Jajecznica po góralsku
Składniki:
4 jaja
4 dkg słoniny
3 dkg oscypka
6 dkg bułki
1/5 łyżki mleka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Słoninę pokroić w drobną kostkę i usmażyć. Pokrojoną również w drobną kostkę bułkę, dodać do słoniny i lekko przyrumienić. Jajka rozmieszać z mlekiem i startym oscypkiem, wlać do grzanek i smażyć na małym ogniu, cały czas mieszając. Przed podaniem jajecznicę posypać natką pietruszki.
Oscypek na rukoli
Składniki:
garść rukoli
garść malin
1 oscypek
1 łyżka oleju
1 łyżka miodu
1 łyżka octu balsamicznego
Przygotowanie:
Rozłożyć rukolę na talerzu. Podsmażyć maliny na oleju. Dodać łyżkę miodu i ocet balsamiczny. Wymieszać. Dodać pokrojony w plastry oscypek. Podsmażyć. Rozłożyć wszystko na liściach rukoli. Polać musem malinowym.
Placki z cukinii przekładane grillowanym kurczakiem z sosem grzybowym
Składniki:
1 cukinia
pierś kurczaka
1 jajko
3 łyżki mąki
sól
pieprz
Sos grzybowy:
1 cebula
50 dkg pieczarek
1 łyżka mąki
śmietana
sól
pieprz
Przygotowanie:
Zetrzeć cukinię, dodać jajko i mąkę. Wymieszać. Z powstałej masy usmażyć placki. Pierś z kurczaka podsmażyć na patelni. Z placków i usmażonej piersi kurczaka, na zmianę, uformować wieżyczkę na talerzu. Polać sosem grzybowym.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN