Orientalna zupa z kaczki z warzywami
Składniki dla 4 osób:
2 piersi z kaczki
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki oleju słonecznikowego
100 g pieczarek
1 por (tylko biała część)
1 czerwona cebula
1 marchewka
6 łyżek słodkiego sosu sojowego do smaku
1 pęczek dymki
1 łyżka prażonych ziaren sezamu
1 litr bulionu
2 ząbki czosnku
Sól, imbir, chili pieprz cayenne do smaku
Grubo mielony czarny pieprz INDYJSKI Prymat
50 g świeżych kiełków soi
Sposób przygotowania:
Umyte i oczyszczone piersi z kaczki ułożyć na desce, naciąć skórkę i marynować przez 2-4 godziny w 4 łyżkach sosu sojowego z dodatkiem imbiru i grubo mielonego czarnego pieprzu indyjskiego Prymat. Następnie mięso usmażyć, zaczynając od strony ze skórą, wytopić tłuszcz i obrócić na drugą stronę. Usmażone piersi z kaczki ostudzić i pokroić na małe kawałki. Pokrojone w cienkie paseczki warzywa i grzyby nameko podsmażyć na tej samej patelni, na której smażyliśmy piersi, po czym wraz z mięsem kaczki dodać do wrzącego bulionu. Całość gotować przez około 10 minut, doprawić do smaku pozostałymi przyprawami. Tak przygotowaną zupę podawać z kiełkami soi, ziarnami sezamu i świeżo siekaną dymką.
Polędwiczki z tuńczyka
Składniki dla 4 osób:
4 x 150 g polędwiczek z tuńczyka
4 łyżki oleju słonecznikowego
100 ml słodkiego sosu sojowego
4 łyżki czarnego pieprzu INDYJSKIEGO Prymat
1 mango
1 ogórek
1 melon gallo
1 pęczka świeżej mięty
1 limonka
Mix kiełków soi, słonecznika i groszku szparagowego
1 łyżka prażonych ziaren sezamu
Sposób przygotowania:
Umyte i oczyszczone polędwiczki z tuńczyka obtoczyć dokładnie w grubo mielonym czarnym pieprzu indyjskim Prymat. Pokrojone w paski owoce i ogórek wymieszać z kiełkami, ułożyć na talerzu i udekorować świeżą miętą. Tuńczyka usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, a następnie pokroić w plastry. Tak przygotowaną rybę podawać z owocami, ćwiartkami limonki i słodkim sosem sojowym z ziarnami sezamu.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN