Kurczak w maślance
Składniki na marynatę:
- 300 g maślanki Łowicz,
- duży kawałek imbiru,
- 4 ząbki czosnku,
- czerwona cebula,
- łyżeczka chili w proszku,
- 3/4 łyżeczki gram masła,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 1/2 pęczka natki pietruszki.
Składniki na kurczaka i dodatki:
- 1 kg mięsa z nóżek kurczaka,
- ryż basmati do podania,
- 10 dużych tortilli do podania.
Składniki na sos z czosnku niedźwiedziego:
- opakowanie śmietany 18% Łowicz,
- 2 pęczki czosnku niedźwiedziego,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Zmiksować wszystkie składniki na marynatę. Nóżki kurczaka zalewam marynatą i odstawiam na minimum 2-3 godziny do zamarynowania, najlepiej na noc. Mięso z nóżek nabijam na duży szpikulec do pieczenia mięsa i piekę w piekarniku przez około 1,5 godziny w temperaturze 180°C.
- W trakcie można odcinać upieczone mięso i piec dalej.
- Śmietanę wymieszać z posiekanym czosnkiem niedźwiedzim.
- W tortille zawijać ryż, sos i mięso.
Botwinkowa z serem i jajkiem w koszulce
Składniki:
- 2 litr bulionu drobiowego,
- 3-4 ziemniaki,
- kalarepa,
- młoda marchewka,
- 2 pęczki botwinki,
- pęczek szczawiu,
- opakowanie sera Fellada Łowicz,
- pęczek koperku,
- sól i pieprz do smaku,
- 4 jajka,
- 4 łyżki octu.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki, kalarepę i marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu.
- Botwinkę i szczaw posiekać, dodać do garnka i gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Po koniec do zupy dodać połowę posiekanego kopereku. Doprawić solę i pieprzem.
- W czasie, gdy zupa się gotuje, zagotować w rondelku wodę, przed wbiciem jajka do garnka wlać łyżkę octu. Łyżką zrobić wir w garnku, poczekać, aż się uspokoi. Jajko wbić do miseczki, a następnie delikatnie wlać na środek garnka. Czynność powtórzyć z każdym jajkiem.
- Zupę podawać z jajkiem w koszulce, posypane pokruszonym serem i posiekanym koperkiem.
Chleb wiejski na maślance
Składniki:
- 10 g drożdży,
- 300 ml maślanki Łowicz,
- 150 ml wody,
- 600 g mąki pszennej typ 750,
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej,
- 15 g soli (1 łyżeczka).
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszać drożdże z maślanką i wodą. Dodać resztę składników i wymieszać na jednolitą masę.
- Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść przez około 5–7 minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie, warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką, aby ciasto się nie kleiło.
- Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2–3 godz. do pierwszego wyrastania.
- Ciasto przełożyć z powrotem na oprószoną mąką stolnicę i uformować okrągły bochenek.
- Przełożyć do koszyka rozrostowego lub do miski wyłożonej ściereczką, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 1–1½ godz. do garowania.
- Rozgrzać duży garnek żeliwny i piekarnik do temperatury 250ºC.
- Ciasto naciąć u góry, wstawić do rozgrzanego gara.
- Piec przez 15 minut z pokrywką, następnie dopiec przez 30 minut bez pokrywki.
Zobacz także:
- Czy maślanka jest zdrowa? Poznaj właściwości maślanki
- Ciasto maślankowe z borówkami i białą czekoladą – przepis Mariety Mareckiej
- Zupa ziemniaczana na maślance - prosty i tani obiad
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: