Materiał promocyjny

Kuchnia w gwiazdorskiej obsadzie!

Na antenę TVN wraca serial „Wszyscy kochają Romana”. Jest to nasz rodzima wersja popularnego amerykańskiego serialu "Everybody Loves Raymond". Perypetie głównego bohatera Raya Barone i jego rodziny to prawdziwy fenomen wśród amerykańskich sitcomów: dziewięć sezonów, 210 odcinków, trzynaście statuetek Emmy oraz kilkadziesiąt nominacji do tej i wielu innych nagród. Czy w Polsce serial odniesie także spektakularny sukces? W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Tamarę Arciuch razem z mężem Bartkiem Kasprzykowskim.

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

Wątróbki drobiowe z malinami na sałacie

Składniki:

0,5 kg wątróbek drobiowych

garść malin( teraz oczywiście mrożonych)

3,4 łyżki konfitury z żurawiny

garść suszonej żurawiny

1 jabłko

2czerwone cebule,

sos salsa balsamico klasyczny,

mały kieliszek czerwonego wina

garść orzechów włoskich

sałata strzępiasta

składniki do sosu winegret(musztarda ,miód sol i pieprz)

Sposób przygotowania:

Wątróbkę płuczemy i obieramy z żyłek, dzielimy na osobne cząstki, posypujemy pieprzem( nie solimy),podsmażamy na oliwie z oliwek i na końcu solimy. Osobno smażymy posiekaną cebule i starte, bądź pokrojone w drobną kostkę jabłko. Powstałą mieszanka polewamy smażącą się wątróbkę, dodajemy troszkę wina, żurawinę ze słoika i sos balsamico. Chwilę dusimy na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy maliny i posypujemy suszona żurawina.

Rozkładamy na porwanej i polanej delikatnie winegretem sałacie i dekorujemy orzechami włoskimi

Zupa z zielonego groszku z curry i kwaśna śmietaną

Składniki:

1,5 litra bulionu mięsnego bądź warzywnego

paczka mrożonego zielonego groszku

1 duża cebula

4 ząbki czosnku

po 1 łyżeczce mielonej ostrej papryki, curry i imbiru

kwaśna śmietana

świeża kolendra i pestki z dyni

Sposób przygotowania:

Do przygotowanego wcześniej bulionu wsypujemy groszek i gotujemy ok 15,20 min. Na patelni przesmażamy delikatnie przyprawy czyli papryke, curry i imbir( bardzo łatwo to przypalić wiec musi to trwać dosłownie kilka sekund),dodajemy cebulę i wyciśnięty czosnek, chwilę smażymy mieszając.

Usmażoną cebulę wrzucamy do garnka z gotującym sie groszkiem, chwile gotujemy. Odstawiamy i miksujemy wszystko dokładnie blenderem. Wytrwali mogą przecedzić zupę przez drobne sitko żeby pozbyć się pomielonych łupinek ale nie jest to konieczne. Wlewamy do bulionówek, dekorujemy kwaśną śmietaną, pestki z dyni prażymy 4 min na suchej patelni i posypujemy nimi oraz świeża posiekana kolendrą danie. Można jeszcze na wierzch dodać świeżo mielony pieprz.

Pieczeń z karkówki z porem i jabłkami

Składniki:

1kg karkówki

1jabłko

3 pory

rodzynki

1cebula

czerwony pieprz

gałązka rozmarynu

marynata:

1 szklanka piwa

sos sojowy

miód

gałka muszkatołowa

olej

pieprz

Sposób przygotowania:

Karkówkę marynujemy w marynacie i nadziewamy świeżym czosnkiem i rodzynkami ,odstawiamy na kilka godzin, potem obsmażamy na patelni i wkładamy do brytfanny, dodajemy cząstki jabłek, cebule pokrojona na ćwiartki oraz por i rodzynki posypujemy czerwonym pieprzemi,1por nacinamy i zdejmujemy jedna lub dwie warstwy i obgotowujemy potem przykrywamy nim mięso. Dodajemy gałązkę rozmarynu i pieczemy ok 1 godziny polewając od czasu do czasu piwem.

Buraki z masłem i cytryną

Składniki:

4 duże buraki

1 marchew

sok z cytryny

masło najlepiej klarowane

liście limonki(kafira)

szklanka bulionu

starta skórka cytryny

cukier

Sposób przygotowania:

Buraki gotujemy w wodzie, obieramy i kroimy w kostkę, marchew smażymy chwilę na klarowanym maśle zalewamy bulionem, dodajemy liście kafira i dusimy przez chwilę, dodajemy buraki, sok z ok połówki cytryny i trochę cukru, na koniec doprawiamy startą skórką cytryny, solą i pieprzem w niewielkiej ilości

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości