Restauracja w pociągu
Aby zaspokoić apetyt podróżnych, potrzebna jest zgrana ekipa, która współpracuje ze sobą na całej trasie. Nieuniknione są wpadki, w końcu to wymagające okoliczności.
- Jedna osoba jest na sali, trzecia w kuchni, a trzecia jeździ wózkiem. Hitem jest żurek, a na obiad schabowe. Zdarzyło się, że podczas hamowania, wszystko nam na kuchni zjechało, całe jedzenie - powiedział Sebastian Borusiewicz, kelner.
- Podczas jazdy trudno jest obsługiwać, ale jesteśmy przyzwyczajeni. Godziny w pociągu robią swoje - dodał Łukasz Korzeniowski, kelner.
Sekrety kuchni w pociągu
Gotowanie podczas jazdy także nie należy do najłatwiejszych zadań. Choć wieloletnia praktyka sprawia, że wprawy nie brakuje, na samej kuchni zdarzają się małe katastrofy.
- Na śniadanie będzie jajecznica z szynką i pomidorami. Czasami zabuja pociągiem i np. jajko ucieka nam z ręki. Zdarzają się takie błędy, ale jak ma się już wprawę, to rzadko się zdarzają. Na trasie np. Warszawa-Gdańsk potrafimy wydać ponad 100 jajek - Sebastian Stobiecki, kucharz.
- Robię też żurek, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Oprócz tego biała kiełbasa, dodajemy chrzan i zakwas. Mistrzowskie danie to schabowy z kapustą zasmażaną - dodał.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Ceny majonezu szokują. Zrób go samodzielnie w domu w wersji klasycznej i wegańskiej. To proste
- Wielkanocne przepisy Magdy Gessler. Jak zrobić domowy majonez?
- Majonez bezglutenowy - przedstawiamy proste przepisy
Autor: Oskar Netkowski
Reporter: Radosław Męczykalski