Materiał promocyjny

Comber z królika, zupa z pieczonej marchwi i torcik

Mija rok od kiedy Piotr Kucharski wygrał drugą edycję konkursu „Gotuj o wszystko” i został kucharzem Dzień Dobry TVN, który regularnie gości w Waszych domach. To okazja, by uczcić to wyjątkowymi potrawami. Rozsmakujcie się w urodzinowym torcie, combrze z królika z balsamiczną cebulą oraz zupie z pieczonej marchewki i selera.

Zdjęcie:Michał Wargin/ East News

Urodzinowy torcik

Biszkopt:

30 g rozpuszczonego masła

130 g mąki pszennej tortowej

120 g cukru

4 jajka

Krem i dodatki:

2 łyżki octu balsamicznego

1 opakowanie mrożonych malin, wcześniej rozmrożonych

3 op. serka mascarpone (750 g)

100 g mleka

4 łyżki cukru pudru

300 g bezy

kakao do posypania

czekolada do dekoracji

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Jajka rozdzielić i ubić osobno żółtka z połową cukru i białka z pozostałym cukrem. Następnie połączyć. Dodać mąkę i masło, delikatnie wymieszać. Tortownicę o wymiarach Ø 22 nasmarować masłem i oprószyć mąką. Wylać na nią masę. Wstawić do piekarnika na około 25 minut. Wyjąć z formy i odstawić do wystygnięcia.

Krem i dodatki: Maliny polać octem balsamicznym i odstawić. Mascarpone dokładnie połączyć z mlekiem i cukrem pudrem. Odłożyć połowę. Do jednej części kremu dodać pokruszoną bezę i odsączone maliny, delikatnie wymieszać. Biszkopt przekroić na 3 okręgi, przełożyć kremem z malinami i bezą. Wierzch i boki posmarować czystym kremem. Całość mocno posypać kakao i udekorować czekoladą.

Comber z królika z balsamiczną cebulą

Składniki:

3 czerwone cebule, pokrojone w piórka

3 łyżki octu balsamicznego

3 łyżki miodu

oliwa z oliwek

2 combry z królika

6 cienkich plastrów chudego wędzonego boczku

4 łyżki masła

sól i pieprz

Przygotowanie:

Cebulę podsmażyć na 3 łyżkach oliwy, aż będzie miękka, dodać ocet i miód, dusić, aż całość będzie miała konsystencję syropu. Combry przyprawić solą i pieprzem, następnie zawinąć w boczek. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć combry z każdej strony po 3 minuty. Combry podawać na balsamicznej cebuli.

Chleb żurkowy

Składniki:

500 ml bazy do żurku

20 g drożdży

0,5 łyżeczki cukru

500 g mąki pszennej

100 g otrębów pszennych

2 łyżeczki czarnuszki

1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Bazę do żurku podgrzać, następnie rozpuścić w niej drożdże i cukier. Dodać mąką pszenną otręby i sól i dobrze wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15-20 min. Podłużną formę (około 24 cm) wysmarować masłem. Ciasto ponownie zagnieść, przełożyć formy i wygładzić mokrą dłonią, ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 20 min. Przed pieczeniem przy pomocy pędzelka wierzch posmarować wodą. Piec w rozgrzanym piekarniku w 200°C przez około 1 godz. Zaraz po wyjęciu z piekarnika wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia.

Zupa krem z pieczonej marchewki i selera

Składniki:

3-4 duże marchewki (około 400 g)

2 selery (około 400 g)

600 ml bulionu warzywnego

gałka muszkatołowa

listki z dwóch gałązek tymianku

sól i pieprz

oliwa z oliwek

100 ml białego wytrawnego wina

Przygotowanie:

Marchewki umyć i zawinąć w folię aluminiową. Seler jeśli jest duży do przekroić i zawinąć w folię aluminiową. Razem z marchewką wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200°C, piec około 40 min. Następnie wystudzić i obrać. Każde z warzyw przełożyć do osobnego garnuszka, podlać połową bulionu i wina, zagotować. Marchewki doprawić tymiankiem solą i pieprzem, następnie zmiksować. Seler doprawić gałka muszkatołową, solą i pieprzem, następnie zmiksować. Obie zupy wlewać równocześnie na talerz, aby na talerzu powstały dwa kolory. Wierzch skropić dobrą oliwą z oliwek.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości