Materiał promocyjny

Świąteczne pierniczki

Do świąt pozostały zaledwie dwa tygodnie, dlatego już można zacząć wyrabiać ciasto na piernik oraz pierniczki na choinkę. Warto też samodzielnie zrobić kandyzowane skórki z pomarańczy, cytryn i domowy cukier waniliowy, które to przysmaki bardzo przydadzą się do świątecznych wypieków. W studiu Dzień Dobry TVN Anna Starmach i jej świąteczne pierniczki.

Zdjecie: Piotr Bławicki / East News

Kandyzowana skórka cytynowa

Składniki:

5 cytryn

2 garści migdałów bez skórki

200g cukru

300ml wody

Przygotowanie:

Cytryny obierz bardzo cienko, ważne żeby skórka nie zawierał gorzkiej białej warstwy. Zagotuj wodę z cukrem, dodaj skórkę z cytryny gotuj na małym ogniu koło 20 minut, następnie dodaj migdały i gotuj aż skórka stanie się przeźroczysta. Po tym czasie przełóż skórkę do słoika, szczelnie go zamknij, przechowuj w lodowce. Skórka najlepiej smakuje po 2 tygodniach, wtedy możesz stanowić wspaniały dodatek do ciast i wypieków.

Domowy cukier waniliowy

Składniki:

500g drobnego cukru

2 laski wanilii

Przygotowanie:

Laski wanilii przetnij, włóż je do słoika, zasyp cukrem. Zakręć szczelnie naczynie i kilka razy wstrząśnij. Słoik pozostaw szczelnie zamknięty przez min 1 tydzień, aż cukier nabierze waniliowego aromatu.

Kandyzowana skórka poamarńczowa

Składniki:

5 pomarańczy

2 szklanki cukru

2 szklanki wody

Przygotowanie:

Pomarańcze obierz, nożykiem odetnij białą warstwę, wodę zagotuj z cukrem, wrzuć skórkę pomarańczy i gotuj około 30 minut a z syrop zgęstnieje a skórka stanie się lekko przeźroczysta.

Prawdziwy wigilijny piernik z powidłami

Składniki:

500g miodu

500g cukru

250g masła

1kg maki

3 jaja

3 łyżeczki sody oczyszczonej

100ml mleka

50g drobno pokrojonych orzechów włoskich

30g kandyzowanej skórki pomarańczowej pokrojonej w kostkę

Po łyżeczce: cynamonu, imbiru, mielonych goździków, kardamonu

+200g powideł śliwkowych

Przygotowanie:

Miód, cukier i masło podgrzewaj aż połączą się w jednolita masę, ostudź ją. Następnie do masy miodowej dodawaj stopniowo: mąkę wymieszaną z sodą, jaja, mleko, orzechy, skórkę pomarańczową, oraz przyprawy. Ciasto wymieszaj używając robota kuchennego lub dużej łyżki. Tak przygotowane przełóż do kamionkowego/ceramicznego naczynia, przykryj je i wstaw do lodówki na min 2 tygodnie- max 6 tygodni

Po tygodniach leżakowania podziel ciasto na 2 części i przełóż do dwóch kwadratowych form. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy piernik przekrój i przełóż powidłami, możesz go udekorować polewą czekoladową.

Świąteczne pierniczki

Składniki:

500g mąki + mąka do podsypywania ciasta podczas wałkowania

300g miodu

100g cukru pudru

120g masła

1 jajo

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka gorzkiego kakao

50g przyprawy do piernika lub

2 łyżeczki cynamonu

Po łyżeczce: mielonych goździków, kardamonu, imbiru

+

Lukier

1 szklanka cukru pudru

2łyżki soku z cytryny

Kilka kropli barwnika

Przygotowanie:

Miód podgrzej, wymieszaj go z mąką, miękkim masłem, cukrem, jajkiem i reszta składników. Odłóż na godzinę do lodówki. Następnie cienko rozwałkowuj porcje ciasta (żeby się nie przyklejało do stolnicy posypuj ją mąką). Wykrawaj pierniczki (jeśli chcesz je później powiesić na choince nie zapomnij wyciąć małych otworków), układaj je na blasze z papierem do pieczenia i piecz 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe pierniczki dekoruj kolorowym lukrem. Najlepiej smakują po upływie około 2 tygodni.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości