Materiał promocyjny

Myślisz o niebieskich migdałach... w kuchni?

Migdały, pomimo dość znacznej zawartości tłuszczu, powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Są nieocenionych źródłem wapnia, błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan zaproponował migdały w wersji na słodko!

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

Migdały w cukrze

Składniki:

400 g Migdały

400 g białego Cukru Królewskiego

100 ml Woda

Cukier wanilinowy

Cynamon

Przygotowanie:

Na patelni łączymy cukier z wodą. Przygotowujemy syrop. Dodajemy cukier wanilinowy i cynamon. Wsypujemy migdały i mieszamy, podgrzewamy około 20 minut do momentu aż migdały całe pokryją się błyszczącym syropem. Tak przygotowane migdały wykładamy na pergamin i odstawiamy do przestygnięcia i wysuszenia. Można wstawić do piekarnika - to przyspieszy proces wysuszania.

Naleśniki z serkiem migdałowym, jabłkami i herbacianą kruszonką

Składniki:

100 g Ciasteczka kruche

100 g Migdały mielone

100 g Cukier Królewski

100 g Masło

Przygotowanie:

Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze i łączymy z migdałami, cukrem i rozpuszczonym masłem. Wyrabiamy szybko kruszonkę. Odstawiamy do lodówki.

Składniki:

300 g Mąka

250 ml Mleko

100 g Cukier Królewski

100 g drobny trzcinowy Cukier Królewski

40g Masło

5 szt. Jabłka

4 szt. Jajka

Przygotowanie:

Z ww składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe, ale na koniec dodając pianę z białek ubitą z cukrem. Powstaną dzięki temu baaardzo puszyste naleśniki. Smażymy na patelni na złoty kolor. Cukier z masłem rozpuszczamy na patelni, karmelizujemy i dodajemy plastry jabłek.

Składniki:

500 g Ser biały

200 g Cukier Królewski

120 g Masło

70 g Mąka

4 jajka

Aromat migdałowy

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy ser, jajka i na koniec mąkę. Tyle. Naleśniki przekładamy serem, układamy w blaszce, wykładamy jabłka i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do zapieczenia.

Tarta migdałowa z karmelizowanymi pomarańczami w trzcinowym cukrze

Składniki:

400 g Mąka

200 g Masło

100 g drobny trzcinowy Cukier Królewski

8 żółtek

Cukier wanilinowy

Sól

Przygotowanie:

Z w/w składników przygotowujemy ciasto kruche i odstawiamy aby odpoczęło. Po 30 minutach rozwałkowujemy na cienki placek i wykładamy na blaszkę do tarty. Wypiekamy w piekarniku w temp. 180 stopni około 15 minut.

Składniki:

200 g Masło

200 g Cukier Królewski

200 g Migdały w proszku

20 g Mąka

3 Jajka

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem do białości, dodajemy po jednym jajku i ubijamy nadal mikserem. Do masy dodajemy migdały w proszku wymieszane z mąką i już teraz delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na podpieczony spód z ciasta kruchego i wstawiamy do pieczenia w temp. 180 stopni. Pieczemy na złoty kolor.

Składniki:

100 g drobny trzcinowy Cukier Królewski

5 szt. pomarańczy

Przygotowanie:

Pomarańcze kroimy w plastry i układamy na upieczonym cieście. Wierzch posypujemy obficie cukrem trzcinowym i za pomocą opalarki do kremu brulee karmelizujemy cukier z pomarańczami.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości