Materiał promocyjny

Nolbrzak w kuchni

Dziś Robert Sowa do wspólnego gotowania zaprosił Karolinę Nolbrzak. Razem przygotowali pieczoną polędwicę wołową z sosem berneńskim i aromatyczne warzywa z grzybami z patelni.

Pieczona polędwica wołowa podana z sosem berneńskim z estragonem

Składniki:

800 g polędwicy wołowej

Marynata:

0,5 szklanki oliwy z oliwek

1 op. gruboziarnistej przyprawy do steku Prymat

1 łyżka musztardy dijon

1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu

Sos berneński:

1 cebula szalotka

2 łyżki masła

100 ml sklarowanego masła

100 ml bulionu drobiowego

6 żółtek

1 ząbek czosnku

2 łyżki soku z cytryny

50 ml białego wytrawnego wina

2 łyżki estragonu

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sól, cukier, biały pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Umytą i oczyszczoną polędwicę wołową zalać marynatą powstałą poprzez połączenie wszystkich jej składników i odstawić na 4-6 godzin. Zamarynowane mięso obsmażyć ze wszystkich stron na patelni, a następnie piec około 20 minut w temperaturze 180 st. C.

Szalotkę, czosnek, estragon i natkę pietruszki podsmażyć na maśle, następnie dodać wino i bulion, gotować 10 minut i przecedzić. W garnku zagotować wodę, na nim ustawić miskę, umieścić w niej żółtka i wystudzony wywar, a następnie ubijać trzepaczką, stopniowo dodając sklarowane masło, aż sos zacznie gęstnieć. Po otrzymaniu jednolitej konsystencji kremu całość doprawić do smaku.

Polędwicę wołową podawać z sosem berneńskim oraz aromatycznymi warzywami z grzybami.

Aromatyczne warzywa z grzybami z patelni podane z greckim jogurtem

Składniki:

1 czerwona papryka bez skóry

1 żółta papryka bez skóry

1 posiekna cebula lub 2 szalotki

4 pokrojone w plastry ząbki czosnku

4 pokrojone w plastry pieczarki

4 boczniaki

1 gałązka rozmarynu

1 pęczek szczypiorku

4 łyżki oliwy z oliwek

4 ugotowane pokrojone w plastry ziemniaki

1 op. przyprawy do ziemniaków Prymat

Sól, grubo mielony czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, czosnek i ziemniaki, dodać pozostałe warzywa i grzyby, całość doprawić do smaku i posypać szczypiorkiem. Tak przygotowane danie podawać z greckim jogurtem lub kwaśną śmietaną. Warzywa z grzybami są doskonałym dodatkiem do steków. Można również posypać je serem (np. gruyere) i podawać jako danie wegetariańskie.

Autor: Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości