A to ci klops, czyli pieczeń rzymska
Składniki:
300 g mięsa mielonego wieprzowego
200 g mięsa mielonego cielęcego
2 jaja
4 jaja gotowane
1 cebula
1 łyżeczka musztardy
1 bułka paryska
120 g grzybów mrożonych
150 g pomidorów suszonych
240 g boczku wędzonego
natka pietruszki
majeranek, tymianek
sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy na maśle. Bułkę, a ściślej tylko jej środek namaczamy w mleku i odciskamy nadmiar płynu. W maszynce mielimy cebulkę, bułkę i dodajemy do mięsa. Jeszcze musztarda, przyprawy, zioła, krojona natka, surowe jajka i wszystko razem bardzo dokładnie wyrabiamy. Masa, jak na typowe mielone kotlety, ale musi posiadać gęstą strukturę. Na folii układamy kratkę z boczku, na to wykładamy mięso, rozklepujemy na kształt prostokąta. Wzdłuż jednego boku układamy jajka gotowane, przesmażone grzyby z cebulką, pomidory suszone. Zawijamy wszystko razem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Racuchy na drożdżach, ale na ostro ze śmietaną
Składniki:
2 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka
20 g drożdży
2 jaja
papryka czerwona
80 g pieczarek
1 cebula
sól
Przygotowanie:
Z drożdży wody i odrobiny mąki przygotowujemy rozczyn. Odstawimy na bok niech zwiększy swoją objętość. Po wyrośnięciu, dodajemy go do pozostałej mąki wraz z resztą ciepłego mleka, żółtka i sól. Wyrabiamy ciasto dokładnie. Pieczarki, cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę i przesmażamy na maśle. Dodajemy do ciasta. Na koniec dodajemy białka ubite na pianę i wszystko razem mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Racuchy smażymy na patelni, nakładając je łyżką prosto z garnka. Super smakują ze śmietaną, plastrami smażonej kiełbasy i tartym serem żółtym. Obowiązkowo szklanka kompotu.
Wuzetka, czyli czarno na białym
Składniki:
15 jaj
75 g mąki
75 g kakao
125 g masła
250 g cukru
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno, ze szczyptą soli obowiązkowo oraz z cukrem, dodajemy żółtka i ubijamy dalej. Masło rozpuszczamy i dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy i na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z kakao. Pieczemy w w prostokątnej blaszce w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
1 l śmietany 36 %
200 g cukru
cukier waniliowy
150 ml alkoholu
syrop z cukru do nasączenia
Przygotowanie:
Upieczone ciasto przekrawamy wzdłuż na dwa. Bardzo dokładnie nasączamy syropem wymieszanym z alkoholem. Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym i wykładamy na jeden placek. Drugim przykrywamy. Dokładnie wyrównujemy ciasto.
Czekolada 200 g
Masło 100 g
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy z masłem, powstałą polewą pokrywamy wierzch ciasta. Kroimy w rozsądne kwadraty. Wierzch każdego kwadratu ozdabiamy charakterystyczną rozetką z bitej śmietany.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN