Materiał promocyjny

Coś małego, coś słodkiego

Makaroniki, ruloniki, babeczki, czyli małe, pyszne i w sam raz na sylwestrowy deser. W kuchni Dzień Dobry TVN mistrz Andrzej Polan tym razem na słodko!

Zdjęcie: Michal Wargin/ East News

Makaroniki z jabłkami w whisky

Składniki:

Masa nr 1:

250 g mielonych migdałów

250 g drobnego białego „Cukru Królewskiego”

3 szt. białek

Masa nr 2:

200 g „Cukru pudru Królewskiego”

3 szt. białek

Jabłka:

200 g czekolady

120 g śmietany 36%

50 ml whiskey

40 g drobnego trzcinowego „Cukru Królewskiego”

4 szt. jabłek

Przygotowanie:

Wszystkie składniki masy nr 1 łączymy i mieszamy do uzyskania pasty migdałowej. Białka ubić na półsztywną pianę i połączyć z cukrem. Obie masy połączyć do uzyskania jednolitej masy. Wyciskać za pomocą worka cukierniczego małe porcje, chwilę odstawić, piec 15 min. w temp. 160 stopni. Z jabłek wycinamy małe kulki, cukier karmelizujemy i wrzucamy jabłka, chwilę smażymy i wlewamy whiskey. Czekoladę rozpuszczamy i łączymy ze śmietaną, wstawiamy do lodówki do stężenia.

Ruloniki z mango w ciemnej czekoladzie

Składniki:

300 ml soku jabłkowego

200 g czekolady białej lub mlecznej

100 g drobnego białego „Cukru Królewskiego”

40 g żelatyny

3 szt. mango

cukier puder w młynku „Cukier Królewski”

Przygotowanie:

Mango obieramy i miksujemy na puree. Sok jabłkowy zagotowujemy z cukrem, dodajemy puree z mango i rozpuszczoną żelatynę. Płyn wylewamy na tacę wyłożoną folią spożywczą i wstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretkę kroimy w cienkie paski, zwijamy spiralki i spinamy wykałaczkami. Czekoladę rozpuszczamy i zanurzamy w niej spiralki do połowy. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Babeczki cytrynowe

Składniki:

Babeczki:

270 g drobnego białego „Cukru Królewskiego”

240 g śmietany

220 g mąki

100 g masła

4 szt. jajek

Proszek do pieczenia

Szczypta soli

Skórka z 1 cytryny

Syrop:

100 ml wody

100 g drobnego białego „Cukru Królewskiego”

200 g białej czekolady

200 g śmietany 36%

Sok z cytryny

Przygtowanie:

Masło ucieramy z cukrem i skórką cytrynową. Do utartego masła dodajemy śmietanę i ucieramy dalej. Następnie dodajemy jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Masę wylewamy do foremek do 2/3 ich pojemności, wypiekamy w temp. 180 stopni około 12 minut. Wodę z cukrem gotujemy i łączymy z sokiem z cytryny. Śmietanę gotujemy i łączymy z czekoladą. Mocno podbijamy mikserem i wstawiamy do stężenia do lodówki.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości