Zdjecie: Piotr Bławicki / East News
Kandyzowana skórka cytynowa
Składniki:
5 cytryn
2 garści migdałów bez skórki
200g cukru
300ml wody
Przygotowanie:
Cytryny obierz bardzo cienko, ważne żeby skórka nie zawierał gorzkiej białej warstwy. Zagotuj wodę z cukrem, dodaj skórkę z cytryny gotuj na małym ogniu koło 20 minut, następnie dodaj migdały i gotuj aż skórka stanie się przeźroczysta. Po tym czasie przełóż skórkę do słoika, szczelnie go zamknij, przechowuj w lodowce. Skórka najlepiej smakuje po 2 tygodniach, wtedy możesz stanowić wspaniały dodatek do ciast i wypieków.
Domowy cukier waniliowy
Składniki:
500g drobnego cukru
2 laski wanilii
Przygotowanie:
Laski wanilii przetnij, włóż je do słoika, zasyp cukrem. Zakręć szczelnie naczynie i kilka razy wstrząśnij. Słoik pozostaw szczelnie zamknięty przez min 1 tydzień, aż cukier nabierze waniliowego aromatu.
Kandyzowana skórka poamarńczowa
Składniki:
5 pomarańczy
2 szklanki cukru
2 szklanki wody
Przygotowanie:
Pomarańcze obierz, nożykiem odetnij białą warstwę, wodę zagotuj z cukrem, wrzuć skórkę pomarańczy i gotuj około 30 minut a z syrop zgęstnieje a skórka stanie się lekko przeźroczysta.
Prawdziwy wigilijny piernik z powidłami
Składniki:
500g miodu
500g cukru
250g masła
1kg maki
3 jaja
3 łyżeczki sody oczyszczonej
100ml mleka
50g drobno pokrojonych orzechów włoskich
30g kandyzowanej skórki pomarańczowej pokrojonej w kostkę
Po łyżeczce: cynamonu, imbiru, mielonych goździków, kardamonu
+200g powideł śliwkowych
Przygotowanie:
Miód, cukier i masło podgrzewaj aż połączą się w jednolita masę, ostudź ją. Następnie do masy miodowej dodawaj stopniowo: mąkę wymieszaną z sodą, jaja, mleko, orzechy, skórkę pomarańczową, oraz przyprawy. Ciasto wymieszaj używając robota kuchennego lub dużej łyżki. Tak przygotowane przełóż do kamionkowego/ceramicznego naczynia, przykryj je i wstaw do lodówki na min 2 tygodnie- max 6 tygodni
Po tygodniach leżakowania podziel ciasto na 2 części i przełóż do dwóch kwadratowych form. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy piernik przekrój i przełóż powidłami, możesz go udekorować polewą czekoladową.
Świąteczne pierniczki
Składniki:
500g mąki + mąka do podsypywania ciasta podczas wałkowania
300g miodu
100g cukru pudru
120g masła
1 jajo
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka gorzkiego kakao
50g przyprawy do piernika lub
2 łyżeczki cynamonu
Po łyżeczce: mielonych goździków, kardamonu, imbiru
+
Lukier
1 szklanka cukru pudru
2łyżki soku z cytryny
Kilka kropli barwnika
Przygotowanie:
Miód podgrzej, wymieszaj go z mąką, miękkim masłem, cukrem, jajkiem i reszta składników. Odłóż na godzinę do lodówki. Następnie cienko rozwałkowuj porcje ciasta (żeby się nie przyklejało do stolnicy posypuj ją mąką). Wykrawaj pierniczki (jeśli chcesz je później powiesić na choince nie zapomnij wyciąć małych otworków), układaj je na blasze z papierem do pieczenia i piecz 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe pierniczki dekoruj kolorowym lukrem. Najlepiej smakują po upływie około 2 tygodni.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN