Gąski w roli głównej. Aromatyczna, grzybowa kuchnia na Katarzynki

Gąski w roli głównej. Aromatyczna, grzybowa kuchnia na Katarzynki
Źródło: Dzień Dobry TVN
Gąski zielonki w naszej kuchni
Gąski zielonki w naszej kuchni
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Katarzynki to polski zwyczaj obchodzony przez kawalerów. Wypada w wigilię św. Katarzyny Aleksandryjskiej, czyli w nocy z 24 na 25 listopada. Obrzęd kojarzony jest nie tylko z wróżbami, ale też piernikami o niecodziennym kształcie oraz potrawami z dodatkiem gąsek. Dania z tymi grzybami zaprezentowała w kuchni Dzień Dobry TVN Sylwia Garska-Chmarycz.

Sylwia Garska-Chmarycz przyrządziła flaczki z gąsek, tartę z gąskami i łososiem, kaszubski plinc ziemniaczany z gąskami i karkówką oraz kulasz z karkówki i gąsek.

Flaczki z gąsek

Flaczki z gąsek
Flaczki z gąsek
Flaczki z gąsek

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • seler,
  • sól i pieprz,
  • 30 dag grzybów gąsek,
  • por,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • majeranek, gałka muszkatołowa, czosnek suszony,
  • olej lub masło do podsmażenia grzybów.

Przygotowanie:

Na początku gotujemy bulion warzywny na bazie warzyw z przepisu. Wszystkie warzywa kroimy w zapałki, a na patelni obok podsmażamy pokrojone w paski gąski. Następnie doprawiamy je solą i pieprzem, po podpieczeniu wrzucamy gąski do bulionu warzywnego, znów doprawiamy solą i pieprzem oraz sporą ilością majeranku. Do flaczków z gąsek pasują grzanki czosnkowe bądź z serem, wystarczy parę kromek czerstwego chleba, starty ser (może być cheddar) i zapiekamy w piekarniku.

Tarta z gąskami i łososiem

Tarta z gąskami i łososiem
Tarta z gąskami i łososiem
Tarta z gąskami i łososiem
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 0,5 kostki margaryny,
  • łyżka smalcu,
  • 2 żółtka,
  • 2 szczypty soli.

Składniki na masę:

  • 4 jajka,
  • 250 ml śmietany 30%,
  • 20 g grzybów gąsek,
  • brokuł,
  • cebula,
  • opakowanie mozarelli,
  • tymianek świeży,
  • opakowanie pieczonego łososia,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Zagniatamy ciasto z wymienionych składników. Na końcu wtłaczamy żółtka. Potem wkładamy ciasto do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wykładamy tortownicę z ciastem i nakłuwamy je widelcem. Pieczemy przez 25 minut do złotego koloru.

Gąski myjemy i kroimy w plastry, a cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy grzyby wraz z cebulą i różyczkami brokuła, ale bardzo delikatnie. 4 jajka mieszamy ze śmietaną i serem mozzarella, dodajemy świeży tymianek, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy podpieczone gąski z cebulą, brokułem oraz pieczonym łososiem. Całość wylewamy na spód tarty, a potem wtykamy pokrojoną mozarelle. Pieczemy przez około 30 minut, w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.

Kaszubski plinc ziemniaczany z gąskami i karkówką

Kaszubski plinc ziemniaczany z gąskami i karkówką
Kaszubski plinc ziemniaczany z gąskami i karkówką
Kaszubski plinc ziemniaczany z gąskami i karkówką
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki:

  • 4 ziemniaki,
  • cebula,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 jajka,
  • szklanka oleju.

Przygotowanie:

Ziemniaki ścieramy na drobnym oczku wraz z cebulą. Dodajemy jajka, sól i pieprz do smaku oraz mąkę. Z tak przygotowanego ciasta robimy plince. Podajemy je jako dodatek do gulaszu z karkówki i gąsek.

Gulasz z karkówki i gąsek

Składniki:

  • 0,5 kg karkówki wieprzowej,
  • 30 dkg grzybów gąsek,
  • 2 czerwone papryki,
  • 2 cebule,
  • pieprz, sól, papryka do smaku,
  • łyżka kwaśnej śmietany.

Przygotowanie:

Mięso kroimy na grubsze kawałki, cebulę i paprykę również w dużą kostkę. Na patelni obsmażamy mięso, na niewielkiej ilości oleju. Kiedy mięso się zarumieni, dodajemy pokrojone w paski gąski, następnie cebulę i przyprawy. Dusimy dość długo, podlewając wodą co jakiś czas. Kiedy wszystko będzie miękkie, czyli na sam koniec dodajemy paprykę podpieczoną na oddzielnej patelni. Ma być al dente. Na koniec dajemy łyżkę śmietany.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości