zeszkli. Dodaj oczyszczone i osuszone na ręczniku papierowym wątróbki i podsmażaj przez 5 minut, aż będą złociste. Podczas smażenia dodaj pokrojoną wraz ze skórą na cienkie paski gruszkę, na koniec polej całość miodem i dopraw solą oraz pieprzem. Pokrój pieczywo lub ciabattę na grube kromki włóż do piekarnika na kilka minut lub podgrzej w tosterze.Każdą kromkę pieczywa skrop oliwą, posmaruj ćwikłą i połóż plasterki wątróbki wraz z podsmażoną cebulką, gruszką oraz posiekanymi ogórkami konserwowymi.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN