Te jesienne dania z włoskim akcentem rozgrzeją w każde chłodne popołudnie

Te jesienne dania z włoskim akcentem rozgrzeją w każde chłodne popołudnie
Jesienna kuchnia z włoskim akcentem
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kiedy dni stają się coraz krótsze i zimniejsze, chętniej sięgamy po ciepłe posiłki. Takie właśnie dania przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Kacper Sproski - kucharz i podróżnik, który łączy obie te pasje. Poznajcie jego przepisy na dania, które nie tylko napełnią brzuchy, ale przy tym oczarują nawet największego smakosza.

Risotto grzybowe z borowikami, kurkami i orzechami włoskimi

Risotto grzybowe z borowikami, kurkami i orzechami włoskimi
Risotto grzybowe z borowikami, kurkami i orzechami włoskimi
Risotto grzybowe z borowikami, kurkami i orzechami włoskimi
Źródło: East News/Anita Walczewska

Składniki:

  • 400 g ryżu arborio,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 150ml białego wina,
  • 200 g szalotki,
  • 30 g obranego czosnku,
  • 200 g parmezanu,
  • 100 g masła,
  • 200 g borowika,
  • 400 g kurek,
  • 150 g orzechów włoskich,
  • 100 ml oleju.

Sposób przygotowania:

Szalotkę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj. Zeszklij na oleju z odrobiną masła. Dodaj ryż arborio, smaż 3-4 minuty aż stanie się szklisty. Wlej wino, odparuj, a następnie stopniowo dolewaj gorący bulion, mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn. Na osobnej patelni przesmaż kurki w całości na maśle i dodaj do risotto. Do całości wkręć zimne masło oraz tarty parmezan i wymieszaj do uzyskania kremowej konsystencji. Przełóż na talerz, udekoruj cienkimi plastrami surowego borowika i prażonymi orzechami włoskimi.

Ciasto dyniowe z kremem pomarańczowym, rokitnikiem i pistacjami

Składniki:

  • 400 g puree z pieczonej dyni hokkaido,
  • 150 g masła,
  • 2 laski wanilii,
  • 700 g cukru,
  • 2 pomarańcze,
  • 2 limonki,
  • 3 jajka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • proszek do pieczenia,
  • soda,
  • 200 g rokitnika,
  • 500 ml wody,
  • 250 g mascarpone,
  • 100 g cukru pudru,
  • 250 g śmietanki 36%,
  • 250 g pistacji.

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Tortownicę posmaruj masłem, a spód wyłóż papierem. Masło rozpuść w rondelku razem z cukrem i świeżą wanilią. Do misy przełóż puree z dyni, zetrzyj skórkę z pomarańczy i limonki, dodaj roztopione masło oraz żółtka i wymieszaj na jednolitą masę. Białka ubij osobno w misie. Mąkę przesiej, dodaj proszek i sodę. Połącz dynię z mąką, delikatnie wymieszaj i na samym końcu dodaj ubite białka. Masę przełóż do tortownicy i piecz około 35-40 min. Następnie wyjmij z piekarnika i ostudź.

Mascarpone, cukier puder oraz śmietankę umieść w robocie planetarnym i ubij na jednolitą masę. Pod sam koniec dodaj skórkę z pomarańczy.

Zrób syrop cukrowy – zagotuj 500 ml wody i 500 g cukru, a następnie schłodź tą zalewę i dodaj do niej mrożony rokitnik i odstaw na kilka godzin.

Ciasto udekoruj kremem pomarańczowym i rokitnikiem.

Bruschetta z ricottą, figami i prosciutto crudo

Bruschetta z ricottą, figami i prosciutto crudo
Bruschetta z ricottą, figami i prosciutto crudo
Bruschetta z ricottą, figami i prosciutto crudo
Źródło: East News/Anita Walczewska

Składniki:

  • 2 bagietki,
  • 10 fig,
  • 500 g ricotty,
  • 200 g tartego parmezanu,
  • opakowanie prosciutto crudo,
  • oliwa z oliwek extra virgin,
  • sól i pieprz,
  • 100 g bazylii tajskiej.

Sposób przygotowania:

Rozgrzej odrobinę oleju na patelni, bagietkę pokrój na małe kromki i obsmaż na złoto. Ricottę wymieszaj z parmezanem, dopraw solą i pieprzem. Figi przekrój na pół, obtocz od środka cukrem brązowym i opal palnikiem na złoto. Gotowe grzanki posmaruj ricottą, nałóż prosciutto crudo i karmelizowane figi. Udekoruj bazylią tajską.

Dorada na parze z fenkułem i cytrusami

Dorada na parze z fenkułem i cytrusami
Dorada na parze z fenkułem i cytrusami
Dorada na parze z fenkułem i cytrusami
Źródło: East News/Anita Walczewska

Składniki:

  • 2 wypatroszone dorady,
  • 3 cytryny,
  • 4 kopry włoskie,
  • 400 g ziemniaki francuskie,
  • 50 g tymianku cytrynowego,
  • 150 ml oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz młotkowany,
  • chili w płatkach,
  • miód wielokwiatowy.

Sposób przygotowania:

Rybę porządnie opłucz, natnij od strony skóry po dwóch stronach, natrzyj solą, pieprzem i umieść w odpowiednim naczyniu do gotowania na parze. Ziemniaki umyj i przekrój na pół i posól. Koper włoski pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z miodem i płatkami chilli. Wszystkie warzywa poukładaj dokoła ryby, dodaj tymianek cytrynowy i plastry cytryny. Całość gotuj około 45 minut na 110 stopniach.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości