Zdjęcie: Michał Wargin/ East News
Faszerowane muszle makaronowe
Składniki:
30 muszli makaronowych (zwanych conchiglie)
200g łososia wędzonego
200g sera ricotta
Pęczek koperku
Sok z cytryny
Sól, pieprz
200g rukoli
50g tartego parmezanu
Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente. Za pomocą blendera wymieszaj łososia z serem ricotta, sokiem z cytryny. Dodaj sól, pieprz i posiekany koperek. Za pomocą rękawa cukierniczego (lub małej łyżeczki) nakładaj farsz do muszelek makaronowych. Posyp je parmezanem i włóż je na 10 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Podawaj je z sałatką z rukoli, świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
Mini pizze
Składniki:
ciasto
6g suszonych drożdży
Pół łyżeczki cukru
Szklanka ciepłej wody
300g mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek
Szpinak
Gorgonzola
Pomidory
Mozarella
Papryka
Suszone pomidory
Czarne oliwki
Orzechy włoskie
Przygotowanie:
Wymieszaj drożdże, cukier i wodę, odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie zaczyn połącz z mąką, solą i oliwą, wyrabiaj ciasto a następnie odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkuj (dość cienko) wycinaj małe okręgi na pizze, na wierzch ciasta kładź dowolne składniki np. : szpinak i gorgonzolle, pomidory i mozarelle, oliwki i suszone pomidory. Smak pizzy zależy tylko od twojej kreatywności (lub zawartości lodówki). Mini pizze piecz około 15-18 minut w temperaturze
Ciasto filo z kizm serem i granatem
Składniki:
Opakowanie ciasta Philo
2 okrągłe rolady sera koziego
2 granaty
3 łyżki masła
200g roszponki
Tymianek
Przygotowanie:
Masło rozpuść. Ser pokrój wzdłuż na plastry. Ciasto pokrój na podłużne prostokąty, każdy z nich posmaruj masłem i przykryj drugim prostokątem. Na środku każdego kawałka ciasta połóż kawałek sera, posyp odrobiną tymianku, zawiń ser tak aby otrzymać coś na kształt krokieta. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, układaj na nim paczuszki z ciasta, zapiekaj około 8-10 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni. Gotowe ciasto podawaj z pestkami granatu i roszponką.
Pączki z ciasta ptysiowego
Składniki:
200g mąki
100g masła
4 jaja
250ml wody
Szczypta soli
1 łyżka cukru
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Wodę zagotuj w garnku z masłem cukrem i solą. Wsyp mąkę i mieszaj ciasto, cały czas podgrzewając garnek, zależy nam aby ciasto trochę wyschło. Gdy zacznie odklejać sie od łyżki, ściągnij garnek z ognia. Pojedynczo dodawaj do ciasta jaja, mieszaj aby zyskać jednolitą masę. W głębokim garnku rozgrzej olej, za pomocą małej łyżeczki nabieraj porcje ciasta i smaż ja na tłuszczu, aż nabiorą złotego koloru. Podawaj je polane lukrem lub sosem czekoladowym.
Alaska czyli tort lodowy
Składniki:
Spód biszkoptowy :
100g mąki
100g drobnego cukru
100g miękkiego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajo
3 żółtka
200ml lodów np. czekoladowych
4 białka
70g drobnego cukru
Przygotowanie:
Masło utrzyj z cukrem, powoli dodawaj jajo, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, mieszaj mikserem aż otrzymasz jednolitą masę. Przelej ją do okrągłej tortownicy. Piecz około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie biszkopt ostudź, na jego środku uformuj kopczyk z lodów o dowolnym smaku, tak przygotowaną Alaskę włóż na godzinę do zamrażarki. Gdy biszkopt będzie już dobrze zmrożony, ubij białka z cukrem, pokryj nimi lodowy kopiec. Ciasto włóż na 10-15 minut do piekarnik o temperaturze 180 stopni. Podawaj natychmiast!
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN