Materiał promocyjny

Energetyczne śniadania pełne smaku. Poznaj przepisy Michela Morana

Eksplozja energii po takim śniadaniu
Źródło: Dzień Dobry TVN
Poznaj energetyczne śniadania pełne smaku z kuchni Dzień Dobry TVN. Przygotowując pierwszy posiłek w ciągu dnia, często nie używamy żadnych przypraw, a to błąd - dzięki nim będą aromatyczne, a co za tym idzie przyniosą większą satysfakcję jedzenia. Poznajcie pyszne śniadania Michela Morana z dodatkiem słodkiej mielonej papryki i odmieńcie swoje śniadania.

Chakchouka

Chakchouka
Chakchouka
Chakchouka
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • oliwa z oliwek,
    • sól,
      • świeżo zmielony pieprz,
        • 3 pomidory,
          • biała cebula,
            • 2 czerwone papryki,
              • 2 żółte papryki,
                • 4 jajka na miękko,
                  • 3 ząbki czosnku,
                    • 4 pomidory suszone,
                      • szczypta szafranu Prymat,
                        • szczypta kolendry w proszku,
                          • łyżeczka papryki słodkiej Prymat,
                            • łyżeczka kminku Prymat,
                              • łyżka posiekanej natki pietruszki.

                                Przygotowanie:

                                Pomidory obierz ze skórki i wyciągnij pestki. Pokrój jeden na osiem kwadratów o wymiarach 2 x 2 cm i odłóż na bok. Pozostałe zmiażdż. Potem obierz cebulę i pokrój w trójkąty o boku 2 cm. Opal paprykę, a następnie obierz. Usuń szypułki i nasiona. Miąższ pokrój w kwadraty i prostokąty. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek. Delikatnie smaż cebulę i ząbki czosnku przez 10 minut, nie rumieniąc. Następnie dodaj paprykę i koncentrat pomidorowy. Gotuj przez 8 minut, regularnie mieszając. Potem dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj.

                                Pokrój pomidory suszone i dodaj je wraz z szafranem i kolendrą, papryką słodką oraz kminem. Wszystko ponownie dobrze wymieszaj. Przykryj patelnię. Duś na małym ogniu przez 40 minut, ostrożnie mieszając od czasu do czasu, aby uniknąć rozpadnięcia się warzyw. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Gotuj bez przykrycia przez 5 minut. Dodaj natkę pietruszki i dopraw do smaku. Ułóż warzywa płasko na talerzach, ułóż jajka i skrop oliwą z oliwek. 

                                Tapenada z oliwek i fig

                                Tapenada z oliwek i fig
                                Tapenada z oliwek i fig
                                Tapenada z oliwek i fig
                                Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                Składniki:

                                • 200 g czarnych oliwek bez pestek,
                                  • 150 g posiekanych suszonych fig,
                                    • 80 g kaparów w occie,
                                      • mielony ząbek czosnku,
                                        • cytryna bez skórki,
                                          • 10 ml oliwy z oliwek,
                                            • sól,
                                              • świeżo zmielony pieprz czarny Prymat,
                                                • zioła prowansalskie Prymat,
                                                  • oregano suszone Prymat.

                                                    Przygotowanie:

                                                    Zmiksuj oliwki, figi, kapary i czosnek, dodając sok z cytryny, a następnie po trochu oliwę z oliwek. Purée powinno być lekko ziarniste. Spróbuj i dostosuj przyprawy.

                                                    Orientalny hummus

                                                    Orientalny hummus
                                                    Orientalny hummus
                                                    Orientalny hummus
                                                    Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                                    Składniki:

                                                    • sól,
                                                      • 200 g ciecierzycy,
                                                        • cebula,
                                                          • marchewka,
                                                            • liść laurowy Prymat,
                                                              • ząbek czosnku,
                                                                • łyżeczka cynamonu Prymat,
                                                                  • łyżeczka kminku Prymat,
                                                                    • 2 szczypty papryki czerwonej Prymat,
                                                                      • pieprz cayenne Prymat,
                                                                        • łyżeczka tahini (pasta sezamowa),
                                                                          • 1/2 cytryny.

                                                                            Przygotowanie:

                                                                            Namocz ciecierzycę w wodzie. Obierz i grubo posiekaj cebulę oraz marchewkę. Następnie umieść je w rondlu wraz z liściem laurowym. Odcedź ciecierzycę, dodaj ją do warzyw i obficie zalej wodą. Gotuj przez godzinę na wolnym ogniu. Posolić można dopiero pod koniec gotowania. Obierz i zdeglasuj ząbek czosnku, a następnie pokrój na dwie lub trzy części. Odcedź ciecierzycę za pomocą łyżki cedzakowej. Umieść ją w misce blendera wraz z czosnkiem i jedną lub dwiema chochlami soku z gotowania. Miksuj, aż uzyskasz przyjemny, gładki krem. Dodaj cynamon i kminek, paprykę, tahini i sok z cytryny. Miksuj przez kolejne 5 minut, aby dobrze się wymieszały. Przełóż hummus do salaterki. Skosztuj i dostosuj przyprawy. Odstaw do lodówki.

                                                                            Pasta ze świeżego łososia

                                                                            Pasta ze świeżego łososia
                                                                            Pasta ze świeżego łososia
                                                                            Pasta ze świeżego łososia
                                                                            Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                                                            Składniki:

                                                                            • sól,
                                                                              • świeżo zmielony pieprz,
                                                                                • 400 g filetu z łososia,
                                                                                  • 50 cl bulionu rybnego,
                                                                                    • 1/2 pęczka szczypiorku,
                                                                                      • 40 g masła,
                                                                                        • 1/2 łyżeczki soli,
                                                                                          • 4 łyżki śmietany,
                                                                                            • jogurt,
                                                                                              • cytryna,
                                                                                                • 4 szczypty papryki ostrej,
                                                                                                  • imbir mielony,
                                                                                                    Kanapki z pastami
                                                                                                    Kanapki z pastami
                                                                                                    Kanapki z pastami
                                                                                                    Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                                    Usuń skórę z filetu z łososia i sprawdź, czy nie pozostały ości. Opłucz pod kranem, aby usunąć wszelkie pozostałe łuski. Doprowadź bulion do wrzenia, a następnie wyłącz ogień i dodaj filet. Pozostaw do ostygnięcia w wywarze. Odsącz na chłonnym papierze. Następnie opłucz, osusz i posiekaj szczypiorek. Pokrój masło na małe kawałki i pozostawi do zmięknięcia. Przełóż łososia do salaterki i wymieszaj razem z masłem szpatułką. Następnie dodaj śmietanę i jogurt i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Dopraw odrobiną soli, dodaj sok z cytryny, szczypiorek i paprykę ostrą. Wszystko dobrze wymieszaj. Posmakuj i dostosuj przyprawy.

                                                                                                    Smażone owoce leśne ze śmietanką waniliową

                                                                                                    Smażone owoce leśne ze śmietanką waniliową
                                                                                                    Smażone owoce leśne ze śmietanką waniliową
                                                                                                    Smażone owoce leśne ze śmietanką waniliową
                                                                                                    Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                                                                                    Składniki:

                                                                                                    • 200 g borówek,
                                                                                                      • 200 g truskawek,
                                                                                                        • 2 jabłka,
                                                                                                          • cytryna,
                                                                                                            • pomarańcza,
                                                                                                              • pęczek mięty,
                                                                                                                • pieprz mielony Prymat,
                                                                                                                  • 60 g cukru brązowego,
                                                                                                                    • szczypta rozmarynu Prymat,
                                                                                                                      • szczypta kardamonu Prymat,
                                                                                                                        • szczypta cynamonu Prymat,
                                                                                                                          • cukier waniliowy,
                                                                                                                            • 60 g masła,
                                                                                                                              • 200 ml śmietanki 36%.

                                                                                                                                Przygotowanie:

                                                                                                                                Obierz jabłka, a truskawki pokrój według uznania. Na rozgrzaną patelnie dodaj 30 g masła i smaż na nim jabłka przez około 4-5 min. Po tym czasie wrzuć truskawki i borówki, dodaj cukier i smaż krótko, aż zacznie się karmelizować. Dopraw całość przyprawami i ziołami. Dodaj sok z połowy cytryny i połowy pomarańczy. Po zagotowaniu zdejmij z ognia, żeby owoce nie były zbyt miękkie. Ubij delikatnie śmietanę z cukrem waniliowym. Owoce połóż na talerzu. Sos, który zostanie z owoców podgrzej i dodaj resztę masła, żeby go zagęścić. Polewaj nim owoce, a na wierzchu połóż śmietanę. Udekoruj miętą i podaj od razu po przyrządzeniu, tak, aby owoce były jeszcze lekko cieple. Opcjonalnie można posypać kruszonką.

                                                                                                                                Pyszne i aromatyczne przyprawy dostaniesz na https://prymat.pl/

                                                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                                                Źródło: Michel Moran

                                                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

                                                                                                                                Materiał promocyjny
                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                Materiał promocyjny

                                                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana