Sylwia Garska-Chmarycz przyrządziła flaczki z gąsek, tartę z gąskami i łososiem, kaszubski plinc ziemniaczany z gąskami i karkówką oraz kulasz z karkówki i gąsek.
Flaczki z gąsek
Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- seler,
- sól i pieprz,
- 30 dag grzybów gąsek,
- por,
- 2-3 ząbki czosnku,
- majeranek, gałka muszkatołowa, czosnek suszony,
- olej lub masło do podsmażenia grzybów.
Przygotowanie:
Na początku gotujemy bulion warzywny na bazie warzyw z przepisu. Wszystkie warzywa kroimy w zapałki, a na patelni obok podsmażamy pokrojone w paski gąski. Następnie doprawiamy je solą i pieprzem, po podpieczeniu wrzucamy gąski do bulionu warzywnego, znów doprawiamy solą i pieprzem oraz sporą ilością majeranku. Do flaczków z gąsek pasują grzanki czosnkowe bądź z serem, wystarczy parę kromek czerstwego chleba, starty ser (może być cheddar) i zapiekamy w piekarniku.
Tarta z gąskami i łososiem
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki,
- 0,5 kostki margaryny,
- łyżka smalcu,
- 2 żółtka,
- 2 szczypty soli.
Składniki na masę:
- 4 jajka,
- 250 ml śmietany 30%,
- 20 g grzybów gąsek,
- brokuł,
- cebula,
- opakowanie mozarelli,
- tymianek świeży,
- opakowanie pieczonego łososia,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Zagniatamy ciasto z wymienionych składników. Na końcu wtłaczamy żółtka. Potem wkładamy ciasto do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wykładamy tortownicę z ciastem i nakłuwamy je widelcem. Pieczemy przez 25 minut do złotego koloru.
Gąski myjemy i kroimy w plastry, a cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy grzyby wraz z cebulą i różyczkami brokuła, ale bardzo delikatnie. 4 jajka mieszamy ze śmietaną i serem mozzarella, dodajemy świeży tymianek, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy podpieczone gąski z cebulą, brokułem oraz pieczonym łososiem. Całość wylewamy na spód tarty, a potem wtykamy pokrojoną mozarelle. Pieczemy przez około 30 minut, w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.
Kaszubski plinc ziemniaczany z gąskami i karkówką
Składniki:
- 4 ziemniaki,
- cebula,
- 2 łyżki mąki,
- 2 jajka,
- szklanka oleju.
Przygotowanie:
Ziemniaki ścieramy na drobnym oczku wraz z cebulą. Dodajemy jajka, sól i pieprz do smaku oraz mąkę. Z tak przygotowanego ciasta robimy plince. Podajemy je jako dodatek do gulaszu z karkówki i gąsek.
Gulasz z karkówki i gąsek
Składniki:
- 0,5 kg karkówki wieprzowej,
- 30 dkg grzybów gąsek,
- 2 czerwone papryki,
- 2 cebule,
- pieprz, sól, papryka do smaku,
- łyżka kwaśnej śmietany.
Przygotowanie:
Mięso kroimy na grubsze kawałki, cebulę i paprykę również w dużą kostkę. Na patelni obsmażamy mięso, na niewielkiej ilości oleju. Kiedy mięso się zarumieni, dodajemy pokrojone w paski gąski, następnie cebulę i przyprawy. Dusimy dość długo, podlewając wodą co jakiś czas. Kiedy wszystko będzie miękkie, czyli na sam koniec dodajemy paprykę podpieczoną na oddzielnej patelni. Ma być al dente. Na koniec dajemy łyżkę śmietany.
Zobacz także:
- Jesienne dania z grzybów - poznaj przepisy Piotra Kucharskiego
- Grzyby w kuchni. Przepisy Ani Starmach na risotto, wytrawne ptysie, pierogi i zupę
- Grzyby na śniadanie? Są pyszne!
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Sylwia Garska-Chmarycz
Źródło zdjęcia głównego: Adam Burakowski/East News