Materiał promocyjny

Nowy rok na słodko!

W kuchni Dzień Dobry TVN Maciej Szaciłło postawił na słodkości: ciasto z winogronami i orzechami, tartę z migdałami, orzechami laskowymi i karmelem oraz jagodowe pączki.

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

Ciasto z winogronami i orzechami

Skladniki:

½ kg mąki

65 g drobnego białego Cukru Królewskiego

25 g drożdży

1 i ½ szklanki mleka

50 g ghee (klarowane masło)

2 łyżki oliwy z oliwek

masło do posmarowania

masa orzechowa:

175 g masła

125 g drobnego trzcinowego Cukru Królewskiego

skórka starta z jednej cytryny

100 g poszatkowanych orzechów włoskich

500 g czarnych winogron bez pestek

trzcinowy Cukier Królewski do posypania

Przygotowanie:

Drożdże ucieramy w miseczce z łyżką drobnego cukru białego, gdy się rozpuszczą dolewamy ¾ szklanki letniego, (nie gorącego!!) mleka, dodajemy 2 łyżki mąki i odstawiamy na kilka minut. Resztę mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy sklarowane masło, olej słonecznikowy, resztę cukru i dolewamy drożdże. Całość dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy, aby podwoiło swoją objętość ( 30-60 minut). Masło łączymy z cukrem, skórką z cytryny i poszatkowanymi orzechami. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na okrągły placek średnicy 25 cm. Jeden z nich kładziemy na posmarowanej masłem okrągłej formie i rozkładamy połowę masy orzechowej i połowę winogron. Przykrywamy drugim plackiem i rozkładamy pozostałą część masy orzechowej i winogrona. Posypujemy drobnym cukrem trzcinowym. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto pieczemy w temp 200 stopni przez 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 i pieczemy 30 minut. Ciasto powinno być złotobrązowe.

Tarta z migdałami, orzechami laskowymi i karmelem

Składniki:

ciasto:

350 g mąki

plus mąka do podsypywania

szczypta soli

150 g drobnego trzcinowego Cukru Królewskiego

200 g masła

3 łyżki śmietany18%

1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią

2-3 łyżki lodowatej wody

nadzienie orzechowe:

200 ml śmietanki 30%

50 ml wody

150 g drobnego białego Cukru Królewskiego

1 łyżka miodu

80 g masła

150g migdałów

150 orzechów laskowych

Przygotowanie:

Masło, drobny cukier trzcinowy, śmietanę, cukier waniliowy i lodowatą wodę miksujemy

w mikserze Wsypujemy mąkę i miksujemy, aż składniki się połączą. Ciasto wyjmujemy

i wyrabiamy chwilę podsypując mąką. Wstawiamy do lodówki.

Migdały i orzechy pieczemy w piekarniku na złoty kolor w temp 180 stopni uważając, aby ich nie przypalić. Na głębszej patelni podgrzewamy cukier, wodę i miód. Nie mieszamy. Po około 7 minutach zacznie tworzyć się karmel. Kiedy będzie miał złocisty kolor zdejmujemy

z gazu i wlewamy podgrzaną wcześniej śmietankę. Kiedy polewa przestanie bulgotać, podgrzewamy całość i dodajemy masło. Karmel powinien się połączyć ze śmietanką

i masłem. Dodajemy poszatkowane uprażone orzechy i migdały.Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na okrągłe większe niż średnica okrągłej formy placki. Jednym z nich wykładamy posmarowaną masłem formę i rozkładamy nadzienie orzechowe. Przykrywamy drugim plackiem

i przejeżdżamy wałkiem po rancie formy, tak, aby odciąć nadmiar ciasta. Wstawiamy do lodówki na 30 minut, robimy patyczkiem parę dziurek w cieście i pieczemy w temp 180 stopni bez termoobiegu przez 30-40 minut na złocistobrązowy kolor. Podajemy z odrobina kwaśnej śmietany.

Jagodowe pączki

Składniki:

1 szklanka mąki krupczatki

¼ szklanki słodkiej śmietanki

¼ szklanki ciepłej wody

10 g drożdży

25 g masła

30 g drobnego trzcinowego Cukru Królewskiego

mąką do podsypywania

olej ryżowy do głębokiego smażenia

nadzienie:

ok. ½ szklanki jagód mrożonych

15 g drobnego trzcinowego Cukru Królewskiego

do posypania:

cukier puder w młynku Cukier Królewski do posypania

Przygotowanie:

Jagody gotujemy w małym garnku z cukrem i odparowujemy. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietankę łączymy w kubku z wodą, cukrem, rozpuszczonym masłem i drożdżami. Całość dokładnie mieszamy, żeby rozpuścić drożdże. Następnie rozpuszczone drożdże mieszamy z mąką na jednolite, klejące się ciasto ( najlepiej użyć trzepaczki). Luźne ciasto przekładamy na posypany delikatnie mąką blat i wyrabiamy ok. 5 minut (na początku może kleić się do rąk). Ciasto przekładamy do miski (w dalszym ciągu powinno być bardzo miękkie) i odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość, ponownie zagniatamy na blacie lekko podsypanym mąką i formujemy z niego długi wałek, który tniemy na 3 cm kawałki. Na środku każdego z nich układamy odrobinę jagód i ostrożnie zagniatamy w kulkę tak, żeby jagody nie wypłynęły. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju (zbyt wysoka temperatura spowoduje, że pączki się spala z wierzchu, a w środku będą surowe) na złocistobrązowy kolor. Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości