Pieczone muszle św. Jakuba z musem brokułowym
Składniki:
8 dużych muszli św. Jakuba
1 łyżka roztopionego masła
1 łyżeczka oliwy
1 duży brokuł podzielony na różyczki i ugotowany
1 uwędzony ząbek czosnku, posiekany
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
Przygotowanie:
Dopraw przegrzebki solą i pieprzem, smaż na maśle przez 2-3 minuty z każdej strony. Nie smaż za długo, żeby przegrzebki nie były suche i gumowate. Brokuły zmiksuj z czosnkiem i oliwą. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z przegrzebkami.
Curry z kurczaka z ryżem basmati
Składniki:
8 kawałków kurczaka
3 zmiażdżone ząbki czosnku
50 g startego świeżego imbiru
6 łyżki przyprawy curry
1 łyżeczka kurkumy
8 posiekanych pomidorów
sól, pieprz
1 posiekanej cebuli
sól
4 liście laurowe
1 laska cynamonu
3 łyżki oleju
200 g ryżu basmati
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki posiekanych ziół
Przygotowanie:
Rozgrzej olej w garnku, wrzuć cebulę, imbir i czosnek i podsmaż na złoto. Dodaj 4 łyżeczki curry, kurkumę, liście laurowe i cynamon. Smaż jeszcze 2 minuty, dodaj pomidory i dopraw solą i gotuj 10 minut. Wymieszaj w misce kawałki kurczaka z olejem, 2 łyżeczkami curry i solą, marynuj przez godzinę. Po tym czasie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st., dodaj do sosu i duś na małym ogniu przez 10 minut. Ugotuj ryż w osolonej wodzie, wymieszaj z posiekanymi ziołami i wiórkami kokosowymi. Podawaj z kurczakiem.
Panna cotta z egzotycznymi owocami
Składniki:
560 ml śmietany
180 ml mleka
90 g cukru
1 laska wanilii (rozcięta z wydrążonymi nasionami)
2 listki żelatyny
Przygotowanie:
Zagotuj w garnku śmietanę z mlekiem, cukrem i laską wanilii. Zdejmij z ognia i pozostaw na 30 minut. Namocz listki żelatyny w wodzie, kiedy zmiękną, odciśnij i dodaj do garnka z mlekiem i śmietaną, wymieszaj aż do rozpuszczenia. Wstaw garnek do miski z lodowatą wodą i ostudź, aż masa lekko zgęstnieje. Przelej do małych foremek i wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
Szaleństwo z fig i mango
Składniki:
6 obranych świeżych fig
mango
Przygotowanie:
Ugotuj figi i mango do miękkości z cukrem. Zmiksuj i podawaj z deserem ,,panna cotta”. Na wierzchu ułóż pestki passiflory.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN