Materiał promocyjny

Sylwia Gruchała uczy się gotować

Sylwia Gruchała przyznała nam się, że nigdy nie potrafiła gotować, ale dla swojego ukochanego Luigiego postanowiła to zmienić. Jest właśnie w trakcie kursu gotowania. Sprawdziliśmy jak sobie radzi.

Krewetki

Składniki:

7 dużych krewetek królewskich

oliwa z oliwek

pieprz

sól

płatki czosnku

łyżeczka soku z cytryny

zioła: różne według uznania (ew. koperek)

100 ml koniaku

Przygotowanie:

Krewetki wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Solimy i pieprzymy. Dodajemy ziół, czosnek łyżeczkę soku z cytryny. Polewamy koniakiem. Musimy robić to w szybkim tempie, gdyż krewetki bardzo szybko „dochodzą”.

Sałatka ze szpinakiem

Składniki:

świeży szpinak

opakowanie pomidorków koktajlowych

miód

sos winegret

6 łyżek oliwy

2 łyżki octu balsamicznego lub białego winnego

1 ząbek czosnku

musztarda figowa

sól

Przygotowanie:

Szpinak przebrać i usunąć długie ogonki. Umyć pod bieżącą, zimną wodą i dobrze osączyć. W misce łączymy szpinak z pokrojonymi pomidorkami. Polewamy sosem winegret i dodajemy odrobinkę miodu. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Sos winegret: Do kubeczka wlać ocet, wcisnąć czosnek, dodać sól, a następnie dodać oliwę i musztardę. Wszystko dokładnie wymieszać.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości