Chakchouka
Składniki:
- oliwa z oliwek,
- sól,
- świeżo zmielony pieprz,
- 3 pomidory,
- biała cebula,
- 2 czerwone papryki,
- 2 żółte papryki,
- 4 jajka na miękko,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 pomidory suszone,
- szczypta szafranu Prymat,
- szczypta kolendry w proszku,
- łyżeczka papryki słodkiej Prymat,
- łyżeczka kminku Prymat,
- łyżka posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie:
Pomidory obierz ze skórki i wyciągnij pestki. Pokrój jeden na osiem kwadratów o wymiarach 2 x 2 cm i odłóż na bok. Pozostałe zmiażdż. Potem obierz cebulę i pokrój w trójkąty o boku 2 cm. Opal paprykę, a następnie obierz. Usuń szypułki i nasiona. Miąższ pokrój w kwadraty i prostokąty. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek. Delikatnie smaż cebulę i ząbki czosnku przez 10 minut, nie rumieniąc. Następnie dodaj paprykę i koncentrat pomidorowy. Gotuj przez 8 minut, regularnie mieszając. Potem dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj.
Pokrój pomidory suszone i dodaj je wraz z szafranem i kolendrą, papryką słodką oraz kminem. Wszystko ponownie dobrze wymieszaj. Przykryj patelnię. Duś na małym ogniu przez 40 minut, ostrożnie mieszając od czasu do czasu, aby uniknąć rozpadnięcia się warzyw. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Gotuj bez przykrycia przez 5 minut. Dodaj natkę pietruszki i dopraw do smaku. Ułóż warzywa płasko na talerzach, ułóż jajka i skrop oliwą z oliwek.
Tapenada z oliwek i fig
Składniki:
- 200 g czarnych oliwek bez pestek,
- 150 g posiekanych suszonych fig,
- 80 g kaparów w occie,
- mielony ząbek czosnku,
- cytryna bez skórki,
- 10 ml oliwy z oliwek,
- sól,
- świeżo zmielony pieprz czarny Prymat,
- zioła prowansalskie Prymat,
- oregano suszone Prymat.
Przygotowanie:
Zmiksuj oliwki, figi, kapary i czosnek, dodając sok z cytryny, a następnie po trochu oliwę z oliwek. Purée powinno być lekko ziarniste. Spróbuj i dostosuj przyprawy.
Orientalny hummus
Składniki:
- sól,
- 200 g ciecierzycy,
- cebula,
- marchewka,
- liść laurowy Prymat,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka cynamonu Prymat,
- łyżeczka kminku Prymat,
- 2 szczypty papryki czerwonej Prymat,
- pieprz cayenne Prymat,
- łyżeczka tahini (pasta sezamowa),
- 1/2 cytryny.
Przygotowanie:
Namocz ciecierzycę w wodzie. Obierz i grubo posiekaj cebulę oraz marchewkę. Następnie umieść je w rondlu wraz z liściem laurowym. Odcedź ciecierzycę, dodaj ją do warzyw i obficie zalej wodą. Gotuj przez godzinę na wolnym ogniu. Posolić można dopiero pod koniec gotowania. Obierz i zdeglasuj ząbek czosnku, a następnie pokrój na dwie lub trzy części. Odcedź ciecierzycę za pomocą łyżki cedzakowej. Umieść ją w misce blendera wraz z czosnkiem i jedną lub dwiema chochlami soku z gotowania. Miksuj, aż uzyskasz przyjemny, gładki krem. Dodaj cynamon i kminek, paprykę, tahini i sok z cytryny. Miksuj przez kolejne 5 minut, aby dobrze się wymieszały. Przełóż hummus do salaterki. Skosztuj i dostosuj przyprawy. Odstaw do lodówki.
Pasta ze świeżego łososia
Składniki:
- sól,
- świeżo zmielony pieprz,
- 400 g filetu z łososia,
- 50 cl bulionu rybnego,
- 1/2 pęczka szczypiorku,
- 40 g masła,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 4 łyżki śmietany,
- jogurt,
- cytryna,
- 4 szczypty papryki ostrej,
- imbir mielony,
Przygotowanie:
Usuń skórę z filetu z łososia i sprawdź, czy nie pozostały ości. Opłucz pod kranem, aby usunąć wszelkie pozostałe łuski. Doprowadź bulion do wrzenia, a następnie wyłącz ogień i dodaj filet. Pozostaw do ostygnięcia w wywarze. Odsącz na chłonnym papierze. Następnie opłucz, osusz i posiekaj szczypiorek. Pokrój masło na małe kawałki i pozostawi do zmięknięcia. Przełóż łososia do salaterki i wymieszaj razem z masłem szpatułką. Następnie dodaj śmietanę i jogurt i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Dopraw odrobiną soli, dodaj sok z cytryny, szczypiorek i paprykę ostrą. Wszystko dobrze wymieszaj. Posmakuj i dostosuj przyprawy.
Smażone owoce leśne ze śmietanką waniliową
Składniki:
- 200 g borówek,
- 200 g truskawek,
- 2 jabłka,
- cytryna,
- pomarańcza,
- pęczek mięty,
- pieprz mielony Prymat,
- 60 g cukru brązowego,
- szczypta rozmarynu Prymat,
- szczypta kardamonu Prymat,
- szczypta cynamonu Prymat,
- cukier waniliowy,
- 60 g masła,
- 200 ml śmietanki 36%.
Przygotowanie:
Obierz jabłka, a truskawki pokrój według uznania. Na rozgrzaną patelnie dodaj 30 g masła i smaż na nim jabłka przez około 4-5 min. Po tym czasie wrzuć truskawki i borówki, dodaj cukier i smaż krótko, aż zacznie się karmelizować. Dopraw całość przyprawami i ziołami. Dodaj sok z połowy cytryny i połowy pomarańczy. Po zagotowaniu zdejmij z ognia, żeby owoce nie były zbyt miękkie. Ubij delikatnie śmietanę z cukrem waniliowym. Owoce połóż na talerzu. Sos, który zostanie z owoców podgrzej i dodaj resztę masła, żeby go zagęścić. Polewaj nim owoce, a na wierzchu połóż śmietanę. Udekoruj miętą i podaj od razu po przyrządzeniu, tak, aby owoce były jeszcze lekko cieple. Opcjonalnie można posypać kruszonką.
Pyszne i aromatyczne przyprawy dostaniesz na https://prymat.pl/
Zobacz także:
- Shakshuka – przepis. Jak zrobić shakshukę we własnej kuchni?
- Hummus z suszonymi pomidorami – przepis, z czym podawać
- Hummus – z czym go jeść? Przepisy i porady
Źródło: Michel Moran
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News