Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News
Więcej o serialu na stronie: Julia – serial TVN online
Omlet ze szpinakiem
Składniki:
Szpinak mrożony, liściasty
2 jajka
Świeży pomidor
Oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Szpinak rozmrażamy, dodajemy do niego dwa jajka i drobno pokrojonego pomidora. Wszystko mieszamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Przyprawiamy do smaku. Wlewamy wszystko na patelnię i smażymy.
Naleśniki ze szpinakiem
Składniki:
Szpinak mrożony, liściasty
Ser pleśniowy Lazur
Czosnek
Pestki słonecznika
Śmietana
Rudola lub kiełki
Jajka, mąka, mleko (do przygotowania naleśników)
Przygotowanie:
Naleśniki smażymy według uznania. Szpinak rozmrażamy, dodajemy do niego ser pleśniowy (najlepiej Lazur), czosnek, przyprawy wedle uznania, odrobinę śmietany, pestki słonecznika. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Farsz zawijamy we wcześniej usmażone naleśniki. Polewamy śmietaną i przystrajamy rukolą lub kiełkami.
Cannelloni ze szpinakiem
Składniki:
Szpinak mrożony, liściasty
Makaron Cannelloni
Ser pleśniowy (najlepiej Lazur)
Czosnek
Śmietana
Parmezan
Boczek kresowy lub szynka parmeńska
Przygotowanie:
Farsz przygotowujemy dokładnie tak samo jak ten do naleśników. Makaron cannelloni gotujemy dosłownie 3 minuty. Następnie nadziewamy go farszem szpinakowym. Canneloni zawijamy w cieniutkie plastry boczku kresowego lub w plastry szynki parmeńskiej. Układamy w nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i posypujemy parmezanem. Wszystko zapiekamy w 150 stop
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN