Założeniem metody jest pozwolenie dziecku na samodzielne jedzenie już od pierwszego posiłku. Podawane mu dania powinny być w takich konsystencjach, jakie są w rzeczywistości, np. różyczka brokułu, makaron z sosem, kasza z owocami. Metoda ta opiera się na całkowitym zaufaniu do dziecka i jego możliwości. Dziecko samodzielnie steruje rozszerzaniem diety i procesem odstawiania się od mleka na rzecz pokarmów stałych. Angielska nazwa metody to "Baby Led Weaning".
Omlet "Zebra"
Składniki:
- 3 jajka,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej/ pszennej,
- łyżka naturalnego kakao,
- olej rzepakowy do smażenia,
- opcjonalnie 1/2 łyżki cukru dla starszych dzieci.
Przygotowanie:
Przygotuj patelnię o średnicy około 25 cm. Oddziel żółtka od białek. Następnie do żółtek dodaj cukier i ubij je na puszysta masę. Dodaj mleko oraz mąkę i zmiksuj do połączenia składników. Białka ubij na sztywną pianę i przełóż do masy. Zamieszaj delikatnie i podziel masę na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj kakao i wymieszaj.
Posmaruj patelnię olejem i rozgrzej. Nakładaj na patelnię po łyżce masy, na przemian jasną i ciemną, kładąc masę na środku patelni. W ten sposób utworzy się wzór zebry. Postępuj tak do momentu, aż masa się skończy. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i smaż omlet około 10 minut. Jeśli góra omletu nie ścięła się, obróć go za pomocą talerza i dosmaż omlet jeszcze około 3 minuty.
Zielone gofry ze szpinakiem
Składniki na 8 sztuk:
- 100 g liści świeżego szpinaku,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżka miodu,
- szklanka mleka,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- jajko (osobno białko i żółtko),
- szklanka mąki orkiszowej lub pszennej,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Gofrownicę włącz i zacznij nagrzewać. Oddziel żółtko od białka i ubij w miseczce na sztywną pianę, a następnie odstaw. Do misy blendera przełóż umyte i osuszone liście szpinaku. Zalej mlekiem, olejem, sokiem z cytryny i miodem, a potem wlej również żółtko. Zblenduj całość na papkę. Mąkę połącz z sodą i proszkiem, a potem przesiej do zielonej masy. Wymieszaj wszystko mikserem. Dodaj ubite białko i wymieszaj łyżką. Nalewaj ciasto na kratki gofrownicy i piecz każdego gofra przez ok 3-4 minuty. Studź gofry na kratce.
Zobacz także:
- Gotowanie dla niemowlaka - zasady, produkty. Przepis na zupkę, obiad i deserek dla niemowlaka
- Pomysły na dania dla niemowląt i małych dzieci. Słodkie i wytrawne propozycje
- Obiadki dla niemowlaka - zalecenia i podstawowe zasady gotowania. Przepisy na obiadki dla niemowlaka
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Joanna Anger, Anna Piszczek
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News