Podstawowymi składnikami shakshuki są jajka i pomidory, natomiast dodatki, jak inne warzywa czy przyprawy, to głównie kwestia upodobań i kulinarnej fantazji. Zobacz, jak zrobić shakshukę w domu!
Shakshuka – przepis podstawowy
Najprostsza shakshuka nie składa się ze zbyt wielu składników, dzięki czemu jest dość prosta i szybka w przygotowaniu. Do wykonania 4 porcji potrzebne będą:
· 2 puszki pomidorów bez skórki,
· 4 jajka,
· szczypta sproszkowanej papryczki chilli,
· sól i pieprz do smaku,
· odrobina oleju,
· cebula,
· świeże zioła lub szczypiorek.
Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Następnie na patelnię wrzucić pomidory i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryczką chilli. Smażyć do zgęstnienia sosu pomidorowego, czyli ok. 20–25 minut. Następnie zrobić wgłębienia w sosie i wbić całe jajka. Dalej smażyć do momentu, w którym białka się zetną, ale żółtka pozostaną lekko płynne. Potrawę po dodaniu jajek można również zapiec w piekarniku. Na koniec posypać ziołami bądź szczypiorkiem. Ta prosta shakshuka sprawdzi się jako sycące śniadanie lub lunch .
Shakshuka z mięsem – pomysł na obiad
Shakshukę można przyrządzić także z różnymi rodzajami mięsa. Najszybszym i najprostszym sposobem jest dodanie do niej kiełbasek, parówek czy wędliny . Mięso, pokrojone na drobne kawałki należy podsmażyć jeszcze przed zeszkleniem cebulki. Doskonale smakuje również shakshuka z mięsem mielonym . Do tego przepisu na shakshukę wystarczy przygotować:
· puszkę pomidorów,
· 3 jajka,
· 20 dag mięsa mielonego,
· cebulę,
· 2 ząbki czosnku,
· sól i pieprz,
· łyżkę suszonych ziół, np. prowansalskich,
· tarty ser do posypania.
Cebulkę z mięsem podsmażyć na patelni. Dodać czosnek. Następnie wrzucić na patelnię pomidory z puszki i doprawić solą oraz pieprzem. Smażyć do zredukowania sosu. Następnie wbić jajka tak, aby nie uszkodzić żółtek i dalej podsmażać do momentu ścięcia się białka. Potem posypać ziołami. Pyszny i niezwykle sycący obiad gotowy! Podane składniki wystarczą na 3 porcje.
Shakshuka wegetariańska – kuchnia bezmięsna
Shakshukę jako danie obiadowe można przygotować również w wersji wegetariańskiej. Do wykonania 2 porcji potrzebne będą:
· puszka pomidorów,
· 3 jajka,
· pół kostki sera feta (ok. 100 g),
· cebula,
· papryczka chilli,
· sól i pieprz,
· odrobina oliwy z oliwek do smażenia,
· 1 żółta papryka,
· łyżeczka kuminu,
· łyżeczka słodkiej papryki.
Cebulkę posiekać i zeszklić na oliwie z oliwek. Pokroić żółtą paprykę w słupki i wrzucić na patelnię. Smażyć do miękkości. Dodać pomidory i doprawić słodką papryką, kuminem, papryczkami chilli, pieprzem i solą. Ser feta pokroić w kostkę i wsypać do pomidorów. Smażyć do momentu zgęstnienia sosu. Delikatnie wbić jajka i podsmażać do ścięcia się białka. Całość można posypać pietruszką, szczypiorkiem lub kolendrą. Ten przepis na shakshukę zasmakuje nie tylko wegetarianom !
Shakshuka z makaronem – inna odsłona dania
Shakshuka podawana z makaronem to nietypowa, ale niezwykle smaczna odsłona tej potrawy. Do przyrządzenia 3 porcji należy przygotować:
· 250 g makaronu penne, kokardek lub świderków,
· puszkę pomidorów,
· 2–3 jajek,
· pół opakowania szpinaku (ok.100–125 g),
· czerwoną cebulę,
· łyżkę oleju do smażenia,
· łyżeczkę sproszkowanej ostrej papryki,
· pieprz i sól do smaku.
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Szpinak umyć, wysuszyć i lekko poddusić. Następnie dodać pomidory i doprawić. Gdy sos zgęstnieje, dodać makaron. Na koniec ostrożnie wbić jajka i podsmażyć do ścięcia białek, najlepiej pod przykrywką. Aby potrawa doskonale się prezentowała, można udekorować ją kolendrą lub listkami bazylii.
Shakshuka z serem pleśniowym – pysznie i oryginalnie
Lekko słony ser pleśniowy to doskonały dodatek do shakshuki. Aby przygotować shakshukę w nowym wydaniu potrzebne będą:
· ok. 100–150 g wybranego sera pleśniowego, np. brie, camembert lub cordon bleu,
· 3 jajka,
· puszka krojonych pomidorów lub 3–4 świeże,
· czerwona cebulka,
· ząbek czosnku,
· odrobina oliwy z oliwek do smażenia,
· sól i pieprz do smaku,
· łyżeczka słodkiej papryki,
· szczypiorek do udekorowania.
Cebulkę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na oliwie. Dodać pomidory. W przypadku tych świeżych należy je najpierw sparzyć i obrać ze skórki. Doprawić pomidory pieprzem, solą i papryką. Następnie podsmażać do uzyskania gęstego sosu. Potem zrobić niewielkie wgłębienia i wbić jajka. Gdy już lekko się zetną, posiekać ser i oprószyć nim potrawę. Po rozpuszczeniu się sera udekorować całość szczypiorkiem. Taka shakshuka jest oryginalna w smaku i z pewnością znajdzie wielu miłośników. Podane składniki pozwolą przygotować 3 porcje potrawy.
Shakshuka w wersji podstawowej oraz z ulubionymi dodatkami to danie, którego po prostu trzeba spróbować ! Dlatego koniecznie przetestuj jeden z powyższych przepisów!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN