Sałatka z kalafiora i jajek z dressingiem waniliowym
Składniki:
1 kalafior podzielony na różyczki
1 cytryna
4 ugotowane jajka
1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
1 laska wanilii przekrojona na pół, z wydrążonymi pestkami
4 plastry boczku wędzonego (upieczone)
100 ml oliwy
sól, pieprz
4 łodyżki pietruszki
Przygotowanie:
Zblanszuj kalafiora w osolonej wodzie z sokiem cytrynowym. Gotuj 5-8 minut i odcedź. W innym garnku zagotuj oliwę z wanilią, cebulą. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z kalafiorem. Ostudź, dodaj jajka i boczek, posyp posiekaną pietruszką.
Łosoś z pesto miętowym z puree z kalafiora
Składniki:
1 kalafior podzielony na różyczki
1 l wywaru warzywnego
100 g masła
100 g śmietany
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ugotuj kalafiora w wywarze do miękkości (jakieś 10-15 minut). Odcedź. Zmiksuj i wymieszaj z masłem i śmietaną. Dopraw solą i pieprzem.
4 filety z łososia (po 120 g)
1 pęczek mięty
100 g orzechów piniowych lub włoskich
2 ząbki czosnku
200 ml oliwy
sól, pieprz
Przygotowanie:
Utrzyj składniki pesto, dopraw solą i pieprzem. Posmaruj łososia pesto i upiecz. Podaj z puree kalafiorowym.
Curry z wieprzowiny i kalafiora
Składniki:
1 kalafior podzielony na różyczki
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżeczka mielonego kardamonu
50 ml oleju słonecznikowego
1 laska cynamonu
200 ml mleka kokosowego
200 g cienko pokrojonego schabu
sól, pieprz
1 pokrojonej w plasterki cebuli
1 posiekany ząbek czosnku
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej olej i zarumień na nim cebulę i przyprawy (2 minuty). Dodaj kalafior i wymieszaj z resztą składników. Zalej mlekiem i gotuj 15-20 minut. 5 minut przed końcem wrzuć mięso, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN