Przyrządzając smakowite, a zarazem pełne wartości odżywczych potrawy, troszczymy się o zdrowie naszych pociech. Gotowanie dla maluchów może być dla rodziców nie lada wyzwaniem, jednak wcale nie jest to takie trudne, jak się wydaje. Przedstawiamy kilka prostych przepisów.
Co ugotować dzieciom po 6. miesiącu życia?
Kiedy rozszerzamy dietę malucha, zaczynamy wprowadzać do jego jadłospisu coraz to nowsze produkty. Dziecko odkrywa kolejne smaki warzyw, owoców, ryb i mięs. Z czasem możemy dodawać do dań przyprawy takie, jak koperek, kolendra, a nawet cynamon. Smak wzbogacą też niewielkie ilości masła, oleju czy śmietanki. Wszystko zależy od wieku dziecka i tego, ile produktów zdążyło już spróbować.
Jeśli rodzicom brakuje inspiracji do tworzenia potraw, które podbiją podniebienia małych smakoszy, to wystarczy zajrzeć do książki kucharskiej przygotowanej przez markę Gerber. Znajdują się tam różnorodne przepisy na pyszne zupy, drugie dania i desery dla niemowląt i nieco starszych dzieci. To pomysły na wartościowe dania, które mogą być alternatywą dla słoiczków lub ich urozmaiceniem w codziennej diecie malca.
Lekka zupa rybna
Tę potrawę można podawać dzieciom po 10. miesiącu życia.
Składniki:
- 60 g fileta z ryby pokrojonego w kostkę, najlepszy będzie grzbiet sandacza bez skóry,
- 30 g marchewki pokrojonej w kostkę,
- 1 słoik Marchewki Gerber (60 g),
- 20 g zacierki,
- 20 g mrożonego zielonego groszku,
- ¼ pęczka świeżego koperku,
- ¼ pęczka kolendry,
- ¼ cytryny.
Przybory kuchenne: rondelek, deska do krojenia, nóż i tarka.
Sposób przygotowania:
- Pokrojony w kostkę filet z ryby parzymy w wodzie z dodatkiem soku z cytryny oraz startej skórki z cytryny.
- Do wywaru z gotowania ryby, po jej wyjęciu, dodajemy przecier warzywny Marchewka Gerber.
- Po zagotowaniu dodajmy sparzoną marchewkę.
- Pod koniec gotowania wsypujemy zacierkę i pokrojoną drobno rybę oraz rozmrożony groszek.
- Gdy wszystkie składniki zupy są już miękkie, dodajemy drobno pokrojone koperek i kolendrę.
Cielęcina z warzywami i sosem marchewkowym
Pyszny obiadek można podawać maluchom po 18. miesiącu życia.
Składniki:
- 80 g jasnych części pora,
- 80 g marchewki,
- 60 g selera naciowego,
- 150 ml bulionu drobiowego,
- 150 g górki cielęcej bez kości,
- 1 słoiczek Marchewka słodki ziemniak Gerber Organic,
- 1 łyżeczka śmietanki,
- 1 łyżeczka masła.
Przybory kuchenne: deska do krojenia, nóż, garnek, rondelek, nitka.
Sposób przygotowania:
- Jasne części pora, marchewkę oraz łodygi selera naciowego kroimy w cienkie paseczki. Warzywa parzymy w bulionie na chrupiąco.
- Górkę cielęcą bez kości kroimy w plasterki i lekko rozklepujemy. Pokrojone warzywa zawijamy w plastry cielęce i zawiązujemy nitką.
- Gotujemy w bulionie około 10-15 minut do miękkości.
- Sos marchewkowy: w rondelku zagotowujemy śmietankę i dodajemy Marchewkę ze słodkimi ziemniakami Gerber. Na koniec dodajemy miękkie masło.
- Mięso kroimy w plasterki, a obok wylewamy sos.
Kurczak z kaszą jaglaną i owocowymi sosami
Taka potrawa może się znaleźć na talerzu malucha już po 6. miesiącu życia.
Składniki:
- 1 słoiczek Delikatnego kurczaka Gerber,
- 2 płaskie łyżki kaszy jaglanej,
- około 5 płaskich łyżek wody,
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego,
- 2 łyżki czarnej porzeczki - mrożonej lub świeżej,
- 2 łyżki mrożonej żurawiny,
- 4-6 listków świeżej bazylii.
Przybory kuchenne: rondelek, deska do krojenia, nóż, sitko.
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości, a pod koniec gotowania dodajemy Delikatnego kurczaka Gerber oraz łyżeczkę oleju rzepakowego.
- Gdy kaszka jest gotowa, dodajemy bardzo drobno posiekane listki świeżej bazylii (najlepiej sparzonej przed pokrojeniem).
- Czarną porzeczkę przelewamy wrzątkiem, po czym przecieramy przez gęste sitko (nie miksujemy). Tak samo postępujemy w przypadku rozmrożonej żurawiny.
- Kaszkę z kurczakiem i bazylią wykładamy na talerzyk i wokół wylewamy niewielkie ilości ciepłego sosu żurawinowego i porzeczkowego.
Ryż na mleku z jabłkami i śliwkami
Słodkie danie będzie odpowiednie dla dzieci powyżej 12. miesiąca życia.
Składniki:
- 1 słoiczek Jabłuszek Gerber,
- 1 jabłko,
- 1 słoiczek Śliwki Gerber,
- 2 sztuki świeżych śliwek,
- 200 ml przygotowanego wg przepisu na opakowaniu mleka NAN OPTIPRO® 3,
- 100 g ryżu,
- cynamon (opcjonalnie),
- 1 buteleczka soku Gerber Jabłko 100%.
Przybory kuchenne: rondelek, deska do krojenia, nóż.
Sposób przygotowania:
- Jabłuszka Gerber przekładamy do rondelka i dodajemy sporo obranego jabłka pokrojonego w drobną kostkę, a następnie gotujemy na wolnym ogniu.
- Śliwki Gerber przekładamy do drugiego rondelka i dodajemy sporo świeżych śliwek pokrojonych w drobną kostkę, a następnie gotujemy.
- Ryż gotujemy z mlekiem NAN OPTIPRO® 3.
- Następnie dzielimy na pół i jedną część mieszkamy z jabłkami, a drugą ze śliwkami. Do obu porcji można dodać cynamon.
- Sok Gerber Jabłko 100% wlewamy do rondelka i odparowujemy około połowę objętości.
- Polewamy ryż z jabłkami i ryż ze śliwkami.
Więcej smacznych przepisów na dania słodkie i wytrawne można znaleźć w książce kucharskiej na stronie www.nestle.babyandme.pl
Źródło zdjęcia głównego: mat. prasowe