Smażona brukselka z oscypkiem
Składniki:
24 brukselek
1 łyżka oliwy
4 łyżki startego oscypka
szczypiorek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Oczyść brukselkę, przekrój na pół, posmaruj oliwą. Rozgrzej resztę oliwy na patelni i usmaż w niej brukselkę aż się skarmelizuje. Posyp solą, przykryj i pozostaw na 5 minut. Tuz przed podaniem posyp serem i szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem.
Stir-fry z grillowanych udek kurczaka z brukselką
Składniki:
4 udka kurczaka bez kości
50 ml syropu klonowego
1 łyżeczka estragonu
200 g brukselki pokrojonej na połówki
1 pokrojona w plastry marchewka
50 g groszku śnieżnego
1 łyżeczka startego imbiru
50 ml oliwy
100 ml sosu ostrygowego
50 ml śmietany
Przygotowanie:
Dopraw kurczaka solą i pieprzem. Grilluj 5 minut z każdej strony. Skrop syropem klonowym, przełóż do piekarnika na 15 minut. W międzyczasie rozgrzej oliwę na patelni, dodaj brukselkę i smaż 2 minuty. Dodaj resztę warzyw i smaż kolejne 3 minuty. Dodaj sos ostrygowy i smaż jeszcze 2 minuty. Podawaj z kurczakiem.
Brukselka z peri-peri, śliwkami i puree ziemniaczanym
Składniki:
2 łyżeczki oliwy z oliwek
4 posiekane pomidory
1 posiekana chili
1 zielona papryka pokrojona w kostkę
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
200 ml wywaru warzywnego
50 g posiekanej cebuli
200 g brukselki
Przygotowanie:
Podsmaż cebulę przez dwie minuty, dodaj resztę składników, gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Dodaj brukselkę i gotuj jeszcze 10 minut.
Ziemniaki puree
Składniki:
400 g utłuczonych ziemniaków
100 g suszonych śliwek (nasączonych w wodzie i posiekanych)
sól, pieprz
50 g masła
4 łodyżki pietruszki (posiekanej)
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem, podawaj.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN