Krewetki
Składniki:
7 dużych krewetek królewskich
oliwa z oliwek
pieprz
sól
płatki czosnku
łyżeczka soku z cytryny
zioła: różne według uznania (ew. koperek)
100 ml koniaku
Przygotowanie:
Krewetki wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Solimy i pieprzymy. Dodajemy ziół, czosnek łyżeczkę soku z cytryny. Polewamy koniakiem. Musimy robić to w szybkim tempie, gdyż krewetki bardzo szybko „dochodzą”.
Sałatka ze szpinakiem
Składniki:
świeży szpinak
opakowanie pomidorków koktajlowych
miód
sos winegret
6 łyżek oliwy
2 łyżki octu balsamicznego lub białego winnego
1 ząbek czosnku
musztarda figowa
sól
Przygotowanie:
Szpinak przebrać i usunąć długie ogonki. Umyć pod bieżącą, zimną wodą i dobrze osączyć. W misce łączymy szpinak z pokrojonymi pomidorkami. Polewamy sosem winegret i dodajemy odrobinkę miodu. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Sos winegret: Do kubeczka wlać ocet, wcisnąć czosnek, dodać sól, a następnie dodać oliwę i musztardę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN