Materiał promocyjny

Nie tylko ruskie...

Litewskie pieczone , ravioli, samosy - różne przygotowywane, z różnych składników, ale jedno je łączy -wszystkie to pierogi. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski dokonał przeglądu pierogów z różnych stron świata.

RAVIOLI

Składniki:

Ciasto:

3 jajka

2 żółtka

400 g mąki tortowej

0, 5 łyżeczki soli

Farsz:

1 por

2 białka

pieprz i sól

2 łyżki masła

200 g twarogu

0,5 pęczka koperku

200 g wędzonego łososia

Przygotowanie:

Ciasto:

Wysypać mąkę na stolnicę i zrobić dołek. Wbić do niego jajka, rozbełtać widelcem. Okrężnymi ruchami zagarniać mąkę do jajek. Następnie zagniatać rękami aż uzyskamy jednolitą masę. Umyć ręce, oczyścić dokładnie stolnicę. Ciasto odłożyć na bok. Pozostałe ciasto zagniatać około 20 min. posuwistymi ruchami, lekko dociskając do blatu. Jeśli jest potrzeba lekko posypać blat mąką, aby się nie kleił. Ciasto jest gotowe, jeśli po około 20 min. nie ma gródek. Powinno też mieć widoczne pęcherzyki powietrza w środku. Ciasto włożyć do woreczka i odstawić na około 10 min.

Farsz:

Por drobno pokroić i poddusić na maśle. Łososia i koperek drobno pokroić. Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać z porem, łososiem i koperkiem, przyprawić solą i pieprzem. Ciasto podzielić na cztery części i rozwałkować. Dwa placki ciasta posmarować roztrzepanym białkiem. Ułożyć na nich kleksy farszu w regularnych odstępach. Przykryć pozostałymi plackami, docisnąć palcami przestrzenie pomiędzy farszem. Radełkiem lub nożem podziel ciasto na kwadraciki. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Po wypłynięciu na powierzchnię gotować jeszcze ok. 4 min. Podawać polane stopionym masłem.

LITEWSKIE PIECZONE PIEROGI

Składniki:

Ciasto:

sól

1 jajko

łyżka oleju

15 g drożdży

0,5 kostki masła

1,5 szklanki mąki

0,5 szklanki letniego mleka

Farsz:

białko

1 jajko

majeranek

sól, pieprz

1 duża cebula

2 łyżki masła

40 g grzybów suszonych

1 szklanka kaszy gryczanej

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Dodać mąkę, jajko i olej. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Grzyby namoczyć i ugotować w wodzie, w której się moczyły. Kaszę gryczaną ugotować. Cebulę zeszklić na maśle. Dodać grzyby, przesmażać całość przez chwilę, następnie dodać kaszę gryczaną. Całość smażyć kilka minut, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie, posmarować miękkim masłem i złożyć rogi do środka (w kopertę), następnie ponownie rozwałkować. Czynność powtórzyć trzykrotnie. Po ostatnim wałkowaniu ciasto powinno mieć około 0, 5 cm grubości. Ciasto pokroić na kwadraty o boku 5 x 5 cm, na każdy nałożyć dużą łyżkę farszu. Brzegi posmarować białkiem, złożyć i zlepić. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 20 min. aż będą złoto-brązowe.

SAMOSY

Składniki:

1 cebula

2 marchewki

oliwa z oliwek

2 łyżeczki curry

0, 5 łyżeczki soli

1 ząbek czosnku

1 szczypta cynamonu

500 g gotowego ciasta filo

300 g czerwonej soczewicy

olej do głębokiego smażenia

2 szczypty pieprzu kajeńskiego

Przygotowanie:

Czosnek, cebulę i marchewkę podsmażyć na oliwie. Soczewicę ugotować i dodać do warzyw. Dodać przyprawy i wymieszać. Ciasto pokroić na paski o szerokości 8 cm. Po łyżeczce farsz nakładać na początek każdego z pasków. Jeden z rogów założyć tak, aby ciasto przykryło farsz. Następnie zwijać pierożki tak, aby powstały trójkąty. W dużym rondlu rozgrzać olej, smażyć pierożki na wolnym ogniu, aż pierożki się zarumieni

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości