Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News
King's cake z Nowego Orleanu
Składniki:
5 szklanek mąki
1 szklanka ciepłego mleka
1 szklanka brązowego cukru
1/2 szklanki cukru
50g masła
50g drożdży
2 jaja
2 łyżki cynamonu
1 łyżeczka soli
garść orzechów włoskich
garść rodzynek
1 migdał
kolorowy cukier lub lukier do dekoracji
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzyj z białym cukrem, dodaj mleko i odstaw do wyrośnięcia na około 10 minut. Mąkę przesiej do miski, dodaj połowę masła, jaja, oraz drożdże, mleko i sól. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Rodzynki zalej wrzątkiem, aby napęczniały, orzechy pokrój. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, aby otrzymać prostokąt, posmaruj ciasto resztą masła, posyp brązowym cukrem, cynamonem, orzechami i odsączonymi rodzynkami w dowolnie wybrane miejsce połóż szczęśliwy migdał. Ciasto zwiń w rulon a następnie sklej dwa brzegi aby otrzymać okrąg. W jego środek wstaw szklankę, okrągłą miseczkę i odstaw do wyrośnięcia. Następnie ciasto wstaw do piekarnika o temperaturze 190 stopni i piecz około 30 minut. Gotowe ciasto polej lukrem i posyp jadalnym cukrem w kolorze : zielonym, żółtym i fioletowym.
Roscon de reyes z Hiszpanii
Składniki:
450g mąki
20g drożdży
150ml ciepłego mleka
Pół łyżeczki soli
70g masła
70g cukru
2 jaja
Skórka otarta z cytryny i pomarańczy
2 garści kandyzowanych owoców
garść płatków migdałowych
mała moneta lub ziarnko suszonej fasoli
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzyj z mlekiem dodaj 2 łyżki mąki i odstaw zaczyn do wyrośnięcia. Następnie przesiej mąkę do dużej miski, dodaj skórki otarte z pomarańczy i cytryny, jajka, zaczyn, roztopione masło i cukier. Wyrabiaj ciasto aż będzie elastyczne a następnie odstaw je na min godzinę do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto wyrabiaj przez chwile następnie rozwałkuj, uformuj w rulon a potem zlep go w okręg, ukryj gdzieś monetę/ fasolę. Wieniec z ciasta odstaw do wyrośnięcia na min 1 godzinę. Po tym czasie wierzch ciasta posmaruj rozbełtanym jajem posyp kandyzowanymi owocami i płatkami migdałowymi i wstaw ciasto do piekarnika o temperaturze 190 stopni na około 30 minut.
Galettes de rois z Francji
Składniki:
2 płaty ciasta francuskiego
250g mielonych migdałów
250g drobnego cukru
250g masła
100g mąki
4 jaja
1 migdał
1 rozbełtane jajo
Przygotowanie:
Bardzo miękkie masło rozetrzyj mikserem z migdałami i cukrem, dodawaj pojedynczo jaja, wsyp mąkę. Rozłóż płat ciasta, wytnij z niego duży okrąg, posmaruj go masą migdałową, połóż gdzieś 1 migdał i przykryj drugim płatem (też w kształcie okręgu). Galette posmaruj rozbełtanym jajem. Ciasto piecz około 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN