Pieczone skrzydełka na ostro
Składniki:
20 dużych skrzydełek z kurczaka
3 łyżki Jacka Danielsa
6 łyżek ciemnego sosu sojowego
2 łyżki miodu
2 łyżeczki suszonej papryczki chili
1 szklanka posiekanych orzeszków ziemnych i pekanów
1 l oleju
1 szklanka mąki
4 roztrzepane jaja
Przygotowanie:
Wymieszaj sos sojowy, Jacka Danielsa i miód w misce. Dodaj skrzydełka, dobrze wymieszaj. Przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny. Wyjmij z marynaty, zanurz w jajach, mące i orzeszkach. Smaż w głębokim tłuszczu przez 8-10 minut.
Grillowana kukurydza z masełkiem ziołowym
Składniki:
4 kolby kukurydzy
2 łyżki rozpuszczonego masła
sól, pieprz
ćwiartka cytryny
masło ziołowe:
250 g masła
1 garść posiekanych ziół
1 łyżka soku z limonki
sól, pieprz
masło
Przygotowanie:
Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze, owiń w folię i wstaw do zamrażalnika na ok. 45 minut. Dodaj kukurydzę do garnka z wrzącą wodą i gotuj 2 minuty. Odcedź i przelej zimną wodą. Posmaruj rozpuszczonym masłem. Rozgrzej piekarnik na opcji grill, ułóż kukurydzę pod grzałką i piecz, aż lekko się zwęgli. Podawaj z masełkiem ziołowym.
Żeberka z domowym sosem barbecue
Składniki:
2 kg żeberek wieprzowych
1 posiekana czerwona cebula
2 posiekane ząbki czosnku
1 łyżka oleju słonecznikowego
2 łyżki sosu Worcestershire
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki ketchupu
2 łyżki płynnego miodu
125 ml soku ananasowego
Przygotowanie:
Podziel żeberka na kawałki z jedną kością. Obgotuj w osolonej wodzie (wystarczy ok. 30 minut). Odcedź i przelej zimna wodą. Osusz dokładnie i przestudź. Usmaż cebulę na oleju, dodaj sok ananasowy i wszystkie pozostałe składniki, gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Przestudź i posmaruj miksturą żeberka. Grilluj 10-15 minut, co jakiś czas smarując marynatą.
Ciasto z brzoskwinią, morelą i wiśniami
Składniki:
250 g słodkiego ciasta kruchego
150 g świeżych, dojrzałych moreli
150 g świeżych, dojrzałych wiśni
150 g świeżych, dojrzałych brzoskwiń
3 łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki masła pokrojonego w kostkę
1 duże żółtko
1 łyżka śmietany
2 łyżki grubego cukru
Przygotowanie:
Rozwałkuj 3 ciasta i ułóż w okrągłej foremce, wstaw do lodówki na 30 minut. W dużej misce wymieszaj owoce. Dodaj cukier, skrobię, sok z cytryny, szczyptę soli. Wymieszaj. Nałóż to wszystko na schłodzone ciasto (razem z sokiem, który puszczą owoce). Na wierzch ułóż kawałki masła. Pozostałe ciasto rozwałkuj i pokrój w paski, ułóż na owocach. Posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Oprósz cukrem. Wstaw do zamrażalnika na 30 minut. Piecz w piecu nagrzanym do 200 st. C na 20 minut. Zmniejsz temperaturę do 180 st. i piecz kolejne 30-40 minut.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN