Materiał promocyjny

Słodkie "Smaki Warszawy"

Smaki Warszawy
Smaki Warszawy
Bogusław Buczek, właściciel restauracji "Smaki Warszawy", przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN przepyszny deser z kasztanów.

Deser z kasztanów

Składniki:

1 puszka jadalnych kasztanów

200 g kremu waniliowego

200 ml mleka

4 żółtka

laska wanilii

100 g cukru

50 g masła

200 ml śmietanki kremowej 36%

20 g cukru pudru

50 g gorzkiej czekolady

2 - 3 płatki bezowe

Sos karmelowy z whisky: 5 łyżek cukru wsypać do suchego rondla i podgrzewać na średnim ogniu do uzyskania brązowej barwy. Zdjąć rondel z ognia i wlać 70 ml whisky - można zetrzeć ok. 1/4 łyżeczki skórki z cytryny. Odstawić do ostygnięcia.

Bezy: ubić 2 białka na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodawać po łyżce cukru - w sumie 5 łyżek. Ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wyłożyć masę bezową cienką warstwą (ok. 7 mm) na pergamin, suszyć w lekko uchylonym piekarniku ok. 1 godz. w temp. ok. 130 st. C

Krem waniliowy: zagotować mleko z wydrążoną wanilią, zdjąć z ognia, żółtka z cukrem ubić na sztywną pianę, zalać gorącym mlekiem, ciągle mieszając, postawić na ogniu i podgrzewać do stężenia. Nie doprowadzać do wrzenia, bo masa się zwarzy. Dodać masło, wymieszać, odstawić w chłodne miejsce i dobrze wystudzić. Kasztany odcedzić z zalewy, zemleć w blenderze na puree (kilka całych pozostawić do dekoracji), wymieszać z kremem waniliowym. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do masy i wymieszać. Śmietankę wymieszać z cukrem pudrem i ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą kasztanową.

Do pucharka lub kieliszka od martini wkruszyć trochę bezy, na to nałożyć łyżkę lub dwie masy kasztanowej, czynności powtórzyć do uzyskania “kopczyka”. Całość polać sosem karmelowym z whisky, udekorować całymi kasztanami, posypać siekanymi pistacjami.

Jarzębinowe Tiramisu

Składniki:

biszkopciki:

2 płaskie łyżki cukru

3 płaskie łyżki mąki

2 jaja

Krem z mascarpone:

250 g mascarpone

2 żółtka

100 ml śmietanki 36%

5 łyżek cukru pudru

konfitura z jarzębiny:

350 g jarzębiny

200 g cukru

sok z 1/2 cytryny

100 ml jarzębiaka

Przygotowanie:

Jarzębinę przemyć, dodać cukier, gotować na małym ogniu ok. pół godziny, przecedzić przez sito, odstawić do wystudzenia. Jaja wymieszać z cukrem, ubić na sztywną pianę, dodać przesianą przez sitko mąkę i delikatnie wymieszać. Wyciskać z woreczka lub nakładać biszkopt łyżką na blachę wyłożoną pergaminem krążki o średnicy ok 8 cm. Wstawić do piekarnika uprzednio nagrzanego do 170 st. C. Piec na środkowym poziomie aż biszkopty nabiorą koloru bursztynowego. Odstawić do wystudzenia. Dodać sok z cytryny. Ubić żółtka z 3 łyżeczkami cukru i wymieszać z serkiem mascarpone. Ubić śmietankę z resztą cukru, delikatnie wymieszać z masą. W okrągłej, wysokiej foremce do ciastek (10 cm średnicy) ustawionej na talerzu ułożyć na dnie warstwę biszkoptów, nasączyć je jarzębiakiem, na to wyłożyć warstwę masy mascarpone i zamknąć warstwą biszkoptu z jarzębiakiem, na to można jeszcze położyć łyżkę masy. na koniec polać konfiturą i udekorować gałązką jarzębiny.

Bisquity z musem z czekolady i sera pleśniowego z sosem porzeczkowym

Składniki:

Bisquity:

2 płaskie łyżeczki cukru

3 płaskie łyżeczki kakao

2 jaja

Mus czekoladowy

1 tabliczka gorzkiej czekolady

150 g masła

150 g zielonego lub niebieskiego sera pleśniowego

100 g cukru pudru

cukier waniliowy

100 ml ubitej śmietanki + łyżka cukru

Sos porzeczkowy:

200 g porzeczki

100 g cukru

kieliszek dobrego koniaku

Sos: porzeczki (mogą być mrożone) zasypać cukrem, zagotować, przecedzić przez gęste sito, wystudzić, wlać koniak i wymieszać.

Bisquity: jaja ubić z cukrem, dodać przesiane kakao, delikatnie wymieszać. Wyciskać z woreczka lub nakładać łyżką okrągłe bisquity na blachę wyłożoną pergaminem. Wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika (170st. C) i piec ok. 15 minut.

Masa czekoladowa: masło rozpuścić w rondlu, dodać pokruszony ser i mieszając rozpuścić. Dodać połamaną czekoladę, cukier waniliowy i cukier puder. Mieszać i podgrzewać na bardzo małym ogniu do połączenia się składników w jednorodną, błyszczącą masę. Odstawić do wystudzenia.

Bisquity układać górą do spodu, wypełniać masą czekoladową i zwijać na pół. Polać sosem i udekorować gałązką porzeczek, świeżą miętą lub bitą śmietaną.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości