Majonez bezglutenowy - przedstawiamy proste przepisy

majonez podany w miseczce
Olena Ivanova
Źródło: Getty Images
Majonez jest jednym z najbardziej znanych i najczęściej stosowanych sosów. Używa się go do sałatek, kanapek i wielu innych potraw. Podstawowe składniki majonezu to żółtka oraz olej, ale także musztarda, ocet i cukier. Dobry majonez powinien mieć krótki skład, czyli zawierać jedynie podstawowe składniki. Niestety, wiele dostępnych rodzajów majonezu nie spełnia tych norm. W składzie majonezów stojących na sklepowych półkach znajdziemy: sól, skrobię modyfikowaną, gumę guar, konserwanty i wiele innych.

Majonez może zawierać gluten, dlatego osoby na diecie bezglutenowej powinny z uwagą czytać etykiety produktów. Warto zastanowić się nad alternatywnym wyjściem i przygotować własny, domowy majonez. Jego przygotowanie nie powinno nastręczać trudności, nie jest pracochłonne ani kosztowne.

Jak zrobić majonez bezglutenowy - przepis krok po kroku

Majonez bezglutenowy zrobisz z zaledwie kilku składników. Możesz też użyć różnych przypraw, dzięki którym stworzysz pyszny dip do potraw. Majonez dobrze jest przygotować ręcznie, korzystając jedynie z ubijaczki. Ubijaj zawsze w jednym kierunku i dostosuj ilość wody do pożądanej konsystencji sosu.

Składniki na 500 ml majonezu bezglutenowego:

  • 430 g oleju rzepakowego,
  • 13 g musztardy,
  • 1 żółtko,
  • 2 g cukru,
  • 2 łyżki wody,
  • 3 łyżeczki soku z cytryny,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełóż musztardę, żółtko, wsyp cukier, sól, wlej sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  2. Stopniowo i bardzo powoli dolewaj olej i ubijaj.
  3. Gdy majonez będzie gotowy, dodaj odpowiednią ilość wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Pamiętaj, aby majonez przechowywać w lodówce.

Aby przygotować majonez bez glutenu, możesz też użyć fasoli. Dodatkowo otrzymasz produkt bez jajek i ze zmniejszoną ilością tłuszczu. To sos dla wegan, alergików i osób na diecie bezglutenowej.

Składniki na średniej wielkości słoik:

  • 200 g białej fasoli,
  • 1 szklanka oleju,
  • 3 łyżki octu jabłkowego,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka musztardy.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowaną białą fasolę przełóż do blendera.
  2. Dodaj ocet, sól, musztardę i zmiksuj wszystkie składniki.
  3. Gdy uzyskasz jednolitą masę, zacznij powoli dolewać olej, cały czas miksując.
  4. Gotowy sos przełóż do słoika i przechowuj w lodówce.

Najprostszy sposób na majonez bezglutenowy - przepis krok po kroku

Bardzo łatwy do przygotowania, w przystępnej cenie i możliwy do zrobienia w zaledwie kilkanaście minut. Tak można powiedzieć o najprostszym, podstawowym majonezie bezglutenowym domowym.

Składniki na porcję dla 4 osób:

  • 250 ml oleju rzepakowego,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Żółtko wbij do miseczki i roztrzep.
  2. Stopniowo wlewaj olej i mieszaj, aż majonez uzyska konsystencję masła.
  3. Dodaj przyprawy do smaku i wymieszaj całość.
  4. Przełóż do słoika i wstaw do lodówki.

Zamiast oleju rzepakowego możesz użyć oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron.

Składniki na porcję dla 3 osób:

  • 200 ml oleju z pestek winogron,
  • 1 żółtko,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sok z ½ cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Wbij żółtko do miski, dodaj przyprawy i wymieszaj wszystko dokładnie.
  2. Stopniowo dodawaj olej i mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Do przygotowania majonezu możesz użyć blendera.

Przygotowanie domowego majonezu bezglutenowego nie wymaga specjalnego kunsztu ani umiejętności, trzeba pamiętać jednak, aby olej dodawać powoli i stopniowo, żeby majonez się nie zważył.

Bezglutenowy majonez z ziemniaków

Podstawowym składnikiem majonezu są żółtka jajek. A jeśli z jakichś przyczyn musisz wyeliminować ze swojej diety także jajka? Czy możliwe jest przygotowanie majonezu bez żółtek? Majonez w wersji wegańskiej, a więc bez glutenu i bez jaj, przygotujesz w wyjątkowo prosty sposób. Co więcej, niektórzy twierdzą nawet, że smakuje dużo lepiej niż tradycyjny, zrobiony na bazie jaj. Poza tym przygotowując majonez samodzielnie, zawsze masz pewność, że używasz zdrowych, najlepszych składników i naturalnych przypraw. Wegański bezglutenowy majonez to majonez ziemniaczany.

Składniki na 3–4 porcje majonezu:

  • 3 ugotowane ziemniaki,
  • 1 szklanka oleju rzepakowego lub z pestek winogron,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • szczypta białego pieprzu,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj i ostudź.
  2. Lekko ciepłe umieść w misce, dodaj musztardę i sok z cytryny.
  3. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  4. Małymi porcjami dolewaj olej, cały czas mieszając.
  5. Gdy majonez będzie miał pożądaną konsystencję, dopraw go do smaku.

Majonez bezglutenowy bez cukru - przepis krok po kroku

Majonez możesz zrobić w różnych wersjach: bez jajek, bez glutenu, z olejem, oliwą, musztardą każdego rodzaju. Możesz też zrobić majonez bezglutenowy bez cukru. Wystarczy, że użyjesz niesłodzonej musztardy.

Składniki na 1 duży słoik:

  • 2 jajka,
  • 500 ml oleju słonecznikowego,
  • 2 łyżeczki musztardy bez cukru,
  • wyciśnięty sok z 1 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wbij żółtka do miski i ubij je na gładki krem.
  2. Zacznij powoli dolewać olej, wciąż mieszając.
  3. Na koniec dodaj sok z cytryny.
  4. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Majonez przełóż do słoika i schowaj do lodówki.

Warto samodzielnie przygotowywać świeży majonez domowy, który nie tylko będzie bezglutenowy, ale także dużo zdrowszy i bardziej wartościowy. Domowy majonez sprawdzi się niezależnie od tego, czy jesteś na diecie czy nie.

Zobacz także:

Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości