Kartacze z grzybami leśnymi i oscypkiem
Składniki:
1 kg ziemniaków
około 600 g mąki gryczanej
5 jajek
sól
300 g mrożonych grzybów
150 g oscypka
150 g cebuli
200 ml śmietany
natka pietruszki
koperek
tymianek
Przygotowanie:
Ziemniaki ścieramy na miazgę i odstawiamy na sito. Odciskamy sok. Zlewamy ostrożnie, a pozostałą na dnie miski skrobię dodajemy do masy ziemniaczanej. Następnie dodajemy mąkę gryczaną i jajka. Oczywiście pieprz czarny i sól do smaku. Wyrabiamy ciasto. Cebulkę przesmażamy na maśle, dodajemy grzyby mrożone i dusimy wszystko razem. Do przestudzonych grzybów dodajemy starty oscypek oraz zioła. Mieszamy wszystko razem. Z ciasta formujemy wałek, kroimy kawałki grubości 2 cm i na każdym kładziemy farsz grzybowo-serowy. Dokładnie zlepiamy i formujemy okrągłe kluski wielkości małego jabłka. Gotujemy w wodzie osolonej do momentu, aż kluski wypłyną na wierzch. Podajemy najlepiej z kwaśną śmietaną, posypane koperkiem.
Bryndzowe hałuski
Składniki:
400 g ziemniaków
1 jajko
około 150 g mąki pszennej
Sól
200 g owczej bryndzy
100 g wędzonego boczku
100 ml śmietany
2 pomidory
świeża bazylia
natka pietruszki
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy tak jak na placki ziemniaczane. Dodajemy mąkę, jako oraz sól. Wyrabiamy gęste ciasto tak, aby oddzielało się od naczynia. W garnku zagotowujemy wodę, solimy i wrzucamy drobne kluseczki. Boczek kroimy w kostkę i wysmażamy na chrupiące skwarki. Do garnka wlewamy śmietanę, dodajemy pomidory, świeżą bazylię oraz bryndzę. Wrzucamy ugotowane hałuski i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Wierzch posypujemy chrupiącym boczkiem... i śmiało możemy zaśpiewać piosenkę zespołu Krywań - "Kie mom kluski i haluski jo sem rod".
Dwie leniwe kluski... na osobę
Składniki:
350 g białego sera
2 jajka
około 100 g maki pszennej
sól
jajko
płatki migdałowe
Przygotowanie:
Ser rozgniatamy z żółtkami, dodajemy ubite białka z solą i na koniec mąkę, tyle ile przyjmie ciasto. Zagniatamy delikatne ciasto i kroimy na kawałki. Formujemy duże kopytka. Gotujemy w wodzie. Przed podaniem proponuję obtoczyć je w jajku i migdałach, i obsmażyć na maśle na złoty kolor. Doskonały dodatek do pieczonej kaczki, ale same również są świetne ze śmietaną i owocami.
Przepis autorstwa Andrzeja Polana.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN