Materiał promocyjny

Z tymi przyprawami wyczarujesz pyszne i aromatyczne dania. Poznajcie sposoby Michela Morana

Przepyszne przygotowania do majówki
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Michel Moran przygotował pyszne i aromatyczne dania za sprawą ziół. Poznaj moc pieprzu cytrynowego, którego odświeżająca nuta idealnie podkreśla smak ryb i owoców morza. Do tego, gruboziarnista struktura dodaje efektu. Sprawdź, jak przygotować sałatkę z grillowanym kurczakiem, rybę z grilla, polędwiczki wieprzowe w marynacie i ratatouille.

Sałatka z grillowanym kurczakiem

Sałatka z grillowanym kurczakiem
Sałatka z grillowanym kurczakiem
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 500 g pomidorków koktajlowych,
    • 2 ogórki,
      • mała czerwona cebula,
        • 100 g oliwek bez pestek,
          • łyżka oliwy z oliwek,
            • sól i pieprz Prymat - do smaku,
              • grillowana pierś z kurczaka,
                • 150 ml sosu tzatziki na bazie jogurtu,
                  • płatki chilli Prymat.

                    Sposób przygotowania:

                    Przekrój pomidorki koktajlowe na pół i pokrój ogórki w plasterki. Cebulę pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj warzywa i oliwki w dużej misce. Pokrój pierś kurczaka i rozłóż na sałatce. Skrop oliwą z oliwek. Dopraw obficie pieprzem i szczyptą soli.

                    Podawaj z sosem tzatziki.

                    Ryba z grilla

                    Składniki:

                    • ryba o wadze około 1/2 kg np. dorada, cała, ale oczyszczona,
                      • 1/2 cytryny,
                        • ząbek czosnku,
                          • pieprz cytrynowy mielony Prymat,
                            • oregano, tymianek, rozmaryn Prymat,
                              • łyżka oliwy,
                                • sól,
                                  • pomidor,
                                    • 50 ml oliwy z oliwek,
                                      • sok z ½ cytryny.
                                        Ryba z grilla
                                        Ryba z grilla
                                        Ryba z grilla
                                        Źródło: Ola Skowron/East News

                                        Sposób przygotowania:

                                        Pomidora pokrój w kostkę, zalej 50 ml oliwy i dodaj sok z cytryny. Odstaw. Rybę opłucz i dokładnie osusz.

                                        Delikatnie natnij rybę na każdym boku. Dopraw solą i pieprzem cytrynowym mielonym Prymat na zewnątrz i w środku. Do środka włóż 2-3 plasterki cytryny, ząbek czosnku i zioła. Nacieraj oliwą i połóż na rozgrzanym grillu.

                                        Rybę grilluj przez 4 do 5 minut z każdej strony. Przed podaniem połóż na wierzch salsę z pomidora.

                                        Polędwiczki wieprzowe w marynacie

                                        Polędwiczki wieprzowe w marynacie
                                        Polędwiczki wieprzowe w marynacie
                                        Źródło: Ola Skowron/East News

                                        Składniki:

                                        • 2 polędwiczki wieprzowe,
                                          • 25 ml świeżego soku z cytryny,
                                            • 60 ml oliwy z oliwek,
                                              • 2 ząbki czosnku,
                                                • łyżka rozmarynu,
                                                  • łyżka tymianku,
                                                    • łyżeczka soli,
                                                      • 1/2 łyżeczki pieprzu.

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        Mięso pokrój na plastry 1- 1,5 cm. Obtocz marynatą i marynuj przez godzinę. Następnie grilluj po 3 min z każdej strony, tak aby wieprzowina była soczysta.

                                                        Podawaj z warzywami grillowanymi lub ziemniakami, do których można użyć tej samej marynaty.

                                                        Ratatouille

                                                        Składniki:

                                                        • oliwa z oliwek,
                                                          • sól,
                                                            • świeżo zmielony pieprz,
                                                              • 2 fioletowe bakłażany,
                                                                • 4 zielone cukinie,
                                                                  • 2 żółte papryki,
                                                                    • 6 pomidorów,
                                                                      • 2 białe cebule,
                                                                        • 2 ząbki czosnku,
                                                                          • 2 liście laurowe.

                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                            Umyj bakłażany, cukinie i pokrój w kostkę. Paprykę umyj i obierz obieraczką do warzyw, usuń nasiona i także pokrój w kostkę.

                                                                            Pomidory obierz, usuń nasiona i pokrój w kostkę. Obierz i posiekaj białą cebulę. Następnie obierz ząbki czosnku, pokrój na kawałki i rozgnieć na puree.

                                                                            Rozgrzej naczynie żaroodporne z 3 łyżkami oliwy z oliwek. Duś cebulę, zmiażdżony czosnek, paprykę i bakłażany przez 3 do 4 minut. Dopraw solą, pieprzem i dodaj liść laurowy. Wymieszaj i gotuj delikatnie przez 6 do 7 minut.

                                                                            Dodaj pomidory i cukinię. Gotuj przez kolejne 6 do 7 minut. Dopraw do smaku i zdejmij patelnię z ognia. Usuń liście laurowe i podawaj.

                                                                            Pyszne i aromatyczne przyprawy możesz znaleźć tutaj: prymat.pl

                                                                            Zobacz także:

                                                                            Źródło: Michel Moran

                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                                            Materiał promocyjny
                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                            Materiał promocyjny

                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana