Jagnięcina duszona z pomidorami, białą fasolą i świeżą kolendrą
Składniki:
1,20 kg udźca jagnięcego bez kości, tłuszczu i ścięgien
1 pokrojona w plastry cytryna
Marynata:
0,5 szklanki oliwy z oliwek
4 pokrojone w plastry ząbki czosnku
0,5 łyżeczki chili pieprz cayenne Prymat
0,5 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
2 pokrojone w wiórki cebule
300 g pokrojonych w kostkę pomidorów pelati
400 g ugotowanej białej fasoli lub fasoli z puszki
1 posiekany pęczek kolendry
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 pokrojona w cząstki limonka
1 opakowanie przyprawy do fasoli Prymat
Sól, pieprz czarny mielony, chili, pieprz cayenne do smaku
1 pokrojona w kostkę czerwona papryka
1 pokrojona w kostkę żółta papryka
100 ml czerwonego wytrawnego wina
500 ml bulionu mięsnego
Sposób przygotowania:
Umytą, oczyszczoną i osuszoną jagnięcinę pokroić w grubą kostkę, zamarynować we wszystkich składnikach marynaty, obłożyć plastrami cytryny i odstawić na 6-8 godzin. Po zamarynowaniu jagnięcinę smażyć przez ok. 10 minut na mocno rozgrzanej oliwie, dodać cebulę, czosnek i kolorowe papryki, wlać wino oraz bulion i dusić do miękkości. Następnie dodać pomidory i białą fasolę, całość zagotować i doprawić do smaku.
Tak przygotowane danie podawać z cząstkami limonki, kwaśną śmietaną i świeżo siekaną kolendrą.
Pikantna czerwona fasola z mieloną wołowiną, pomidorami i dymką
Składniki dla 4 osób:
600 g mielonej wołowiny
0,5 szklanki oliwy z oliwek
2 pokrojone w kostkę cebule
1 pokrojona w paseczki czuszka
4 ząbki czosnku
400 g pokrojonych w kostkę pomidorów pelati
4 łyżki pikantnego keczupu
500 ml bulionu
400 g czerwonej fasolki bez zalewy
4 łyżki tartego sera
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 posiekany pęczek dymki
Sól czosnkowa Prymat, pieprz czarny mielony
1 opakowanie przyprawy do fasoli
4 placki tortilli
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie, w dużym garnku podsmażyć cebulę, czosnek i czuszkę. Po około 5 minutach dodać mielone mięso, przyprawy i całość dusić 15 minut. Po tym czasie wlać bulion, dodać pomidory i keczup, dokładnie wymieszać i dusić do momentu zgęstnienia sosu. Następnie dodać fasolę, doprawić danie do smaku i zagotować.
Przed podaniem potrawę posypać tartym serem, podawać z kwaśną śmietaną i dymką, w ciepłych plackach tortilli.
Autor: Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN