Materiał promocyjny

Dania z majonezem wielozadaniowym: jajka w sosie, sznycle z sałatką ziemniaczaną i sernik rossa

Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN
Inspiracje na świąteczny stół
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyszne dania z jajkami i majonezem, które sprawdzą się na wielkanocnym stole. Sprawdź jego przepisy na: jajka w sosie, sznycle z zapiekaną sałatką ziemniaczaną i sernik rossa. 

Do przygotowania przepisów wykorzystany został majonez Mosso. Jest on zrobiony na dobrej jakości oleju - własnej produkcji z pierwszego tłoczenia i bez ekstrakcji chemicznej, ma naturalną wysoką zawartość kwasów Omega 3. Jest prosty w użyciu - można go dodawać do ciasta zamiast tłuszczu czy żółtek. Dodatkowo wykorzystany w ciastach nadaje im niezwykłą puszystość i udoskonala strukturę. Z kolei dodany do mięs dodaje soczystości. 

>>Pobierz bezpłatny e-book

Jajka w sosie
Jajka w sosie
Jajka w sosie
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Jajka w sosie - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo,

Sos:

  • 5 łyżek majonezu napoleońskiego Mosso,
  • łyżka kaparów,
  • 5-6 filecików anchovis,
  • 4-5 korniszonów,
  • szalotka,
  • sól i pieprz,
  • 50 g czerwonej papryki konserwowej,
  • 50 g piklowanych jalapeño,
  • garść rzeżuchy.

Sposób przygotowania:

Jajka obrać i pokroić wzdłuż na połówki i ułożyć na półmisku. Majonez wymieszać z posiekanymi kaparami, anchovis, korniszonami i szalotką. Doprawić solą i pieprzem. Sosem polać jajka. A wierzch udekorować pokrojonymi w kostkę paprykami oraz rzeżuchą.

Sznycle z zapiekaną sałatką ziemniaczaną
Sznycle z zapiekaną sałatką ziemniaczaną
Sznycle z zapiekaną sałatką ziemniaczaną
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Sznycle z zapiekaną sałatką ziemniaczaną - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 800 g schabu,
  • sól i pieprz,
  • 8 łyżek majonezu napoleońskiego Mosso,
  • bułka tarta do panierowania,
  • klarowane masło do smażenia.

Składniki na sałatkę ziemniaczaną:

  • 1 kg ziemniaków sałatkowych,
  • 400 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej,
  • sól i pieprz,
  • cebula,
  • 4 łyżki majonezu napoleońskiego Mosso,
  • pęczek szczypiorku,
  • cytryna.
Sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać i pokroić w 0,5 cm plasterki. Ugotować w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania na 2-3 minuty dorzucić fasolkę. Wystudzić, a następnie wymieszać z posiekaną cebulą, solą, pieprzem i majonezem.

Schab pokroić na cztery kawałki. Każdy z kawałków naciąć wzdłuż na połowę ale nie całkowicie. Rozłożyć i rozklepać, aby uzyskać ogromne kotlety. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie posmarować z każdej strony majonezem i obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na klarowanym maśle z obu stron na złoty kolor.

Sznycle podawać z sałatką i kawałkiem cytryny. Całość posypać posiekanym szczypiorkiem.

Sernik rossa
Sernik rossa
Sernik rossa
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Sernik rossa - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 80 g cukru pudru,
  • 180 g majonezu napoleońskiego Mosso,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 2 jajka,
  • 6 żółtek,
  • 220 g cukru,
  • 100 g majonezu napoleońskiego Mosso,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 650 ml mleka.

Składniki na bezę:

  • 6 białek,
  • 220 g cukru.

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać majonez i zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować i włożyć je na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia (36 x 25 cm). Włożyć do lodówki. Rozgrzać piekarnik na 180°C. Ciasto nakłuć widelcem i piec przez 10 minut.

Za pomocą miksera ubić dwa jajka oraz 4 żółtka wraz z cukrem na puszysty biały krem. Dodawać stopniowo twaróg oraz Majonez Napoleoński Mosso. Wlać do masy budynie rozmieszane w mleku. Zmiksować na małych obrotach i przelać na podpieczony spód, masa będzie bardzo rzadka. Ciasto wstawić do piekarnika na 50 minut.

Na 10 minut przed końcem rozpocząć przygotowania bezy. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo cukier. Pianę wyłożyć na wierzch sernika i piec przez 10-12 minut, aż lekko się przyrumieni. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości