Materiał promocyjny

Zaskakujące jesienne dania z nabiałem, sezonowymi owocami i grzybami. Oto przepisy Sebastiana Olmy

Zaskakujące jesienne dania z nabiałem, sezonowymi owocami i grzybami. Oto przepisy Sebastiana Olmy
Twaróg z grzybami to propozycja na jesienne danie popisowe
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jesienne dania wciąż królują na naszych stołach, a to oznacza, że nie może zabraknąć kultowego sezonowego produktu, czyli grzybów. Jak łączyć je z nabiałem i co warto z niego przygotować o tej porze roku? W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma zaprezentował fenomenalne dania, które odpowiedzą na to pytanie.

Aby potrawy wyszły idealne i pyszne, polecamy sięgnąć po produkty OSM Łowicz.

Wytrawne ciasto drożdżowe na maślance z grzybami, tymiankiem i szalotką

Wytrawne ciasto drożdżowe na maślance z grzybami, tymiankiem i szalotką
Wytrawne ciasto drożdżowe na maślance z grzybami, tymiankiem i szalotką
Wytrawne ciasto drożdżowe na maślance z grzybami, tymiankiem i szalotką
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • 300 g mieszanki świeżych grzybów,
  • 2 szalotki,
  • mały pęczek świeżego tymianku,
  • masło do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki,
  • 80 g masła,
  • łyżka cukru,
  • łyżka soli,
  • 30 świeżych drożdży,
  • 100 ml mleka,
  • 250 ml maślanki,
  • 2 jajka.

Składniki na sos do ciasta:

  • opakowanie sera Fellada,
  • 150 ml śmietanki 12% IHT,
  • sól do smaku,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • cytryna.

Sposób przygotowania:

Grzyby wyczyść i potnij na małe kawałki, podsmaż na maśle z szalotką i tymiankiem. Na koniec dopraw do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Grzyby przełóż na papier, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, sól). Do miski dodaj podgrzane mleko i drożdże, dokładnie wymieszaj, dodając 1/5 wcześniej wymieszanych suchych składników i jajko. Zostaw ciasto, aby drożdże zaczęły pracować, następnie dodaj do ciasta maślankę, drugie jajko, roztopione masło i resztę suchych składników. Dokładnie wymieszaj i zostaw do wyrośnięcia, tak jak tradycyjne ciasto drożdżowe.

Gdy ciasto urośnie, dodaj do niego wcześniej przygotowane grzyby, przemieszaj i przełóż do naczynia. Ciasto w blaszce do pieczenia przykryj ścierką, gdy urośnie, włóż do piekarnika na 185 stopni Celsjusza na około 40 minut. Po wyjęciu przełóż ciasto na kratkę z piekarnika, aby ostygło.

Ser Fellada pokrój w kostkę, przełóż do miski i zgnieć za pomocą widelca. Do sera dodaj śmietankę 12% UHT i wymieszaj do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Dopraw do smaku solą, natką pietruszki i sokiem z cytryny.

Gotowe ciasto z grzybami można podać z jajkiem sadzonym, świeżymi ziołami lub np. kwaśną śmietaną z wędzonym łososiem.

Zupa grzybowa z warzywami i śmietanką

Zupa grzybowa z warzywami i śmietanką
Zupa grzybowa z warzywami i śmietanką
Zupa grzybowa z warzywami i śmietanką
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • 50 g suszonych grzybów,
  • 1 l wody,
  • duży pęczek włoszczyzny,
  • olej do smażenia,
  • po 500 g świeżych grzybów: rydzy, podgrzybków, maślaków,
  • po łyżce: ziela angielskiego, liści laurowych, kminku,
  • 2 l rosołu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • po pęczku świeżych ziół: natki pietruszki i koperku,
  • 5 jaj,
  • śmietanka UHT 12%.

Sposób przygotowania:

Suszone grzyby zamocz w ciepłej wodzie (w litrze wody) na godzinę, następnie odcedź i zostaw zarówno wodę, jak i grzyby.

W dużym garnku podsmaż warzywa pokrojone w kostkę razem ze świeżymi grzybami i tymi suszonymi, dodając pod koniec smażenia przyprawy. Gdy warzywa i grzyby będą miękkie, zalej je rosołem i wodą, w której moczyły się suszone grzyby.

Zupę gotuj około 1,5 godziny na małym ogniu, dopraw ją do smaku solą i pieprzem oraz na koniec dodaj świeżo posiekane zioła. Porcję zupy nalej do głębokiej miski, dodając na górę ugotowane jajko i śmietankę UHT 12%.

Pyzy ziemniaczane z twarogiem i śliwkami na palonym maśle lawendowym

Pyzy ziemniaczane z twarogiem i śliwkami na palonym maśle lawendowym
Pyzy ziemniaczane z twarogiem i śliwkami na palonym maśle lawendowym
Pyzy ziemniaczane z twarogiem i śliwkami na palonym maśle lawendowym
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki na duszone śliwki:

  • 500 g świeżych śliwek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 200 g masła,
  • kilka listków lawendy,
  • sok z cytryny do smaku.

Składniki na ciasto na pyzy:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 300 g skrobi,
  • około 100 g mąki pszennej (w zależności od tego, jak wilgotne jest ciasto).

Dodatkowo:

  • 2 opakowania twarogu półtłustego,
  • 80 g miodu,
  • 2 laski wanilii,
  • 100 ml słodkiej śmietanki 12% UHT.

Sposób przygotowania:

Śliwki umyj i potnij na ćwiartki, posyp lekko cukrem i dokładnie wymieszaj. Na patelni rozpuść masło, gdy zacznie się pienić, dodaj listki świeżej lawendy i lekko podpraż. Do masła dodaj pokrojone śliwki i całość duś około 5 minut w niskiej temperaturze. Na koniec dopraw do smaku sokiem z cytryny.

Ziemniaki w mundurkach dokładnie umyj i zaleją wodą, gotuj w posolonej wodzie, aż będą miękkie. Po ugotowaniu wyjmij z wody i zostaw, aby ostygły, dzięki temu również lekko obeschną. Następnie obierz je i przepuść przez praskę, dodaj skrobię ziemniaczaną, mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj, ugniatając zwarte ciasto.

Twaróg półtłusty przełóż do miski, dodaj miód, wanilię w lasce i słodką śmietankę UHT 12%. Wszystko dokładnie wymieszaj tak, aby masa była zwarta i nie lepiła się, żeby było możliwe uformować z niej kule.

Ciasto na pyzy podziel na porcję i nakładając twaróg do środka, formuj okrągły, zwarty kształt. Pyzy gotuj w posolonej wodzie przez 2-3 minuty. Po tym czasie wyjmij i przełóż na talerz, dodając duszone śliwki z lawendą.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości