Pączki brioche z kremem karmelowym
Składniki na brioche:
- 200 g mąki typ 450;
- 90 g jajka (około 1,5 jajka);
- 4 g drożdży instant;
- 30 ml mleka;
- 100 g miękkiego masła;
- 25 g cukru;
- 5 g soli;
- olej do smażenia
Do misy miksera planetarnego wrzuć wszystkie składniki oprócz masła.
Wyrabiaj 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie. Pokrojone w drobna kostkę masło dodawaj powoli w partiach podczas wyrabiania. Masa będzie mocno maślana. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie zawiń je szczelnie w folię. Jeśli masz czas, włóż je na 12 godzin do lodówki, jeśli nie, podziel ciasto od razu na kawałki 100 gramowe i uformuj kulki. Włóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 45 minut.
Rozgrzej olej do 180°C. Wkładaj partiami pączki. Smaż z obu stron przez 2-3 minuty.
Składniki na krem:
- 90 g cukru;
- 60 g masła;
- 115 g śmietanki 30 proc.;
- 2 g żelatyny rozpuszczonej w 100 ml wody;
- 225 g mascarpone
Cukier rozpuszczaj na małym ogniu w partiach, aż przeobrazi się w płynny karmel. Dodaj całe masło i nieustannie mieszaj. Dodaj śmietankę, cały czas mieszaj dokładnie. Kiedy masa zgęstnieje, wlej ją natychmiast do żaroodpornego naczynia. Przestudź, dodaj żelatynę i znowu wymieszaj. Dodaj mascarpone i wymieszaj, aż masa będzie całkowicie połączona.
Pulchne naleśniki z karmelizowaną gruszką, serkiem mascarpone i imbirem
Składniki naleśników:
- mąka pszenna 385g;
- cukier 50g;
- sól x 10g;
- proszek do pieczenia x 10g;
- soda x 5g;
- suszony imbir x 1 łyżka;
- mleko 460ml;
- olej roślinny x 60ml;
- ekstrakt z wanilii x 10g;
- ocet jabłkowy x 50ml;
- jajka x 3 szt.
Wszystkie suche składniki przesyp do miski przez metalowe sitko. W drugiej misce połącz ze sobą wszystkie mokre składniki i dokładnie wymieszaj. Następnie do suchych dodaj mokre i za pomocą łyżki plastikowe wymieszaj.
Wymieszane ciasto zostaw pod przykryciem na 15 minut, aby soda i proszek do pieczenia zaczęły działać.
Naleśniki smaż na oleju roślinnym z dodatkiem masła. Po nałożeniu porcji naleśników na patelnie poczekaj, aż ciasto zacznie lekko rosnąć i nabierać złotego koloru, obróć na drugą stronę i smaż kilka minut.
Karmelizowane jabłka
- jabłka x 3 szt.;
- cukier brązowy x 50g;
- olej do smażenia;
- masło x 80g;
- cytryna x 2 szt.
Jabłka dokładnie umyj, potnij na ćwiartki, następnie obtocz w cukrze i smaż na oleju z każdej strony, aż będzie ładnie skarmelizowane. Pod koniec smażenia do jabłek dodaj zimne kawałki masła i sok z cytryny.
Na talerzu ułóż naleśnika, następnie przełóż go gruszkami i tak zrób 3 razy, na koniec naleśniki polej sosem który powstał z karmelizowania.
Serek mascarpone przełóż do naczynia, dodaj cukier puder, skórkę z cytryny i nasiona wanilii. Gdy całość dokładnie się połączy ze sobą, dodawaj serek na wierzch usmażonych naleśniki lub pomiędzy nie. Gdy naleśniki będą ciepłe, serek zacznie się delikatnie rozpuszczać, co utworzy nam sos.
Serowa lazania ze szparagami i szpinakiem
- mleko x 400 ml;
- czosnek x 5 ząbków;
- ziele angielskie, listek laurowy po 5 szt.
W rondelku podgrzej mleko razem z czosnkiem, zielem angielskim i listkiem laurowym i tymiankiem. Mleko nie powinno się gotować tylko lekko grzać, aby przeszło zapachem przypraw.
- masło x 100g;
- mąka pszenna x 150g;
- sól, gałka muszkatołowa do smaku;
- szpinak x 1 kg / może być mrożony w liściach;
- masło do smażenia,
- cebulka w proszku suszona, czosnek granulowany do smaku.
W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę pszenną lekko przesmaż, aby nabrała złotego koloru. Powolnym strumieniem dolewaj mleko, aż zacznie sos gęstnieć. Na koniec dopraw go do smaku solą i gałką muszkatołową. Szpinak podsmaż na maśle dodając do smaku cebulkę w proszku i czosnek granulowany.
Tarty ser żółty x 200g
Blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem. Zacznij składać lazanie w następujący sposób: warstwa makaronu na lasagne, warstwa beszamelu, warstwa tartego sera żółtego, warstwa szpinaku. I tak w sumie dwa razu, następnie lasagne wstaw do piekarnika na około 1,5h z temp. 160 st.
Upieczoną lasagne sprawdź za pomocą wykałaczki, czy jest makaron miękki.
Zobacz także:
- Beza Pavlova i inne pyszności z symbolami wiosny z przepisów Piotra Kucharskiego
- Dzień Czekolady. Co warto przyrządzić z tej okazji? Oto nasze pyszne propozycje
- Grasz w zielone? Ten kolor powinien królować w kuchni na wiosnę. Przepisy Mateusza Güncela
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN