Pieczona polędwica wołowa podana z sosem berneńskim z estragonem
Składniki:
800 g polędwicy wołowej
Marynata:
0,5 szklanki oliwy z oliwek
1 op. gruboziarnistej przyprawy do steku Prymat
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu
Sos berneński:
1 cebula szalotka
2 łyżki masła
100 ml sklarowanego masła
100 ml bulionu drobiowego
6 żółtek
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
50 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki estragonu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sól, cukier, biały pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Umytą i oczyszczoną polędwicę wołową zalać marynatą powstałą poprzez połączenie wszystkich jej składników i odstawić na 4-6 godzin. Zamarynowane mięso obsmażyć ze wszystkich stron na patelni, a następnie piec około 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Szalotkę, czosnek, estragon i natkę pietruszki podsmażyć na maśle, następnie dodać wino i bulion, gotować 10 minut i przecedzić. W garnku zagotować wodę, na nim ustawić miskę, umieścić w niej żółtka i wystudzony wywar, a następnie ubijać trzepaczką, stopniowo dodając sklarowane masło, aż sos zacznie gęstnieć. Po otrzymaniu jednolitej konsystencji kremu całość doprawić do smaku.
Polędwicę wołową podawać z sosem berneńskim oraz aromatycznymi warzywami z grzybami.
Aromatyczne warzywa z grzybami z patelni podane z greckim jogurtem
Składniki:
1 czerwona papryka bez skóry
1 żółta papryka bez skóry
1 posiekna cebula lub 2 szalotki
4 pokrojone w plastry ząbki czosnku
4 pokrojone w plastry pieczarki
4 boczniaki
1 gałązka rozmarynu
1 pęczek szczypiorku
4 łyżki oliwy z oliwek
4 ugotowane pokrojone w plastry ziemniaki
1 op. przyprawy do ziemniaków Prymat
Sól, grubo mielony czarny pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, czosnek i ziemniaki, dodać pozostałe warzywa i grzyby, całość doprawić do smaku i posypać szczypiorkiem. Tak przygotowane danie podawać z greckim jogurtem lub kwaśną śmietaną. Warzywa z grzybami są doskonałym dodatkiem do steków. Można również posypać je serem (np. gruyere) i podawać jako danie wegetariańskie.
Autor: Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN