Materiał promocyjny

Skrzydełka czy żeberka?

Kiedy cały świat zwrócony jest w stronę Białego Domu, Joseph Seleetso przygotował dzisiaj pieczone skrzydełka na ostro, grillowaną kukurydzę z masełkiem ziołowym, żeberka z domowym sosem barbecue oraz ciasto z brzoskwinią, morelą i wiśniami, czyli potrawy kuchni amerykańskiej.

Pieczone skrzydełka na ostro

Składniki:

20 dużych skrzydełek z kurczaka

3 łyżki Jacka Danielsa

6 łyżek ciemnego sosu sojowego

2 łyżki miodu

2 łyżeczki suszonej papryczki chili

1 szklanka posiekanych orzeszków ziemnych i pekanów

1 l oleju

1 szklanka mąki

4 roztrzepane jaja

Przygotowanie:

Wymieszaj sos sojowy, Jacka Danielsa i miód w misce. Dodaj skrzydełka, dobrze wymieszaj. Przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny. Wyjmij z marynaty, zanurz w jajach, mące i orzeszkach. Smaż w głębokim tłuszczu przez 8-10 minut.

Grillowana kukurydza z masełkiem ziołowym

Składniki:

4 kolby kukurydzy

2 łyżki rozpuszczonego masła

sól, pieprz

ćwiartka cytryny

masło ziołowe:

250 g masła

1 garść posiekanych ziół

1 łyżka soku z limonki

sól, pieprz

masło

Przygotowanie:

Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze, owiń w folię i wstaw do zamrażalnika na ok. 45 minut. Dodaj kukurydzę do garnka z wrzącą wodą i gotuj 2 minuty. Odcedź i przelej zimną wodą. Posmaruj rozpuszczonym masłem. Rozgrzej piekarnik na opcji grill, ułóż kukurydzę pod grzałką i piecz, aż lekko się zwęgli. Podawaj z masełkiem ziołowym.

Żeberka z domowym sosem barbecue

Składniki:

2 kg żeberek wieprzowych

1 posiekana czerwona cebula

2 posiekane ząbki czosnku

1 łyżka oleju słonecznikowego

2 łyżki sosu Worcestershire

2 łyżki sosu sojowego

4 łyżki ketchupu

2 łyżki płynnego miodu

125 ml soku ananasowego

Przygotowanie:

Podziel żeberka na kawałki z jedną kością. Obgotuj w osolonej wodzie (wystarczy ok. 30 minut). Odcedź i przelej zimna wodą. Osusz dokładnie i przestudź. Usmaż cebulę na oleju, dodaj sok ananasowy i wszystkie pozostałe składniki, gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Przestudź i posmaruj miksturą żeberka. Grilluj 10-15 minut, co jakiś czas smarując marynatą.

Ciasto z brzoskwinią, morelą i wiśniami

Składniki:

250 g słodkiego ciasta kruchego

150 g świeżych, dojrzałych moreli

150 g świeżych, dojrzałych wiśni

150 g świeżych, dojrzałych brzoskwiń

3 łyżki skrobi kukurydzianej

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki masła pokrojonego w kostkę

1 duże żółtko

1 łyżka śmietany

2 łyżki grubego cukru

Przygotowanie:

Rozwałkuj 3 ciasta i ułóż w okrągłej foremce, wstaw do lodówki na 30 minut. W dużej misce wymieszaj owoce. Dodaj cukier, skrobię, sok z cytryny, szczyptę soli. Wymieszaj. Nałóż to wszystko na schłodzone ciasto (razem z sokiem, który puszczą owoce). Na wierzch ułóż kawałki masła. Pozostałe ciasto rozwałkuj i pokrój w paski, ułóż na owocach. Posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Oprósz cukrem. Wstaw do zamrażalnika na 30 minut. Piecz w piecu nagrzanym do 200 st. C na 20 minut. Zmniejsz temperaturę do 180 st. i piecz kolejne 30-40 minut.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości