Do 6. miesiąca życia niemowlę może być karmione wyłącznie piersią. Po tym czasie konieczne jest rozszerzanie diety dziecka i wprowadzenie pokarmów uzupełniających. Obiadki dla niemowlaka najczęściej składają się z gęstych zupek lub przecierów, które z czasem wzbogaca się o kawałki chudego mięsa lub ryby.
Obiadki dla niemowlaka - zacznij od zupek i przecierów
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, niemowlę do 6. miesiąca życia może być karmione wyłącznie pokarmem kobiecym. Po tym czasie do diety dziecka wprowadza się żywność uzupełniającą, gdyż mleko nie zaspokaja już podstawowych potrzeb żywieniowych malucha. Pierwsze pokarmy stałe lub płynne można podać dziecku już po ukończeniu 17. tygodnia życia. Od tego czasu rodzice rozpoczynają przygodę związaną z wyszukiwaniem ciekawych przepisów na obiadki na niemowlaka. Początkowo składają się one z zupek lub przecierów warzywnych. Rodzice mogą skorzystać z gotowych obiadków dla niemowlaka, które są łatwo dostępne w sklepach. Zalecane jest również samodzielne przygotowywanie posiłków dla dziecka na bazie świeżych i dojrzałych warzyw, najlepiej pochodzących z upraw ekologicznych. W 4. miesiącu życia, czyli w początkowym etapie rozszerzania diety niemowlęcia, wskazane jest podawanie zupek jednoskładnikowych w postaci przecieru z marchewki, cukinii, brokuła czy dyni. Po zapoznaniu malucha ze smakiem różnych warzyw do jego diety wprowadza się dwu- lub wieloskładnikowe zupki. Dużą popularnością cieszy się zupka jarzynowa, którą po ukończeniu 4. miesiąca życia można wzbogacać o kleik ryżowy.
Obiadki dla niemowlaka - kiedy wprowadzić mięso i zboża?
Obiadki dla niemowlaka wraz z wiekiem dziecka będą stawały się coraz bardziej urozmaicone i bogatsze. W 5. miesiącu życia niemowlęcia do zupek i przecierów można dodawać ugotowane w wodzie lub na parze i zmiksowane chude mięso, najlepiej kurczaka, indyka, cielęcinę, królika bądź chudą wołowinę. Posiłek mięsny w jadłospisie malucha powinien pojawić się raz dziennie przez pięć dni w tygodniu. Po ukończeniu 6. miesiąca życia obiadek dla niemowlaka może składać się z drobno posiekanego gotowanego, pieczonego lub duszonego mięsa podawanego np. z puree warzywnym. Obiadki dla 7. miesięcznego dziecka mogą zawierać rozdrobnioną rybę - gotowaną lub pieczoną w folii. Zalecany jest dorsz, mintaj oraz łosoś. W jadłospisie 8. miesięcznego malucha mogą pojawić się produkty zbożowe, takie jak: kasze, ryż i makarony. Kaszki ryżowe i zbożowe wprowadza się wcześniej - po ukończeniu 4. miesiąca życia, ale nie później niż w 6. miesiącu.
Jak gotować dla niemowlaka?
Przygotowywanie obiadków dla niemowlaka wymaga zachowania wysokiego poziomu higieny i ostrożności. Należy również pamiętać, że nowe pokarmy do diety dziecka wprowadza się stopniowo oraz w niewielkich ilościach. Gotując dla niemowlaka, zawsze korzysta się z produktów o wysokiej jakości, a tym samym niskim stopniu przetworzenia. Przygotowując zupki i przeciery warzywne, należy stosować świeże i dojrzałe warzywa pochodzące z upraw ekologicznych. Przy samodzielnym przyrządzaniu obiadków dla niemowlaka ważne jest wybieranie mięsa i ryb o najwyższej jakości oraz pochodzących z pewnych i bezpiecznych źródeł. Przed przygotowaniem obiadku dla dziecka należy starannie umyć ręce oraz zadbać o czystość blatu, naczyń i innych akcesoriów kuchennych - tarek, desek, noży itp. Zaleca się korzystanie z desek szklanych lub wykonanych ze stali nierdzewnej. W drewnianych szybko powstają rysy i nierówności, których nie da się dokładnie oczyścić z resztek. Niemowlętom i małym dzieciom nie można podawać surowych jaj oraz niedogotowanego mięsa, gdyż grozi to poważnymi zatruciami pokarmowymi.
Obiadki po 6. miesiącu - przepis na zupę jarzynową z mięsem i żółtkiem jaja
Składniki:
· ½ marchewki,
· ½ ziemniaka,
· 40 g brokuła,
· ½ korzenia pietruszki,
· 5 g pora,
· ½ ugotowanego żółtka jaja kurzego,
· 20 g ugotowanego mięsa z indyka bez skóry,
· 1 łyżeczka masła,
· 1 szklanka wody źródlanej.
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie warzywa dokładnie umyj, następnie obierz i pokrój w duże kawałki.
2. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaka włóż do wrzątku i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie do wywaru dołóż pora i brokuła.
3. Mięso gotuj w oddzielnym garnku, przez około 20 minut.
4. Ugotowane warzywa wraz z wywarem zmiksuj. Następnie dodaj żółtko jaj i mięso. Całość ponownie zmiksuj (bez wywaru z mięsa) do uzyskania gęstej i gładkiej konsystencji. Na koniec dodaj masło i całość starannie wymieszaj.
5. W razie potrzeby do zupki jarzynowej dodaj wody źródlanej i zagotuj.
Potrawy dla rocznego dziecka - przepis na cielęcinę z kaszą jaglaną i warzywami
Składniki:
· 20 g cielęciny,
· 10 g korzenia selera,
· 30 g marchewki,
· 30 g korzenia pietruszki,
· 20 g pomidora,
· 30 g cukinii,
· kawałek czosnku,
· garść kaszy jaglanej,
· 5 g oliwy z oliwek,
· ziele angielskie, liść laurowy, świeży rozmaryn do smaku.
Sposób przygotowania:
1. Włoszczyznę (seler, marchew, pietruszkę) starannie umyj, następnie obierz i pokrój na małe kawałki. Cukinię umyj, obierz i pokrój w kostkę. Pomidory obierz ze skórki, wydrąż z nich nasiona i pokrój warzywa na kawałki.
2. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj czosnek i włoszczyznę. Całość duś przez około 2 minuty. Do garnka dodaj pokrojoną cielęcinę, delikatnie podsmażając.
3. Do garnka wlej wodę do takiego poziomu, aby przykryć warzywa. Dodaj zioła i przyprawy. Całość gotuj przez 15-20 minut na średnim ogniu. Dodaj cukinię i pomidory. Zredukuj ogień i kontynuuj gotowanie przez 30 minut. Na około 15 minut przed końcem gotowania do potrawy dodaj kaszę jaglaną.
4. Z gotowego dania usuń przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy i rozmaryn.
5. Przed podaniem mięso i warzywa można zmiksować.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN