Materiał promocyjny

Dania z maślanką według Piotra Kucharskiego - przepisy na kurczaka w maślance, zupę botwinkową i chleb na maślance

Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN
Maślanka, śmietanka i ser
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyszne dania na bazie maślanki. Sprawdź jego przepisy na rozpływającego się w ustach kurczaka w maślance, fenomenalną zupę botwinkową i przepyszny chleb na maślance.
Kurczak w maślance
Kurczak w maślance
Kurczak w maślance
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Kurczak w maślance

Składniki na marynatę:

  • 300 g maślanki Łowicz,
  • duży kawałek imbiru,
  • 4 ząbki czosnku,
  • czerwona cebula,
  • łyżeczka chili w proszku,
  • 3/4 łyżeczki gram masła,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki.

Składniki na kurczaka i dodatki:

  • 1 kg mięsa z nóżek kurczaka,
  • ryż basmati do podania,
  • 10 dużych tortilli do podania.

Składniki na sos z czosnku niedźwiedziego:

  • opakowanie śmietany 18% Łowicz,
  • 2 pęczki czosnku niedźwiedziego,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksować wszystkie składniki na marynatę. Nóżki kurczaka zalewam marynatą i odstawiam na minimum 2-3 godziny do zamarynowania, najlepiej na noc. Mięso z nóżek nabijam na duży szpikulec do pieczenia mięsa i piekę w piekarniku przez około 1,5 godziny w temperaturze 180°C.
  2. W trakcie można odcinać upieczone mięso i piec dalej.
  3. Śmietanę wymieszać z posiekanym czosnkiem niedźwiedzim.
  4. W tortille zawijać ryż, sos i mięso.
Botwinkowa z serem i jajkiem w koszulce
Botwinkowa z serem i jajkiem w koszulce
Botwinkowa z serem i jajkiem w koszulce
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Botwinkowa z serem i jajkiem w koszulce

Składniki:

  • 2 litr bulionu drobiowego,
  • 3-4 ziemniaki,
  • kalarepa,
  • młoda marchewka,
  • 2 pęczki botwinki,
  • pęczek szczawiu,
  • opakowanie sera Fellada Łowicz,
  • pęczek koperku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki octu.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki, kalarepę i marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu.
  2. Botwinkę i szczaw posiekać, dodać do garnka i gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  3. Po koniec do zupy dodać połowę posiekanego kopereku. Doprawić solę i pieprzem.
  4. W czasie, gdy zupa się gotuje, zagotować w rondelku wodę, przed wbiciem jajka do garnka wlać łyżkę octu. Łyżką zrobić wir w garnku, poczekać, aż się uspokoi. Jajko wbić do miseczki, a następnie delikatnie wlać na środek garnka. Czynność powtórzyć z każdym jajkiem.
  5. Zupę podawać z jajkiem w koszulce, posypane pokruszonym serem i posiekanym koperkiem.
Piotr Kucharski i jego chleb na maślance
Piotr Kucharski i jego chleb na maślance
Piotr Kucharski i jego chleb na maślance
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Chleb wiejski na maślance

Składniki:

  • 10 g drożdży,
  • 300 ml maślanki Łowicz,
  • 150 ml wody,
  • 600 g mąki pszennej typ 750,
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej,
  • 15 g soli (1 łyżeczka).

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać drożdże z maślanką i wodą. Dodać resztę składników i wymieszać na jednolitą masę.
  2. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść przez około 5–7 minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie, warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką, aby ciasto się nie kleiło.
  3. Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2–3 godz. do pierwszego wyrastania.
  4. Ciasto przełożyć z powrotem na oprószoną mąką stolnicę i uformować okrągły bochenek.
  5. Przełożyć do koszyka rozrostowego lub do miski wyłożonej ściereczką, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 1–1½ godz. do garowania.
  6. Rozgrzać duży garnek żeliwny i piekarnik do temperatury 250ºC.
  7. Ciasto naciąć u góry, wstawić do rozgrzanego gara.
  8. Piec przez 15 minut z pokrywką, następnie dopiec przez 30 minut bez pokrywki.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości