Jak wygląda gotowanie w pociągu od kuchni? "Jajko ucieka nam z ręki"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Pociąg do kuchni
Pociąg do kuchni
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Dieta na wysoki cholesterol
Dieta na wysoki cholesterol
Czas a dieta
Czas a dieta
Grzegorz Zawierucha udał się na bocznicę kolejową w Warszawie. Wszystko po to, by pokazać widzom Dzień Dobry TVN, jak gotuje się w pociągu. W czym tkwi sekret tej kuchni? Koniecznie sprawdźcie.

Restauracja w pociągu

Aby zaspokoić apetyt podróżnych, potrzebna jest zgrana ekipa, która współpracuje ze sobą na całej trasie. Nieuniknione są wpadki, w końcu to wymagające okoliczności.

- Jedna osoba jest na sali, trzecia w kuchni, a trzecia jeździ wózkiem. Hitem jest żurek, a na obiad schabowe. Zdarzyło się, że podczas hamowania, wszystko nam na kuchni zjechało, całe jedzenie - powiedział Sebastian Borusiewicz, kelner.

- Podczas jazdy trudno jest obsługiwać, ale jesteśmy przyzwyczajeni. Godziny w pociągu robią swoje - dodał Łukasz Korzeniowski, kelner.

Sekrety kuchni w pociągu

Gotowanie podczas jazdy także nie należy do najłatwiejszych zadań. Choć wieloletnia praktyka sprawia, że wprawy nie brakuje, na samej kuchni zdarzają się małe katastrofy.

- Na śniadanie będzie jajecznica z szynką i pomidorami. Czasami zabuja pociągiem i np. jajko ucieka nam z ręki. Zdarzają się takie błędy, ale jak ma się już wprawę, to rzadko się zdarzają. Na trasie np. Warszawa-Gdańsk potrafimy wydać ponad 100 jajek - Sebastian Stobiecki, kucharz.

- Robię też żurek, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Oprócz tego biała kiełbasa, dodajemy chrzan i zakwas. Mistrzowskie danie to schabowy z kapustą zasmażaną - dodał.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Oskar Netkowski

Reporter: Radosław Męczykalski

podziel się:

Pozostałe wiadomości