Materiał promocyjny

King's cake, Roscon de reyes i Galettes de rois. Przepisy Ani Starmach na ciasta z różnych stron świata

Kuchnia, ciasto, przepisy
Kuchnia, ciasto, przepisy
Było ich trzech - przynieśli mirrę, kadzidło i złoto. A nasza Anna Starmach do studia Dzień Dobry TVN przyniosła kandyzowane owoce, włoskie orzechy i dużo cukru. Z tych składników przygotowała przepyszne ciasta na święto Trzech Króli i, mało tego, ukryła w nich niespodziankę! Jaką?

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

King's cake z Nowego Orleanu

Składniki:

5 szklanek mąki

1 szklanka ciepłego mleka

1 szklanka brązowego cukru

1/2 szklanki cukru

50g masła

50g drożdży

2 jaja

2 łyżki cynamonu

1 łyżeczka soli

garść orzechów włoskich

garść rodzynek

1 migdał

kolorowy cukier lub lukier do dekoracji

Przygotowanie:

Drożdże rozetrzyj z białym cukrem, dodaj mleko i odstaw do wyrośnięcia na około 10 minut. Mąkę przesiej do miski, dodaj połowę masła, jaja, oraz drożdże, mleko i sól. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Rodzynki zalej wrzątkiem, aby napęczniały, orzechy pokrój. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, aby otrzymać prostokąt, posmaruj ciasto resztą masła, posyp brązowym cukrem, cynamonem, orzechami i odsączonymi rodzynkami w dowolnie wybrane miejsce połóż szczęśliwy migdał. Ciasto zwiń w rulon a następnie sklej dwa brzegi aby otrzymać okrąg. W jego środek wstaw szklankę, okrągłą miseczkę i odstaw do wyrośnięcia. Następnie ciasto wstaw do piekarnika o temperaturze 190 stopni i piecz około 30 minut. Gotowe ciasto polej lukrem i posyp jadalnym cukrem w kolorze : zielonym, żółtym i fioletowym.

Roscon de reyes z Hiszpanii

Składniki:

450g mąki

20g drożdży

150ml ciepłego mleka

Pół łyżeczki soli

70g masła

70g cukru

2 jaja

Skórka otarta z cytryny i pomarańczy

2 garści kandyzowanych owoców

garść płatków migdałowych

mała moneta lub ziarnko suszonej fasoli

Przygotowanie:

Drożdże rozetrzyj z mlekiem dodaj 2 łyżki mąki i odstaw zaczyn do wyrośnięcia. Następnie przesiej mąkę do dużej miski, dodaj skórki otarte z pomarańczy i cytryny, jajka, zaczyn, roztopione masło i cukier. Wyrabiaj ciasto aż będzie elastyczne a następnie odstaw je na min godzinę do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu ciasto wyrabiaj przez chwile następnie rozwałkuj, uformuj w rulon a potem zlep go w okręg, ukryj gdzieś monetę/ fasolę. Wieniec z ciasta odstaw do wyrośnięcia na min 1 godzinę. Po tym czasie wierzch ciasta posmaruj rozbełtanym jajem posyp kandyzowanymi owocami i płatkami migdałowymi i wstaw ciasto do piekarnika o temperaturze 190 stopni na około 30 minut.

Galettes de rois z Francji

Składniki:

2 płaty ciasta francuskiego

250g mielonych migdałów

250g drobnego cukru

250g masła

100g mąki

4 jaja

1 migdał

1 rozbełtane jajo

Przygotowanie:

Bardzo miękkie masło rozetrzyj mikserem z migdałami i cukrem, dodawaj pojedynczo jaja, wsyp mąkę. Rozłóż płat ciasta, wytnij z niego duży okrąg, posmaruj go masą migdałową, połóż gdzieś 1 migdał i przykryj drugim płatem (też w kształcie okręgu). Galette posmaruj rozbełtanym jajem. Ciasto piecz około 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości