Ciasto Zebra
Składniki:
5 jaj
1,5 szklanki cukru
3 szklanki mąki
1 szklanka oleju
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
dowolny aromat
Przygotowanie:
Ubijamy jajka z cukrem (miskę z masą można postawić na garnku, by szybciej stała się sztywna i biała). Gdy ostygnie, miksując, dosypujemy do niej 2,5 szklanki mąki, olej i 1 szklankę wody, proszek do pieczenia i aromat. Dzielimy masę na dwie części. Do jednej z nich wsypujemy 1/2 szklanki mąki, do drugiej kakao i dokładnie mieszamy. Na okrągłą blachę, dokładnie na środek, wlewamy po łyżce ciasta na przemian białego i ciemnego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, aż zrobi się rumiane. Na powierzchni ciasta można wysypać cukrem pudrem, przez szablon z papieru, zebrę.
Warzywny teatrzyk
Składniki:
duża ilość różnych warzyw (według uznania)
goździki
pestki dyni
migdały do ozdoby
pisaki z kolorowymi polewami
patyczki do szaszłyków (lub wykałaczki)
Przygotowanie:
Sposób przyrządzenia zależy wyłącznie od kreatywności kucharza.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN