Materiał promocyjny

Z tymi przyprawami wyczarujesz pyszne i aromatyczne dania. Poznajcie sposoby Michela Morana

Michel Moran
Przepyszne przygotowania do majówki
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Michel Moran przygotował pyszne i aromatyczne dania za sprawą ziół. Poznaj moc pieprzu cytrynowego, którego odświeżająca nuta idealnie podkreśla smak ryb i owoców morza. Do tego, gruboziarnista struktura dodaje efektu. Sprawdź, jak przygotować sałatkę z grillowanym kurczakiem, rybę z grilla, polędwiczki wieprzowe w marynacie i ratatouille.

Sałatka z grillowanym kurczakiem

Sałatka z grillowanym kurczakiem
Sałatka z grillowanym kurczakiem
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 500 g pomidorków koktajlowych,
  • 2 ogórki,
  • mała czerwona cebula,
  • 100 g oliwek bez pestek,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz Prymat - do smaku,
  • grillowana pierś z kurczaka,
  • 150 ml sosu tzatziki na bazie jogurtu,
  • płatki chilli Prymat.

Sposób przygotowania:

Przekrój pomidorki koktajlowe na pół i pokrój ogórki w plasterki. Cebulę pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj warzywa i oliwki w dużej misce. Pokrój pierś kurczaka i rozłóż na sałatce. Skrop oliwą z oliwek. Dopraw obficie pieprzem i szczyptą soli.

Podawaj z sosem tzatziki.

Ryba z grilla

Składniki:

  • ryba o wadze około 1/2 kg np. dorada, cała, ale oczyszczona,
  • 1/2 cytryny,
  • ząbek czosnku,
  • pieprz cytrynowy mielony Prymat,
  • oregano, tymianek, rozmaryn Prymat,
  • łyżka oliwy,
  • sól,
  • pomidor,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • sok z ½ cytryny.
Ryba z grilla
Ryba z grilla
Ryba z grilla
Źródło: Ola Skowron/East News

Sposób przygotowania:

Pomidora pokrój w kostkę, zalej 50 ml oliwy i dodaj sok z cytryny. Odstaw. Rybę opłucz i dokładnie osusz.

Delikatnie natnij rybę na każdym boku. Dopraw solą i pieprzem cytrynowym mielonym Prymat na zewnątrz i w środku. Do środka włóż 2-3 plasterki cytryny, ząbek czosnku i zioła. Nacieraj oliwą i połóż na rozgrzanym grillu.

Rybę grilluj przez 4 do 5 minut z każdej strony. Przed podaniem połóż na wierzch salsę z pomidora.

Polędwiczki wieprzowe w marynacie

Polędwiczki wieprzowe w marynacie
Polędwiczki wieprzowe w marynacie
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe,
  • 25 ml świeżego soku z cytryny,
  • 60 ml oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka rozmarynu,
  • łyżka tymianku,
  • łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Mięso pokrój na plastry 1- 1,5 cm. Obtocz marynatą i marynuj przez godzinę. Następnie grilluj po 3 min z każdej strony, tak aby wieprzowina była soczysta.

Podawaj z warzywami grillowanymi lub ziemniakami, do których można użyć tej samej marynaty.

Ratatouille

Składniki:

  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • 2 fioletowe bakłażany,
  • 4 zielone cukinie,
  • 2 żółte papryki,
  • 6 pomidorów,
  • 2 białe cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe.

Sposób przygotowania:

Umyj bakłażany, cukinie i pokrój w kostkę. Paprykę umyj i obierz obieraczką do warzyw, usuń nasiona i także pokrój w kostkę.

Pomidory obierz, usuń nasiona i pokrój w kostkę. Obierz i posiekaj białą cebulę. Następnie obierz ząbki czosnku, pokrój na kawałki i rozgnieć na puree.

Rozgrzej naczynie żaroodporne z 3 łyżkami oliwy z oliwek. Duś cebulę, zmiażdżony czosnek, paprykę i bakłażany przez 3 do 4 minut. Dopraw solą, pieprzem i dodaj liść laurowy. Wymieszaj i gotuj delikatnie przez 6 do 7 minut.

Dodaj pomidory i cukinię. Gotuj przez kolejne 6 do 7 minut. Dopraw do smaku i zdejmij patelnię z ognia. Usuń liście laurowe i podawaj.

Pyszne i aromatyczne przyprawy możesz znaleźć tutaj: prymat.pl

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości