Zdjęcie:Michał Wargin/ East News
Urodzinowy torcik
Biszkopt:
30 g rozpuszczonego masła
130 g mąki pszennej tortowej
120 g cukru
4 jajka
Krem i dodatki:
2 łyżki octu balsamicznego
1 opakowanie mrożonych malin, wcześniej rozmrożonych
3 op. serka mascarpone (750 g)
100 g mleka
4 łyżki cukru pudru
300 g bezy
kakao do posypania
czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Jajka rozdzielić i ubić osobno żółtka z połową cukru i białka z pozostałym cukrem. Następnie połączyć. Dodać mąkę i masło, delikatnie wymieszać. Tortownicę o wymiarach Ø 22 nasmarować masłem i oprószyć mąką. Wylać na nią masę. Wstawić do piekarnika na około 25 minut. Wyjąć z formy i odstawić do wystygnięcia.
Krem i dodatki: Maliny polać octem balsamicznym i odstawić. Mascarpone dokładnie połączyć z mlekiem i cukrem pudrem. Odłożyć połowę. Do jednej części kremu dodać pokruszoną bezę i odsączone maliny, delikatnie wymieszać. Biszkopt przekroić na 3 okręgi, przełożyć kremem z malinami i bezą. Wierzch i boki posmarować czystym kremem. Całość mocno posypać kakao i udekorować czekoladą.
Comber z królika z balsamiczną cebulą
Składniki:
3 czerwone cebule, pokrojone w piórka
3 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki miodu
oliwa z oliwek
2 combry z królika
6 cienkich plastrów chudego wędzonego boczku
4 łyżki masła
sól i pieprz
Przygotowanie:
Cebulę podsmażyć na 3 łyżkach oliwy, aż będzie miękka, dodać ocet i miód, dusić, aż całość będzie miała konsystencję syropu. Combry przyprawić solą i pieprzem, następnie zawinąć w boczek. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć combry z każdej strony po 3 minuty. Combry podawać na balsamicznej cebuli.
Chleb żurkowy
Składniki:
500 ml bazy do żurku
20 g drożdży
0,5 łyżeczki cukru
500 g mąki pszennej
100 g otrębów pszennych
2 łyżeczki czarnuszki
1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Bazę do żurku podgrzać, następnie rozpuścić w niej drożdże i cukier. Dodać mąką pszenną otręby i sól i dobrze wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15-20 min. Podłużną formę (około 24 cm) wysmarować masłem. Ciasto ponownie zagnieść, przełożyć formy i wygładzić mokrą dłonią, ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 20 min. Przed pieczeniem przy pomocy pędzelka wierzch posmarować wodą. Piec w rozgrzanym piekarniku w 200°C przez około 1 godz. Zaraz po wyjęciu z piekarnika wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia.
Zupa krem z pieczonej marchewki i selera
Składniki:
3-4 duże marchewki (około 400 g)
2 selery (około 400 g)
600 ml bulionu warzywnego
gałka muszkatołowa
listki z dwóch gałązek tymianku
sól i pieprz
oliwa z oliwek
100 ml białego wytrawnego wina
Przygotowanie:
Marchewki umyć i zawinąć w folię aluminiową. Seler jeśli jest duży do przekroić i zawinąć w folię aluminiową. Razem z marchewką wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200°C, piec około 40 min. Następnie wystudzić i obrać. Każde z warzyw przełożyć do osobnego garnuszka, podlać połową bulionu i wina, zagotować. Marchewki doprawić tymiankiem solą i pieprzem, następnie zmiksować. Seler doprawić gałka muszkatołową, solą i pieprzem, następnie zmiksować. Obie zupy wlewać równocześnie na talerz, aby na talerzu powstały dwa kolory. Wierzch skropić dobrą oliwą z oliwek.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN