Sałata z kurczaka marynowanego w miodzie z pieprzem, figami i orzechami
Składniki:
250 g piersi z kurczaka
100 g miodu
5 g soli
10 g liści laurowych
20 g czarnego pieprzu
2 ząbki czosnku
1 pęczek tymianku
200 g rukoli
3 figi
100 ml oliwy
50 g orzechów
50 ml octu balsamicznego
Przygotowanie:
Piersi posmarować miodem i marynować z liśćmi laurowymi i tymiankiem (przez 1 godzinę). Na patelni rozgrzać oliwę. Piersi z kurczaka poruszyć solą i pieprzem, a następnie zgrillować. Sałatę umyć i osuszyć, wcisnąć czosnek, posolić i popieprzyć. Polać potrawę odrobiną oliwy. Rozgnieść pieprz i lekko posypać sałatę. Zgrilowane piersi, pokroić w plastry i obłożyć sałatę. Wszystko udekorować figami i posypać orzechami.
Zupa miodowa
Składniki
500 g marchewki
1000 ml wywaru warzywnego
100 g miodu wielokwiatowego
3 ząbki czosnku
Sól, pieprz
150 ml semita
1 pęczek pietruszki do dekoracji posiekanej
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotować wywar z warzyw dodać czosnek marchew i gotować przez 30 min. Zdjąć z ognia i wszystko zmiksować blenderem. Wszystko postawić na gaz i lekko podgrzać, na koniec dodać śmietanę. Przed podaniem, danie oprószyć pietruszką. Można również przygotować lane kluseczki z gałką muszkatołową.
Ulubione deser Platona
Składniki:
opakowanie mrożonego ciasta filo (500 g)
25 dkg masła
50 dkg posiekanych orzechów włoskich
4 łyżki tartej bułki
5 łyżek cukru
łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Ciasto filo rozmrozić. Masło stopić. Orzechy wymieszać z cukrem, tartą bułką i cynamonem. Blachę posmarować masłem. Na dnie ułożyć trzy placki ciasta, jeden na drugim, smarując je najpierw stopionym masłem. Położyć warstwę nadzienia, przykryć dwoma plackami i skropić masłem. Powtórzyć czynności. Na koniec położyć warstwę nadzienia, przykryć trzema plackami, skropić masłem. Pokroić na kawałki.
Kora królowej Kleopatry z migdałami, miodem i pomarańczami
Składniki:
250 g piersi z kurczaka
100 g maki
1 jajko
250 g piersi z kurczaka
100 g maki
1 jajko
10 g czarnego pieprzu
100 g mielonych migdałów
100 g tartego suchego chleba razowego
100 ml oliwy
100 ml soku z pomarańczy
1 wyciśnięta cytryna
150 ml miodu
Przygotowanie:
Osuszyć piersi kurczaka. Pociąć kurczaka w plastry o grubości 1 cm, posolić, popieprz i oprószyć mąką. Połączyć jajko z sokiem pomarańczowym. W drugim naczyniu połączyć skruszone migdały z bułką tartą. Moczyć kurczaka w jajkach i migdałach. Smażyć na małym ogniu aż będzie gotowy. Zdjąć kurczaka z ognia. W oddzielnym naczyniu połączyć sok z cytryny z miodem. Doprawić odrobiną pieprzu do smaku. Podawać z soczewicą i morelami.
Palce lizać!
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN