Kamila Kamińska prowadzi w ośrodku Bim Bom zajęcia kucharskie dla maluchów. Celem zajęć nie jest tylko nauczenie dzieci gotowania, ale także wytłumaczenie im, skąd biorą się produkty, które znajdą się później na ich talerzach.
Ciasto Zebra
Składniki:
5 jaj
1,5 szklanki cukru
3 szklanki mąki
1 szklanka oleju
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
dowolny aromat
Przygotowanie:
Ubijamy jajka z cukrem (miskę z masą można postawić na garnku, by szybciej stała się sztywna i biała). Gdy ostygnie, miksując, dosypujemy do niej 2,5 szklanki mąki, olej i 1 szklankę wody, proszek do pieczenia i aromat. Dzielimy masę na dwie części. Do jednej z nich wsypujemy 1/2 szklanki mąki, do drugiej kakao i dokładnie mieszamy. Na okrągłą blachę, dokładnie na środek, wlewamy po łyżce ciasta na przemian białego i ciemnego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, aż zrobi się rumiane. Na powierzchni ciasta można wysypać cukrem pudrem, przez szablon z papieru, zebrę.
Warzywny teatrzyk
Składniki:
duża ilość różnych warzyw (według uznania)
goździki
pestki dyni
migdały do ozdoby
pisaki z kolorowymi polewami
patyczki do szaszłyków (lub wykałaczki)
Przygotowanie:
Sposób przyrządzenia zależy wyłącznie od kreatywności kucharza.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN