Materiał promocyjny

Robert Sowa gotuje z Kasią Zielińską

Robert Sowa w tym tygodniu do pomocy w kuchni "Dzień Dobry TVN" zaprosił Kasię Zielińską. Razem przyrządzili jagnięcinę duszoną z pomidorami i pikantną czerwoną fasolę z mieloną wołowiną.

Jagnięcina duszona z pomidorami, białą fasolą i świeżą kolendrą

Składniki:

1,20 kg udźca jagnięcego bez kości, tłuszczu i ścięgien

1 pokrojona w plastry cytryna

Marynata:

0,5 szklanki oliwy z oliwek

4 pokrojone w plastry ząbki czosnku

0,5 łyżeczki chili pieprz cayenne Prymat

0,5 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu

2 pokrojone w wiórki cebule

300 g pokrojonych w kostkę pomidorów pelati

400 g ugotowanej białej fasoli lub fasoli z puszki

1 posiekany pęczek kolendry

1 szklanka kwaśnej śmietany

1 pokrojona w cząstki limonka

1 opakowanie przyprawy do fasoli Prymat

Sól, pieprz czarny mielony, chili, pieprz cayenne do smaku

1 pokrojona w kostkę czerwona papryka

1 pokrojona w kostkę żółta papryka

100 ml czerwonego wytrawnego wina

500 ml bulionu mięsnego

Sposób przygotowania:

Umytą, oczyszczoną i osuszoną jagnięcinę pokroić w grubą kostkę, zamarynować we wszystkich składnikach marynaty, obłożyć plastrami cytryny i odstawić na 6-8 godzin. Po zamarynowaniu jagnięcinę smażyć przez ok. 10 minut na mocno rozgrzanej oliwie, dodać cebulę, czosnek i kolorowe papryki, wlać wino oraz bulion i dusić do miękkości. Następnie dodać pomidory i białą fasolę, całość zagotować i doprawić do smaku.

Tak przygotowane danie podawać z cząstkami limonki, kwaśną śmietaną i świeżo siekaną kolendrą.

Pikantna czerwona fasola z mieloną wołowiną, pomidorami i dymką

Składniki dla 4 osób:

600 g mielonej wołowiny

0,5 szklanki oliwy z oliwek

2 pokrojone w kostkę cebule

1 pokrojona w paseczki czuszka

4 ząbki czosnku

400 g pokrojonych w kostkę pomidorów pelati

4 łyżki pikantnego keczupu

500 ml bulionu

400 g czerwonej fasolki bez zalewy

4 łyżki tartego sera

1 szklanka kwaśnej śmietany

1 posiekany pęczek dymki

Sól czosnkowa Prymat, pieprz czarny mielony

1 opakowanie przyprawy do fasoli

4 placki tortilli

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej oliwie, w dużym garnku podsmażyć cebulę, czosnek i czuszkę. Po około 5 minutach dodać mielone mięso, przyprawy i całość dusić 15 minut. Po tym czasie wlać bulion, dodać pomidory i keczup, dokładnie wymieszać i dusić do momentu zgęstnienia sosu. Następnie dodać fasolę, doprawić danie do smaku i zagotować.

Przed podaniem potrawę posypać tartym serem, podawać z kwaśną śmietaną i dymką, w ciepłych plackach tortilli.

Autor: Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości