Sałatka z grillowanym kurczakiem
Składniki:
- 500 g pomidorków koktajlowych,
- 2 ogórki,
- mała czerwona cebula,
- 100 g oliwek bez pestek,
- łyżka oliwy z oliwek,
- sól i pieprz Prymat - do smaku,
- grillowana pierś z kurczaka,
- 150 ml sosu tzatziki na bazie jogurtu,
- płatki chilli Prymat.
Sposób przygotowania:
Przekrój pomidorki koktajlowe na pół i pokrój ogórki w plasterki. Cebulę pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj warzywa i oliwki w dużej misce. Pokrój pierś kurczaka i rozłóż na sałatce. Skrop oliwą z oliwek. Dopraw obficie pieprzem i szczyptą soli.
Podawaj z sosem tzatziki.
Ryba z grilla
Składniki:
- ryba o wadze około 1/2 kg np. dorada, cała, ale oczyszczona,
- 1/2 cytryny,
- ząbek czosnku,
- pieprz cytrynowy mielony Prymat,
- oregano, tymianek, rozmaryn Prymat,
- łyżka oliwy,
- sól,
- pomidor,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- sok z ½ cytryny.
Sposób przygotowania:
Pomidora pokrój w kostkę, zalej 50 ml oliwy i dodaj sok z cytryny. Odstaw. Rybę opłucz i dokładnie osusz.
Delikatnie natnij rybę na każdym boku. Dopraw solą i pieprzem cytrynowym mielonym Prymat na zewnątrz i w środku. Do środka włóż 2-3 plasterki cytryny, ząbek czosnku i zioła. Nacieraj oliwą i połóż na rozgrzanym grillu.
Rybę grilluj przez 4 do 5 minut z każdej strony. Przed podaniem połóż na wierzch salsę z pomidora.
Polędwiczki wieprzowe w marynacie
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe,
- 25 ml świeżego soku z cytryny,
- 60 ml oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka rozmarynu,
- łyżka tymianku,
- łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
Mięso pokrój na plastry 1- 1,5 cm. Obtocz marynatą i marynuj przez godzinę. Następnie grilluj po 3 min z każdej strony, tak aby wieprzowina była soczysta.
Podawaj z warzywami grillowanymi lub ziemniakami, do których można użyć tej samej marynaty.
Ratatouille
Składniki:
- oliwa z oliwek,
- sól,
- świeżo zmielony pieprz,
- 2 fioletowe bakłażany,
- 4 zielone cukinie,
- 2 żółte papryki,
- 6 pomidorów,
- 2 białe cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe.
Sposób przygotowania:
Umyj bakłażany, cukinie i pokrój w kostkę. Paprykę umyj i obierz obieraczką do warzyw, usuń nasiona i także pokrój w kostkę.
Pomidory obierz, usuń nasiona i pokrój w kostkę. Obierz i posiekaj białą cebulę. Następnie obierz ząbki czosnku, pokrój na kawałki i rozgnieć na puree.
Rozgrzej naczynie żaroodporne z 3 łyżkami oliwy z oliwek. Duś cebulę, zmiażdżony czosnek, paprykę i bakłażany przez 3 do 4 minut. Dopraw solą, pieprzem i dodaj liść laurowy. Wymieszaj i gotuj delikatnie przez 6 do 7 minut.
Dodaj pomidory i cukinię. Gotuj przez kolejne 6 do 7 minut. Dopraw do smaku i zdejmij patelnię z ognia. Usuń liście laurowe i podawaj.
Pyszne i aromatyczne przyprawy możesz znaleźć tutaj: prymat.pl
Zobacz także:
- Ryby i owoce morza z grilla
- Grillowany dorsz w azjatyckiej marynacie - ten przepis Cię zaskoczy
- Pieczona na grillu dorada z grillowaną papryką i kozim serem
Źródło: Michel Moran
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News