Jak rozszerzyć dietę niemowlaka? Wypróbuj metodę "Bobas lubi wybór". Oto kilka przepisów

Źródło: Dzień Dobry TVN
Sposoby na niejadka
Sposoby na niejadka
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
"Bobas lubi wybór" to metoda karmienia niemowląt, która polega na stopniowym odstawianiu dziecka od pokarmów mlecznych, w sposób całkowicie przez nie sterowany. W kuchni Dzień Dobry TVN Joanna Anger i Anna Piszczek, blogerki kulinarno-parentingowe, opowiadają o tej metodzie i prezentują kilka przepisów, które pozwolą zastosować ją w praktyce. Sprawdź przepisy na naszej stronie.

Założeniem metody jest pozwolenie dziecku na samodzielne jedzenie już od pierwszego posiłku. Podawane mu dania powinny być w takich konsystencjach, jakie są w rzeczywistości, np. różyczka brokułu, makaron z sosem, kasza z owocami. Metoda ta opiera się na całkowitym zaufaniu do dziecka i jego możliwości. Dziecko samodzielnie steruje rozszerzaniem diety i procesem odstawiania się od mleka na rzecz pokarmów stałych. Angielska nazwa metody to "Baby Led Weaning".

Omlet "Zebra"

Składniki:

  • 3 jajka,
    • 1/2 szklanki mleka,
      • 1/2 szklanki mąki orkiszowej/ pszennej,
        • łyżka naturalnego kakao,
          • olej rzepakowy do smażenia,
            • opcjonalnie 1/2 łyżki cukru dla starszych dzieci.
              Omlet "Zebra"
              Omlet "Zebra"
              Omlet "Zebra"
              Źródło: Michał Woźniak/East News

              Przygotowanie:

              Przygotuj patelnię o średnicy około 25 cm. Oddziel żółtka od białek. Następnie do żółtek dodaj cukier i ubij je na puszysta masę. Dodaj mleko oraz mąkę i zmiksuj do połączenia składników. Białka ubij na sztywną pianę i przełóż do masy. Zamieszaj delikatnie i podziel masę na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj kakao i wymieszaj.

              Posmaruj patelnię olejem i rozgrzej. Nakładaj na patelnię po łyżce masy, na przemian jasną i ciemną, kładąc masę na środku patelni. W ten sposób utworzy się wzór zebry. Postępuj tak do momentu, aż masa się skończy. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i smaż omlet około 10 minut. Jeśli góra omletu nie ścięła się, obróć go za pomocą talerza i dosmaż omlet jeszcze około 3 minuty.

              Zielone gofry ze szpinakiem

              Składniki na 8 sztuk:

              • 100 g liści świeżego szpinaku,
                • łyżka soku z cytryny,
                  • łyżka miodu,
                    • szklanka mleka,
                      • 2 łyżki oleju rzepakowego,
                        • jajko (osobno białko i żółtko),
                          • szklanka mąki orkiszowej lub pszennej,
                            • 1/2 łyżeczki sody,
                              • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
                                Zielone gofry ze szpinakiem
                                Zielone gofry ze szpinakiem
                                Zielone gofry ze szpinakiem
                                Źródło: Michał Woźniak/East News

                                Przygotowanie:

                                Gofrownicę włącz i zacznij nagrzewać. Oddziel żółtko od białka i ubij w miseczce na sztywną pianę, a następnie odstaw. Do misy blendera przełóż umyte i osuszone liście szpinaku. Zalej mlekiem, olejem, sokiem z cytryny i miodem, a potem wlej również żółtko. Zblenduj całość na papkę. Mąkę połącz z sodą i proszkiem, a potem przesiej do zielonej masy. Wymieszaj wszystko mikserem. Dodaj ubite białko i wymieszaj łyżką. Nalewaj ciasto na kratki gofrownicy i piecz każdego gofra przez ok 3-4 minuty. Studź gofry na kratce.

                                Zobacz także:

                                Autor: Regina Łukasiewicz

                                Źródło: Joanna Anger, Anna Piszczek

                                Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                Materiał promocyjny

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana