Brukselki con carne pod ptysiowym ciastem
Składniki:
Mięso mielone - 1 kg
Brukselka - 400 g
Pomidorki cherry - 200 g
Cebula - 3 sztuki
Czosnek - 2 ząbki
Olej - 100 ml
Pomidory w zalewie - 1 puszka
Ser żółty - 80 g
Tortilla lub Lasagne
Ostra papryczka chilli
Sos sojowy
Kumin
Oregano
Majeranek
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulkę szklimy na oleju, dodajemy czosnek, mięso i smażymy. Dodajemy wszystkie przyprawy, sos sojowy i pomidory z puszki. Dusimy wszystko około 20 minut. Pod koniec dodajemy połowę podgotowanych, pokrojonych na połówki brukselek. Mieszamy wszystko razem i jeszcze dusimy 20 minut. Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy placek tortilli lub lasagne, układamy warstwę brukselki con carne. Na wierzch kładziemy podgotowane brukselki i pomidorki cherry. Wierzch posypujemy serem. Odstawiamy na bok i zabieramy się za ciasto parzone:
Mąka - 250 g
Woda - 250 ml
Masło - 125 g
Jaja - 4 sztuki
Sól
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z masłem i solą. Do wrzątku wrzucamy mąkę, mieszając zaparzamy wszystko razem. Powstaje nam "niezły kluch", ale proszę się tym kompletnie nie przejmować. Teraz dodajemy kolejno po jednym jajku dokładnie mieszając. Powstałym ciastem zalewamy wszystko, co mamy w naczyniu, posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Placki z kiszonej kapusty z papryką i pieczarkami
Składniki:
Kapusta kiszona - 250 g
Papryka - 1 sztuka
Pieczarki - 100 g
Cebula dymka 1 pęczek
koperek
Mleko - 200 ml
Mąka 200 g
Jajko
Sól, pieprz
Papryka
Przygotowanie:
Kapustę dobrze odciskamy, kroimy i gotujemy w niewielkiej ilości wody do miękkości. Mleko miksujemy z mąką, jajkiem i przyprawami. Paprykę czerwoną, pieczarki kroimy lub ścieramy na tarce. Kapustę przestudzoną, łączymy z papryką, pieczarkami, cebulką koprem i łączymy z ciastem. Na patelni rozgrzewamy olej, i smażymy małe placuszki na złoty kolor z obu stron. Do ciasta można dołożyć pokrojoną w paski wędzonkę. Świetnie smakuje z ostrym sosem pomidorowym.
Strudel z kapustą albo pieczony gołąbek
Składniki:
Kapusta biała - 500 g
Ziemniaki - 200 g
Cebula - 2 sztuki
Szynka - 150 g
Orzechy włoskie 100 g
Majeranek
Sól
Pieprz czarny
Przygotowanie:
Kapustę kroimy i gotujemy do miękkości. Cebulę przesmażamy na maśle, dodajemy szynkę, kapustę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Na koniec dodajemy orzechy pokrojone. Wszystko razem staramy się jeszcze poddusić na małym ogniu. Tak jak bigos.
Ciasto filo - 1 opakowanie.
Jajo - 2 sztuki
Masło - 100 g
Przygotowanie:
Arkusze ciasta filo smarujemy masłem, wykładamy farsz i zwijamy strudel a la gołąbek. Smarujemy jajkiem i pieczemy w temp. 180 stopni C na złoty kolor.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN