Materiał promocyjny

Oczyść swój organizm po świętach

Po suto zastawionym świątecznym stole, warto przywrócić nasz organizm do równowagi. W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Łapanowski przyrządził potrawy w sam raz na przeciążony świątecznymi daniami żołądek.

Zdjęcie: Bartosz Krupa / East News

Parzona bazylia z cytryną

Składniki:

½ pęczek świeżej bazylii

1 cm imbiru

½ cytryny

2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Zioło wkładamy do dzbanka. Zalewamy wrzątkiem. Dodajemy utarty imbir, sok z cytryny a po ostudzeniu miód. Mieszamy i podajemy na ciepło i na zimno. Zamiast bazylii możemy zaparzyć miętę lub melisę.

Koperkowa sałatka z brukselki z ziarnami słonecznika

Składniki:

2 garście jarmużu

2 garście brukselek

mała garść kiełków lucerny

½ pęczek szczypiorku

½ pęczek koperku

1 garść uprażonych pestek słonecznika

dressing musztardowy

1 łyżka musztardy

1 łyżeczka miodu

8 łyżek oleju rzepakowego

ząbek czosnku

2 łyżki soku z cytryny

pieprz

sól

Przygotowanie:

Ucieramy musztardę i miód z sokiem z cytryny, solą i pieprzem i powoli dodajemy olej, nieustannie mieszając, aż sos uzyska gęstą, kremową konsystencję. Gotowy doprawiamy czosnkiem i ewentualnie ziołami. W zależności od upodobań i zapotrzebowania natką pietruszki, koperkiem lub kolendrą. Z brukselek usuwamy kaczany i odrywamy listki. Jarmurz obrywamy ze złykowaciałych części i zostawiamy tylko delikatne części liści. Parzymy je na chrupko we wrzątku z cukrem i solą i przelewamy lodowatą wodą. Brukselkę i jarmuż osuszamy i mieszamy z dressingiem. Sałatkę dekorujemy szczypiorkiem i kiełkami lucerny.

Salsa verde z marchewką i surową dynią

Składniki:

2 marchewki

kawałek dyni

sezam do posypania

sos:

2-3 ząbki czosnku

1 pęczek natki pietruszki

1 cytryna

pieprz i sól

oliwa extra vergin

świeża kolendra

Dynię kroimy w zapałkę. Marchewkę kroimy w cienkie plastry: w tym celu wygodnie jest użyć obieraka do warzyw.

Sos:

Siekamy czosnek i natkę pietruszki. Mieszamy je ze sobą, dodajemy oliwę i sok z połówki cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Dynie i marchew mieszamy z dressingiem , a sałatkę posypujemy prażonymi ziarnami sezamu. Możemy też udekorować ją olejem z dyni i kiełkami słonecznika.

Bulion imbirowy z nototenią pomidorami i suszonymi śliwkami

Składniki:

4-6 głów z karpia

1 por

1 mały seler

2 szalotki lub cebule

1 pietruszka

Ew. kilka łodyg selera naciowego, ½ kopru włoskiego

3 cm imbiru

½ puszki pomidorów pokrojonych w kostkę

pęczek natki pietruszki lub kolendry

4 tuszki mrożonej nototnenii lub innej białej ryby

3 suszone śliwki

2 ząbki czosnku

½ cytryny

Głowy gotuję z rozdrobnioną włoszczyzną i śliwkami na niewielkim ogniu przez ok. 40 min. Bulion szumuję od czasu do czasu. Jego smak mogę wzmocnić korzennymi przyprawami (anyż, koper włoski, odrobina kardamonu i cynamonu nie zaszkodzi). Po tym czasie cedzę bulion i do zupy dodaje pomidory, dużo świeżo tartego imbiru, sok z cytryny, natkę i nototenię lub inne filety z białej ryby. Gotuję jeszcze chwilę i podaję posypane natką z płatkami surowego czosnku drobno siekanego.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości