Torcik czekoladowy z Coca-colą w środku
Składniki:
250 g mąki
2 łyżki proszku do pieczenia
300 g cukru
3 łyżeczki kakao
szczypta soli
cukier waniliowy
250 g masła
200 ml Coca-coli
50 ml mleka
2 jajka
12 g żelatyny
skórka z cytryny
125 ml mleka
4 żółtka
25 g cukru
250 ml śmietany
250 ml czekolady
10 g żelatyny
25 ml whisky
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy wszystko to, co suche, czyli mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej zaś dokładnie mieszamy jaja, mleko, rozpuszczone masło i Coca-colę. Teraz łączymy suche z mokrym i delikatnie mieszamy. Pieczemy w temp. 180 stopni, około 40 minut. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości coca-coli i łączymy z pozostałą. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny. Wylewamy do okrągłej formy i wstawiamy do lodówki. Żółtka ubijamy na puch z cukrem. Mleko zagotowujemy i gorącym zalewamy utarte żółtka, wstawiamy na moment na palnik, ale już nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy żelatynę i rozpuszczoną czekoladę. I jeszcze tylko whisky. Chłodzimy. Śmietanę ubijamy na puch, i dodajemy ją partiami do zimnej masy czekoladowo-jajecznej. Na upieczony rant czekoladowy wykładamy trochę musu czekoladowego, następnie kładziemy galaretkę z Coca-coli i resztę musu. Wstawiamy do lodówki.
Chrupiąca pralina, beza i pomarańczowe mascarpone
Składniki:
białek
45 g cukru
125 g cukru
80 g migdałów
40 g skórki pomarańczowej
50 g czekolady
100 g orzechów laskowych
80 g masła
50 g płatków Corn fleks
500 g mascarpone
6 żółtek
150 g cukru
2 pomarańcze
ziele angielskie
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy dalej do uzyskania szklistej sztywnej piany. Migdały rozdrabniamy na mączkę. Skórkę kroimy w bardzo drobną kostkę. Łączymy mączkę migdałową z cukrem i skórką pomarańczową. Dodajemy do ubitej piany i delikatnie mieszamy. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. W trakcie pieczenia zabieramy się za masę pralinową. Czekoladę rozpuszczamy z masłem, dodajemy uprażone na patelni, a następnie posiekane orzechy laskowe. I na koniec - płatki corn fleks. Masę pralinową wykładamy na upieczoną bezę. Pomarańcze kroimy w plastry i zagotowujemy z połową cukru i zielem angielskim. Ziarna ziela wydobędą z pomarańczy fajny smaczek, rewelacyjnie go zaostrzając. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy serek mascarpone i powstały syrop pomarańczowy. Powstały krem wykładamy na masę pralinową. Praktycznie tort gotowy, jeszcze mała dekoracja z pomarańczy i filiżanka kawy… do picia.
Placuszki makowe ze śliwkami w winie, ale na podwieczorek
Składniki:
5 jaj
100 g cukru
200 ml śmietany
200 g mąki
2 łyżki maku
cukier waniliowy
300 g śliwek
80 g cukru
200 ml czerwonego wina
świeży imbir
cynamon
goździki
anyż
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier kryształ i cukier waniliowy. Śmietanę, mak, żółtka mieszamy i dodajemy do tego pianę z białek. Na koniec dodajemy mąkę. Smażymy na maśle na złoty kolor. Gotujemy na wolnym ogniu wino z cukrem i przyprawami. Kiedy tylko powstanie nam syrop, wrzucamy śliwki i jeszcze kilka minut gotujemy.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN