Materiał promocyjny

Brukselka w kuchni

Jakie potrawy można przygotować z brukselki? W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Josepha Seeletso.

Smażona brukselka z oscypkiem

Składniki:

24 brukselek

1 łyżka oliwy

4 łyżki startego oscypka

szczypiorek

sól, pieprz

Przygotowanie:

Oczyść brukselkę, przekrój na pół, posmaruj oliwą. Rozgrzej resztę oliwy na patelni i usmaż w niej brukselkę aż się skarmelizuje. Posyp solą, przykryj i pozostaw na 5 minut. Tuz przed podaniem posyp serem i szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem.

Stir-fry z grillowanych udek kurczaka z brukselką

Składniki:

4 udka kurczaka bez kości

50 ml syropu klonowego

1 łyżeczka estragonu

200 g brukselki pokrojonej na połówki

1 pokrojona w plastry marchewka

50 g groszku śnieżnego

1 łyżeczka startego imbiru

50 ml oliwy

100 ml sosu ostrygowego

50 ml śmietany

Przygotowanie:

Dopraw kurczaka solą i pieprzem. Grilluj 5 minut z każdej strony. Skrop syropem klonowym, przełóż do piekarnika na 15 minut. W międzyczasie rozgrzej oliwę na patelni, dodaj brukselkę i smaż 2 minuty. Dodaj resztę warzyw i smaż kolejne 3 minuty. Dodaj sos ostrygowy i smaż jeszcze 2 minuty. Podawaj z kurczakiem.

Brukselka z peri-peri, śliwkami i puree ziemniaczanym

Składniki:

2 łyżeczki oliwy z oliwek

4 posiekane pomidory

1 posiekana chili

1 zielona papryka pokrojona w kostkę

1 zmiażdżony ząbek czosnku

1 łyżka koncentratu pomidorowego

200 ml wywaru warzywnego

50 g posiekanej cebuli

200 g brukselki

Przygotowanie:

Podsmaż cebulę przez dwie minuty, dodaj resztę składników, gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Dodaj brukselkę i gotuj jeszcze 10 minut.

Ziemniaki puree

Składniki:

400 g utłuczonych ziemniaków

100 g suszonych śliwek (nasączonych w wodzie i posiekanych)

sól, pieprz

50 g masła

4 łodyżki pietruszki (posiekanej)

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem, podawaj.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości