Przepisy kulinarne

Domowy majonez w kilka sekund

Musztarda to męska rzecz. Zajął się więc nią Piotr Kucharski. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował sałatkę ziemniaczaną, nóżki kurczaka i żurek. Wszystko doprawione musztardą sarepską. Pokazał również, jak w kilka sekund przygotować domowy majonez.

Miodowo-musztardowe nóżki kurczaka

Składniki:
1 kg podudzi kurczaka
Sól i pieprz
2 łyżeczki suszonego tymianku
0,5 łyżeczki płatków chilli
4 łyżki musztardy sarepskiej 
2 łyżki miodu akacjowego
2 cebule
6 ząbków czosnku

Przygotowanie:
Kurczaka przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem, płatkami chilli.
Miód wymieszać z połową musztardy i polać mięso.
Wymieszać i odstawić do lodówki do zamarynowania - najlepiej na noc. 
Wyłożyć na blaszkę, dodać pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. 
Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC i piec około 30-40 minut. 
W międzyczasie posmarować nóżki musztardą.

Żurek bez mięsa

Składniki:
3 litry wody
10 g suszonych podgrzybków
Pęczek włoszczyzny
3 listki laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
2 cebule
500 ml zakwasu na żurek
3-4 ząbki czosnku
200 g pieczarek
3 kiszone ogórki
4 ziemniaki
4 jajka, ugotowane na twardo
Sól, pieprz i majeranek 
Musztarda sarepska

Przygotowanie:
Wodę wlać do garnka, dodać suszone grzyby, oczyszczoną włoszczyznę, listki laurowe i ziele angielskie, gotować około 1 godzinę i odcedzić.
Ziemniaki polać odrobiną oleju i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec aż będą miękkie. 
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z  posiekanym czosnkiem.
Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i podsmażyć.
Zalać wywarem i gotować i dodać pokrojone w plasterki ogórki.
Następnie dodać zakwas, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i musztardą.
Doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut.
Podawać z gotowanym na twardo jajkiem i pieczonym ziemniakiem.

Sałatka ziemniaczana fasolką i kapustą

Majonez

Składniki:
1 jajko
1 łyżka octu jabłkowego
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
1 łyżeczka musztardy sarepskiej 
250 ml oleju rzepakowego

Przygotowanie:
Jajko wbić do wysokiego naczynia. 
Dodać ocet, przypraw i musztardę. 
Zalać olejem. 
Blender włożyć do samego dna i blendować wyciągając go ku górze. 
Po kilku sekundach majonez jest gotowy.

Sałatka

Składniki:
1 kg ziemniaków, obranych pokrojonych w plasterki
3 łyżki gęstej śmietany 18%
1 łyżka musztardy sarepskiej 
3 łyżki majonezu
0,5 główki młodej kapusty
200 g mrożonej fasolki szparagowej
1 pęczek koperku, posiekany
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ziemniaki gotować w osolonej wodzie około 8-10 minut aż będą miękkie. 
Odcedzić i odstawić do ostygnięcia na około 10 minut. 
W tym czasie ugotować fasolkę i poszatkować kapustę. 
Następnie wszystko razem wymieszać. 
Dodać śmietanę, musztardę, majonez i koperek. 
Doprawić solą i pieprzem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
58
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0