Shakshuka – przepis. Jak zrobić shakshukę we własnej kuchni?

Shakshuka
Fot. istetiana / Getty Images
Shakshuka to danie wywodzące się z rejonu północnej Afryki. Ta pyszna propozycja doskonale sprawdzi się jako pożywne śniadanie, które doda energii na długi czas. Jest dość szybka w przygotowaniu i można ją dowolnie modyfikować.

Podstawowymi składnikami shakshuki są jajka i pomidory, natomiast dodatki, jak inne warzywa czy przyprawy, to głównie kwestia upodobań i kulinarnej fantazji. Zobacz, jak zrobić shakshukę w domu!

Shakshuka – przepis podstawowy

Najprostsza shakshuka nie składa się ze zbyt wielu składników, dzięki czemu jest dość prosta i szybka w przygotowaniu. Do wykonania 4 porcji potrzebne będą:

· 2 puszki pomidorów bez skórki,

· 4 jajka,

· szczypta sproszkowanej papryczki chilli,

· sól i pieprz do smaku,

· odrobina oleju,

· cebula,

· świeże zioła lub szczypiorek.

Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Następnie na patelnię wrzucić pomidory i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryczką chilli. Smażyć do zgęstnienia sosu pomidorowego, czyli ok. 20–25 minut. Następnie zrobić wgłębienia w sosie i wbić całe jajka. Dalej smażyć do momentu, w którym białka się zetną, ale żółtka pozostaną lekko płynne. Potrawę po dodaniu jajek można również zapiec w piekarniku. Na koniec posypać ziołami bądź szczypiorkiem. Ta prosta shakshuka sprawdzi się jako sycące śniadanie lub lunch .

Shakshuka z mięsem – pomysł na obiad

Shakshukę można przyrządzić także z różnymi rodzajami mięsa. Najszybszym i najprostszym sposobem jest dodanie do niej kiełbasek, parówek czy wędliny . Mięso, pokrojone na drobne kawałki należy podsmażyć jeszcze przed zeszkleniem cebulki. Doskonale smakuje również shakshuka z mięsem mielonym . Do tego przepisu na shakshukę wystarczy przygotować:

· puszkę pomidorów,

· 3 jajka,

· 20 dag mięsa mielonego,

· cebulę,

· 2 ząbki czosnku,

· sól i pieprz,

· łyżkę suszonych ziół, np. prowansalskich,

· tarty ser do posypania.

Cebulkę z mięsem podsmażyć na patelni. Dodać czosnek. Następnie wrzucić na patelnię pomidory z puszki i doprawić solą oraz pieprzem. Smażyć do zredukowania sosu. Następnie wbić jajka tak, aby nie uszkodzić żółtek i dalej podsmażać do momentu ścięcia się białka. Potem posypać ziołami. Pyszny i niezwykle sycący obiad gotowy! Podane składniki wystarczą na 3 porcje.

Shakshuka wegetariańska – kuchnia bezmięsna

Shakshukę jako danie obiadowe można przygotować również w wersji wegetariańskiej. Do wykonania 2 porcji potrzebne będą:

· puszka pomidorów,

· 3 jajka,

· pół kostki sera feta (ok. 100 g),

· cebula,

· papryczka chilli,

· sól i pieprz,

· odrobina oliwy z oliwek do smażenia,

· 1 żółta papryka,

· łyżeczka kuminu,

· łyżeczka słodkiej papryki.

Cebulkę posiekać i zeszklić na oliwie z oliwek. Pokroić żółtą paprykę w słupki i wrzucić na patelnię. Smażyć do miękkości. Dodać pomidory i doprawić słodką papryką, kuminem, papryczkami chilli, pieprzem i solą. Ser feta pokroić w kostkę i wsypać do pomidorów. Smażyć do momentu zgęstnienia sosu. Delikatnie wbić jajka i podsmażać do ścięcia się białka. Całość można posypać pietruszką, szczypiorkiem lub kolendrą. Ten przepis na shakshukę zasmakuje nie tylko wegetarianom !

Shakshuka z makaronem – inna odsłona dania

Shakshuka podawana z makaronem to nietypowa, ale niezwykle smaczna odsłona tej potrawy. Do przyrządzenia 3 porcji należy przygotować:

· 250 g makaronu penne, kokardek lub świderków,

· puszkę pomidorów,

· 2–3 jajek,

· pół opakowania szpinaku (ok.100–125 g),

· czerwoną cebulę,

· łyżkę oleju do smażenia,

· łyżeczkę sproszkowanej ostrej papryki,

· pieprz i sól do smaku.

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Szpinak umyć, wysuszyć i lekko poddusić. Następnie dodać pomidory i doprawić. Gdy sos zgęstnieje, dodać makaron. Na koniec ostrożnie wbić jajka i podsmażyć do ścięcia białek, najlepiej pod przykrywką. Aby potrawa doskonale się prezentowała, można udekorować ją kolendrą lub listkami bazylii.

Shakshuka z serem pleśniowym – pysznie i oryginalnie

Lekko słony ser pleśniowy to doskonały dodatek do shakshuki. Aby przygotować shakshukę w nowym wydaniu potrzebne będą:

· ok. 100–150 g wybranego sera pleśniowego, np. brie, camembert lub cordon bleu,

· 3 jajka,

· puszka krojonych pomidorów lub 3–4 świeże,

· czerwona cebulka,

· ząbek czosnku,

· odrobina oliwy z oliwek do smażenia,

· sól i pieprz do smaku,

· łyżeczka słodkiej papryki,

· szczypiorek do udekorowania.

Cebulkę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na oliwie. Dodać pomidory. W przypadku tych świeżych należy je najpierw sparzyć i obrać ze skórki. Doprawić pomidory pieprzem, solą i papryką. Następnie podsmażać do uzyskania gęstego sosu. Potem zrobić niewielkie wgłębienia i wbić jajka. Gdy już lekko się zetną, posiekać ser i oprószyć nim potrawę. Po rozpuszczeniu się sera udekorować całość szczypiorkiem. Taka shakshuka jest oryginalna w smaku i z pewnością znajdzie wielu miłośników. Podane składniki pozwolą przygotować 3 porcje potrawy.

Shakshuka w wersji podstawowej oraz z ulubionymi dodatkami to danie, którego po prostu trzeba spróbować ! Dlatego koniecznie przetestuj jeden z powyższych przepisów!

Zobacz film: Sobotni obiad według Andrzeja Polana. Źródło Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości