Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News
Migdały w cukrze
Składniki:
400 g Migdały
400 g białego Cukru Królewskiego
100 ml Woda
Cukier wanilinowy
Cynamon
Przygotowanie:
Na patelni łączymy cukier z wodą. Przygotowujemy syrop. Dodajemy cukier wanilinowy i cynamon. Wsypujemy migdały i mieszamy, podgrzewamy około 20 minut do momentu aż migdały całe pokryją się błyszczącym syropem. Tak przygotowane migdały wykładamy na pergamin i odstawiamy do przestygnięcia i wysuszenia. Można wstawić do piekarnika - to przyspieszy proces wysuszania.
Naleśniki z serkiem migdałowym, jabłkami i herbacianą kruszonką
Składniki:
100 g Ciasteczka kruche
100 g Migdały mielone
100 g Cukier Królewski
100 g Masło
Przygotowanie:
Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze i łączymy z migdałami, cukrem i rozpuszczonym masłem. Wyrabiamy szybko kruszonkę. Odstawiamy do lodówki.
Składniki:
300 g Mąka
250 ml Mleko
100 g Cukier Królewski
100 g drobny trzcinowy Cukier Królewski
40g Masło
5 szt. Jabłka
4 szt. Jajka
Przygotowanie:
Z ww składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe, ale na koniec dodając pianę z białek ubitą z cukrem. Powstaną dzięki temu baaardzo puszyste naleśniki. Smażymy na patelni na złoty kolor. Cukier z masłem rozpuszczamy na patelni, karmelizujemy i dodajemy plastry jabłek.
Składniki:
500 g Ser biały
200 g Cukier Królewski
120 g Masło
70 g Mąka
4 jajka
Aromat migdałowy
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy ser, jajka i na koniec mąkę. Tyle. Naleśniki przekładamy serem, układamy w blaszce, wykładamy jabłka i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do zapieczenia.
Tarta migdałowa z karmelizowanymi pomarańczami w trzcinowym cukrze
Składniki:
400 g Mąka
200 g Masło
100 g drobny trzcinowy Cukier Królewski
8 żółtek
Cukier wanilinowy
Sól
Przygotowanie:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto kruche i odstawiamy aby odpoczęło. Po 30 minutach rozwałkowujemy na cienki placek i wykładamy na blaszkę do tarty. Wypiekamy w piekarniku w temp. 180 stopni około 15 minut.
Składniki:
200 g Masło
200 g Cukier Królewski
200 g Migdały w proszku
20 g Mąka
3 Jajka
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem do białości, dodajemy po jednym jajku i ubijamy nadal mikserem. Do masy dodajemy migdały w proszku wymieszane z mąką i już teraz delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na podpieczony spód z ciasta kruchego i wstawiamy do pieczenia w temp. 180 stopni. Pieczemy na złoty kolor.
Składniki:
100 g drobny trzcinowy Cukier Królewski
5 szt. pomarańczy
Przygotowanie:
Pomarańcze kroimy w plastry i układamy na upieczonym cieście. Wierzch posypujemy obficie cukrem trzcinowym i za pomocą opalarki do kremu brulee karmelizujemy cukier z pomarańczami.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN