Materiał promocyjny

Przystawki na Sylwestra

Co jest gwarantem udanej imprezy Sylwestrowej? Według Anny Starmach na pewno super smaczne przystawki. W kuchni dzień Dobry TVN zaproponowała kilka z nich.

Zdjęcie: Michał Wargin/ East News

Faszerowane muszle makaronowe

Składniki:

30 muszli makaronowych (zwanych conchiglie)

200g łososia wędzonego

200g sera ricotta

Pęczek koperku

Sok z cytryny

Sól, pieprz

200g rukoli

50g tartego parmezanu

Przygotowanie:

Makaron ugotuj al dente. Za pomocą blendera wymieszaj łososia z serem ricotta, sokiem z cytryny. Dodaj sól, pieprz i posiekany koperek. Za pomocą rękawa cukierniczego (lub małej łyżeczki) nakładaj farsz do muszelek makaronowych. Posyp je parmezanem i włóż je na 10 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Podawaj je z sałatką z rukoli, świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

Mini pizze

Składniki:

ciasto

6g suszonych drożdży

Pół łyżeczki cukru

Szklanka ciepłej wody

300g mąki

1 łyżeczka soli

1 łyżka oliwy z oliwek

Szpinak

Gorgonzola

Pomidory

Mozarella

Papryka

Suszone pomidory

Czarne oliwki

Orzechy włoskie

Przygotowanie:

Wymieszaj drożdże, cukier i wodę, odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie zaczyn połącz z mąką, solą i oliwą, wyrabiaj ciasto a następnie odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkuj (dość cienko) wycinaj małe okręgi na pizze, na wierzch ciasta kładź dowolne składniki np. : szpinak i gorgonzolle, pomidory i mozarelle, oliwki i suszone pomidory. Smak pizzy zależy tylko od twojej kreatywności (lub zawartości lodówki). Mini pizze piecz około 15-18 minut w temperaturze

Ciasto filo z kizm serem i granatem

Składniki:

Opakowanie ciasta Philo

2 okrągłe rolady sera koziego

2 granaty

3 łyżki masła

200g roszponki

Tymianek

Przygotowanie:

Masło rozpuść. Ser pokrój wzdłuż na plastry. Ciasto pokrój na podłużne prostokąty, każdy z nich posmaruj masłem i przykryj drugim prostokątem. Na środku każdego kawałka ciasta połóż kawałek sera, posyp odrobiną tymianku, zawiń ser tak aby otrzymać coś na kształt krokieta. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, układaj na nim paczuszki z ciasta, zapiekaj około 8-10 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni. Gotowe ciasto podawaj z pestkami granatu i roszponką.

Pączki z ciasta ptysiowego

Składniki:

200g mąki

100g masła

4 jaja

250ml wody

Szczypta soli

1 łyżka cukru

Olej do smażenia

Przygotowanie:

Wodę zagotuj w garnku z masłem cukrem i solą. Wsyp mąkę i mieszaj ciasto, cały czas podgrzewając garnek, zależy nam aby ciasto trochę wyschło. Gdy zacznie odklejać sie od łyżki, ściągnij garnek z ognia. Pojedynczo dodawaj do ciasta jaja, mieszaj aby zyskać jednolitą masę. W głębokim garnku rozgrzej olej, za pomocą małej łyżeczki nabieraj porcje ciasta i smaż ja na tłuszczu, aż nabiorą złotego koloru. Podawaj je polane lukrem lub sosem czekoladowym.

Alaska czyli tort lodowy

Składniki:

Spód biszkoptowy :

100g mąki

100g drobnego cukru

100g miękkiego masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 jajo

3 żółtka

200ml lodów np. czekoladowych

4 białka

70g drobnego cukru

Przygotowanie:

Masło utrzyj z cukrem, powoli dodawaj jajo, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, mieszaj mikserem aż otrzymasz jednolitą masę. Przelej ją do okrągłej tortownicy. Piecz około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie biszkopt ostudź, na jego środku uformuj kopczyk z lodów o dowolnym smaku, tak przygotowaną Alaskę włóż na godzinę do zamrażarki. Gdy biszkopt będzie już dobrze zmrożony, ubij białka z cukrem, pokryj nimi lodowy kopiec. Ciasto włóż na 10-15 minut do piekarnik o temperaturze 180 stopni. Podawaj natychmiast!

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości