Materiał promocyjny

Stołówka PRL-u

Wraz z Andrzejem Polanem wspominamy smaki kuchni PRL-u.

A to ci klops, czyli pieczeń rzymska

Składniki:

300 g mięsa mielonego wieprzowego

200 g mięsa mielonego cielęcego

2 jaja

4 jaja gotowane

1 cebula

1 łyżeczka musztardy

1 bułka paryska

120 g grzybów mrożonych

150 g pomidorów suszonych

240 g boczku wędzonego

natka pietruszki

majeranek, tymianek

sól, czarny pieprz

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy na maśle. Bułkę, a ściślej tylko jej środek namaczamy w mleku i odciskamy nadmiar płynu. W maszynce mielimy cebulkę, bułkę i dodajemy do mięsa. Jeszcze musztarda, przyprawy, zioła, krojona natka, surowe jajka i wszystko razem bardzo dokładnie wyrabiamy. Masa, jak na typowe mielone kotlety, ale musi posiadać gęstą strukturę. Na folii układamy kratkę z boczku, na to wykładamy mięso, rozklepujemy na kształt prostokąta. Wzdłuż jednego boku układamy jajka gotowane, przesmażone grzyby z cebulką, pomidory suszone. Zawijamy wszystko razem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Racuchy na drożdżach, ale na ostro ze śmietaną

Składniki:

2 szklanki mąki

1,5 szklanki mleka

20 g drożdży

2 jaja

papryka czerwona

80 g pieczarek

1 cebula

sól

Przygotowanie:

Z drożdży wody i odrobiny mąki przygotowujemy rozczyn. Odstawimy na bok niech zwiększy swoją objętość. Po wyrośnięciu, dodajemy go do pozostałej mąki wraz z resztą ciepłego mleka, żółtka i sól. Wyrabiamy ciasto dokładnie. Pieczarki, cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę i przesmażamy na maśle. Dodajemy do ciasta. Na koniec dodajemy białka ubite na pianę i wszystko razem mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Racuchy smażymy na patelni, nakładając je łyżką prosto z garnka. Super smakują ze śmietaną, plastrami smażonej kiełbasy i tartym serem żółtym. Obowiązkowo szklanka kompotu.

Wuzetka, czyli czarno na białym

Składniki:

15 jaj

75 g mąki

75 g kakao

125 g masła

250 g cukru

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywno, ze szczyptą soli obowiązkowo oraz z cukrem, dodajemy żółtka i ubijamy dalej. Masło rozpuszczamy i dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy i na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z kakao. Pieczemy w w prostokątnej blaszce w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

1 l śmietany 36 %

200 g cukru

cukier waniliowy

150 ml alkoholu

syrop z cukru do nasączenia

Przygotowanie:

Upieczone ciasto przekrawamy wzdłuż na dwa. Bardzo dokładnie nasączamy syropem wymieszanym z alkoholem. Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym i wykładamy na jeden placek. Drugim przykrywamy. Dokładnie wyrównujemy ciasto.

Czekolada 200 g

Masło 100 g

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy z masłem, powstałą polewą pokrywamy wierzch ciasta. Kroimy w rozsądne kwadraty. Wierzch każdego kwadratu ozdabiamy charakterystyczną rozetką z bitej śmietany.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości