Materiał promocyjny

Energetyczne śniadania pełne smaku. Poznaj przepisy Michela Morana

Energetyczne śniadania pełne smaku. Poznaj przepisy Michela Morana
Eksplozja energii po takim śniadaniu
Źródło: Dzień Dobry TVN
Poznaj energetyczne śniadania pełne smaku z kuchni Dzień Dobry TVN. Przygotowując pierwszy posiłek w ciągu dnia, często nie używamy żadnych przypraw, a to błąd - dzięki nim będą aromatyczne, a co za tym idzie przyniosą większą satysfakcję jedzenia. Poznajcie pyszne śniadania Michela Morana z dodatkiem słodkiej mielonej papryki i odmieńcie swoje śniadania.

Chakchouka

Chakchouka
Chakchouka
Chakchouka
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • 3 pomidory,
  • biała cebula,
  • 2 czerwone papryki,
  • 2 żółte papryki,
  • 4 jajka na miękko,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 pomidory suszone,
  • szczypta szafranu Prymat,
  • szczypta kolendry w proszku,
  • łyżeczka papryki słodkiej Prymat,
  • łyżeczka kminku Prymat,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie:

Pomidory obierz ze skórki i wyciągnij pestki. Pokrój jeden na osiem kwadratów o wymiarach 2 x 2 cm i odłóż na bok. Pozostałe zmiażdż. Potem obierz cebulę i pokrój w trójkąty o boku 2 cm. Opal paprykę, a następnie obierz. Usuń szypułki i nasiona. Miąższ pokrój w kwadraty i prostokąty. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek. Delikatnie smaż cebulę i ząbki czosnku przez 10 minut, nie rumieniąc. Następnie dodaj paprykę i koncentrat pomidorowy. Gotuj przez 8 minut, regularnie mieszając. Potem dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj.

Pokrój pomidory suszone i dodaj je wraz z szafranem i kolendrą, papryką słodką oraz kminem. Wszystko ponownie dobrze wymieszaj. Przykryj patelnię. Duś na małym ogniu przez 40 minut, ostrożnie mieszając od czasu do czasu, aby uniknąć rozpadnięcia się warzyw. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Gotuj bez przykrycia przez 5 minut. Dodaj natkę pietruszki i dopraw do smaku. Ułóż warzywa płasko na talerzach, ułóż jajka i skrop oliwą z oliwek. 

Tapenada z oliwek i fig

Tapenada z oliwek i fig
Tapenada z oliwek i fig
Tapenada z oliwek i fig
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • 200 g czarnych oliwek bez pestek,
  • 150 g posiekanych suszonych fig,
  • 80 g kaparów w occie,
  • mielony ząbek czosnku,
  • cytryna bez skórki,
  • 10 ml oliwy z oliwek,
  • sól,
  • świeżo zmielony pieprz czarny Prymat,
  • zioła prowansalskie Prymat,
  • oregano suszone Prymat.

Przygotowanie:

Zmiksuj oliwki, figi, kapary i czosnek, dodając sok z cytryny, a następnie po trochu oliwę z oliwek. Purée powinno być lekko ziarniste. Spróbuj i dostosuj przyprawy.

Orientalny hummus

Orientalny hummus
Orientalny hummus
Orientalny hummus
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • sól,
  • 200 g ciecierzycy,
  • cebula,
  • marchewka,
  • liść laurowy Prymat,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka cynamonu Prymat,
  • łyżeczka kminku Prymat,
  • 2 szczypty papryki czerwonej Prymat,
  • pieprz cayenne Prymat,
  • łyżeczka tahini (pasta sezamowa),
  • 1/2 cytryny.

Przygotowanie:

Namocz ciecierzycę w wodzie. Obierz i grubo posiekaj cebulę oraz marchewkę. Następnie umieść je w rondlu wraz z liściem laurowym. Odcedź ciecierzycę, dodaj ją do warzyw i obficie zalej wodą. Gotuj przez godzinę na wolnym ogniu. Posolić można dopiero pod koniec gotowania. Obierz i zdeglasuj ząbek czosnku, a następnie pokrój na dwie lub trzy części. Odcedź ciecierzycę za pomocą łyżki cedzakowej. Umieść ją w misce blendera wraz z czosnkiem i jedną lub dwiema chochlami soku z gotowania. Miksuj, aż uzyskasz przyjemny, gładki krem. Dodaj cynamon i kminek, paprykę, tahini i sok z cytryny. Miksuj przez kolejne 5 minut, aby dobrze się wymieszały. Przełóż hummus do salaterki. Skosztuj i dostosuj przyprawy. Odstaw do lodówki.

Pasta ze świeżego łososia

Pasta ze świeżego łososia
Pasta ze świeżego łososia
Pasta ze świeżego łososia
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • sól,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • 400 g filetu z łososia,
  • 50 cl bulionu rybnego,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • 40 g masła,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 4 łyżki śmietany,
  • jogurt,
  • cytryna,
  • 4 szczypty papryki ostrej,
  • imbir mielony,
Kanapki z pastami
Kanapki z pastami
Kanapki z pastami
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Przygotowanie:

Usuń skórę z filetu z łososia i sprawdź, czy nie pozostały ości. Opłucz pod kranem, aby usunąć wszelkie pozostałe łuski. Doprowadź bulion do wrzenia, a następnie wyłącz ogień i dodaj filet. Pozostaw do ostygnięcia w wywarze. Odsącz na chłonnym papierze. Następnie opłucz, osusz i posiekaj szczypiorek. Pokrój masło na małe kawałki i pozostawi do zmięknięcia. Przełóż łososia do salaterki i wymieszaj razem z masłem szpatułką. Następnie dodaj śmietanę i jogurt i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Dopraw odrobiną soli, dodaj sok z cytryny, szczypiorek i paprykę ostrą. Wszystko dobrze wymieszaj. Posmakuj i dostosuj przyprawy.

Smażone owoce leśne ze śmietanką waniliową

Smażone owoce leśne ze śmietanką waniliową
Smażone owoce leśne ze śmietanką waniliową
Smażone owoce leśne ze śmietanką waniliową
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • 200 g borówek,
  • 200 g truskawek,
  • 2 jabłka,
  • cytryna,
  • pomarańcza,
  • pęczek mięty,
  • pieprz mielony Prymat,
  • 60 g cukru brązowego,
  • szczypta rozmarynu Prymat,
  • szczypta kardamonu Prymat,
  • szczypta cynamonu Prymat,
  • cukier waniliowy,
  • 60 g masła,
  • 200 ml śmietanki 36%.

Przygotowanie:

Obierz jabłka, a truskawki pokrój według uznania. Na rozgrzaną patelnie dodaj 30 g masła i smaż na nim jabłka przez około 4-5 min. Po tym czasie wrzuć truskawki i borówki, dodaj cukier i smaż krótko, aż zacznie się karmelizować. Dopraw całość przyprawami i ziołami. Dodaj sok z połowy cytryny i połowy pomarańczy. Po zagotowaniu zdejmij z ognia, żeby owoce nie były zbyt miękkie. Ubij delikatnie śmietanę z cukrem waniliowym. Owoce połóż na talerzu. Sos, który zostanie z owoców podgrzej i dodaj resztę masła, żeby go zagęścić. Polewaj nim owoce, a na wierzchu połóż śmietanę. Udekoruj miętą i podaj od razu po przyrządzeniu, tak, aby owoce były jeszcze lekko cieple. Opcjonalnie można posypać kruszonką.

Pyszne i aromatyczne przyprawy dostaniesz na https://prymat.pl/

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości