Materiał promocyjny

Kuchnia kalafiorowa

Co można zrobić z kalafiora? Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy eksperta - kucharza Josepha "Józka" Seeletso.

Sałatka z kalafiora i jajek z dressingiem waniliowym

Składniki:

1 kalafior podzielony na różyczki

1 cytryna

4 ugotowane jajka

1 czerwona cebula pokrojona w kostkę

1 laska wanilii przekrojona na pół, z wydrążonymi pestkami

4 plastry boczku wędzonego (upieczone)

100 ml oliwy

sól, pieprz

4 łodyżki pietruszki

Przygotowanie:

Zblanszuj kalafiora w osolonej wodzie z sokiem cytrynowym. Gotuj 5-8 minut i odcedź. W innym garnku zagotuj oliwę z wanilią, cebulą. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z kalafiorem. Ostudź, dodaj jajka i boczek, posyp posiekaną pietruszką.

Łosoś z pesto miętowym z puree z kalafiora

Składniki:

1 kalafior podzielony na różyczki

1 l wywaru warzywnego

100 g masła

100 g śmietany

sól, pieprz

Przygotowanie:

Ugotuj kalafiora w wywarze do miękkości (jakieś 10-15 minut). Odcedź. Zmiksuj i wymieszaj z masłem i śmietaną. Dopraw solą i pieprzem.

4 filety z łososia (po 120 g)

1 pęczek mięty

100 g orzechów piniowych lub włoskich

2 ząbki czosnku

200 ml oliwy

sól, pieprz

Przygotowanie:

Utrzyj składniki pesto, dopraw solą i pieprzem. Posmaruj łososia pesto i upiecz. Podaj z puree kalafiorowym.

Curry z wieprzowiny i kalafiora

Składniki:

1 kalafior podzielony na różyczki

1 łyżeczka przyprawy curry

1 łyżeczka mielonego kardamonu

50 ml oleju słonecznikowego

1 laska cynamonu

200 ml mleka kokosowego

200 g cienko pokrojonego schabu

sól, pieprz

1 pokrojonej w plasterki cebuli

1 posiekany ząbek czosnku

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej olej i zarumień na nim cebulę i przyprawy (2 minuty). Dodaj kalafior i wymieszaj z resztą składników. Zalej mlekiem i gotuj 15-20 minut. 5 minut przed końcem wrzuć mięso, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości