Zdjęcie: Michal Wargin/ East News
Makaroniki z jabłkami w whisky
Składniki:
Masa nr 1:
250 g mielonych migdałów
250 g drobnego białego „Cukru Królewskiego”
3 szt. białek
Masa nr 2:
200 g „Cukru pudru Królewskiego”
3 szt. białek
Jabłka:
200 g czekolady
120 g śmietany 36%
50 ml whiskey
40 g drobnego trzcinowego „Cukru Królewskiego”
4 szt. jabłek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki masy nr 1 łączymy i mieszamy do uzyskania pasty migdałowej. Białka ubić na półsztywną pianę i połączyć z cukrem. Obie masy połączyć do uzyskania jednolitej masy. Wyciskać za pomocą worka cukierniczego małe porcje, chwilę odstawić, piec 15 min. w temp. 160 stopni. Z jabłek wycinamy małe kulki, cukier karmelizujemy i wrzucamy jabłka, chwilę smażymy i wlewamy whiskey. Czekoladę rozpuszczamy i łączymy ze śmietaną, wstawiamy do lodówki do stężenia.
Ruloniki z mango w ciemnej czekoladzie
Składniki:
300 ml soku jabłkowego
200 g czekolady białej lub mlecznej
100 g drobnego białego „Cukru Królewskiego”
40 g żelatyny
3 szt. mango
cukier puder w młynku „Cukier Królewski”
Przygotowanie:
Mango obieramy i miksujemy na puree. Sok jabłkowy zagotowujemy z cukrem, dodajemy puree z mango i rozpuszczoną żelatynę. Płyn wylewamy na tacę wyłożoną folią spożywczą i wstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretkę kroimy w cienkie paski, zwijamy spiralki i spinamy wykałaczkami. Czekoladę rozpuszczamy i zanurzamy w niej spiralki do połowy. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Babeczki cytrynowe
Składniki:
Babeczki:
270 g drobnego białego „Cukru Królewskiego”
240 g śmietany
220 g mąki
100 g masła
4 szt. jajek
Proszek do pieczenia
Szczypta soli
Skórka z 1 cytryny
Syrop:
100 ml wody
100 g drobnego białego „Cukru Królewskiego”
200 g białej czekolady
200 g śmietany 36%
Sok z cytryny
Przygtowanie:
Masło ucieramy z cukrem i skórką cytrynową. Do utartego masła dodajemy śmietanę i ucieramy dalej. Następnie dodajemy jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Masę wylewamy do foremek do 2/3 ich pojemności, wypiekamy w temp. 180 stopni około 12 minut. Wodę z cukrem gotujemy i łączymy z sokiem z cytryny. Śmietanę gotujemy i łączymy z czekoladą. Mocno podbijamy mikserem i wstawiamy do stężenia do lodówki.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN