Recykling z myślą o planecie
Wszystkie szklane słoiczki i butelki, w których znajdują się produkty Gerber, w 100 proc. nadają się do recyklingu, czyli ponownego wykorzystania i stworzenia nowych. Wdrażane są również kolejne ważne zmiany w kontekście zrównoważonego rozwoju opakowań. Na sklepowych półkach dostępne są nowe tubki z bezbarwnymi nakrętkami, które zawierają mniej barwnika i dzięki temu są łatwiejsze w recyklingu. Takie działania propagują rozwój gospodarki obiegu zamkniętego, której celem jest dążenie do wielokrotnego wykorzystywania już raz użytych surowców.
Ponad 4 lata temu powstała linia Gerber Organic. W jej skład wchodzą produkty tworzone ze składników pochodzących z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. To właśnie tam rośliny uprawia się z poszanowaniem naturalnych procesów i z dbałością o środowisko.
Rolnictwo regeneracyjne
Marka długoterminowo współpracuje z lokalnymi rolnikami i stawia na polskich dostawców. Jabłka, które trafiają do słoiczków czy butelek, rosną m.in. na górzystej Ziemi Sądeckiej. Z kolei świeża marchew pochodzi np. z żyznych okolic Hrubieszowa. Wielu dostawców zapewnia swoje produkty firmie Gerber już od ponad 10 lat, a w niektórych przypadkach nawet od pokoleń. Taka udana współpraca zachęca właścicieli gospodarstw do wdrażania praktyk rolnictwa regeneracyjnego. Co to oznacza?
To sposób uprawy roślin, którego celem jest ochrona i przywrócenie naturalnych zasobów ziemi, wody i bioróżnorodności. Ważna jest poprawa jakości i żyzności gleby, a także zatrzymywanie w niej dwutlenku węgla, czyli ograniczenia emisji gazów cieplarnianych.
Gerber wspiera realizację proekologicznych działań w rolnictwie. Marka była fundatorem stacji monitoringu chorób i szkodników, z których korzysta już 25 gospodarstw. Promuje również korzystanie z zielonych nawozów, dlatego sfinansowała zakup nasion rośliny poplonowej, by obsiać nią 65 ha pól uprawnych.
Zielony oddział w Rzeszowie
Sposób pozyskiwania energii ma znaczenie, dlatego fabryka Gerber w sercu Podkarpacia korzysta z energii elektrycznej pochodzącej w 100 proc. z odnawialnych źródeł. Ponadto w rzeszowskim oddziale od 2015 roku działa wewnętrzna Polityka Zero Waste, by maksymalnie zagospodarować wszystkie pozostałości produkcyjne. Z resztek warzyw i owoców powstaje biogaz lub wykorzystuje się je jako naturalny nawóz w okolicznych gospodarstwach.
Od lat propagowane są tam również zrównoważone rozwiązania, mające na celu oszczędzanie wody, energii cieplnej i elektrycznej. Tylko w latach 2015-2021 zmniejszono zużycie wody o 4 mln l na rok, a do końca 2023 roku może udać się zaoszczędzić jej nawet 4 razy więcej.
W myśl idei "Tworząc żywność dla dzieci, chcemy tworzyć lepszy świat" Gerber troszczy się zarówno o dobro niemowląt, jak i o planetę, by kolejne pokolenia mogły cieszyć się pięknem naszej Ziemi.
Źródło zdjęcia głównego: mat. prasowe