Do przygotowania przepisów wykorzystany został majonez Mosso. Jest on zrobiony na dobrej jakości oleju - własnej produkcji z pierwszego tłoczenia i bez ekstrakcji chemicznej, ma naturalną wysoką zawartość kwasów Omega 3. Jest prosty w użyciu - można go dodawać do ciasta zamiast tłuszczu czy żółtek. Dodatkowo wykorzystany w ciastach nadaje im niezwykłą puszystość i udoskonala strukturę. Z kolei dodany do mięs dodaje soczystości.
Jajka w sosie - przepis krok po kroku
Składniki:
- 8 jajek ugotowanych na twardo,
Sos:
- 5 łyżek majonezu napoleońskiego Mosso,
- łyżka kaparów,
- 5-6 filecików anchovis,
- 4-5 korniszonów,
- szalotka,
- sól i pieprz,
- 50 g czerwonej papryki konserwowej,
- 50 g piklowanych jalapeño,
- garść rzeżuchy.
Sposób przygotowania:
Jajka obrać i pokroić wzdłuż na połówki i ułożyć na półmisku. Majonez wymieszać z posiekanymi kaparami, anchovis, korniszonami i szalotką. Doprawić solą i pieprzem. Sosem polać jajka. A wierzch udekorować pokrojonymi w kostkę paprykami oraz rzeżuchą.
Sznycle z zapiekaną sałatką ziemniaczaną - przepis krok po kroku
Składniki:
- 800 g schabu,
- sól i pieprz,
- 8 łyżek majonezu napoleońskiego Mosso,
- bułka tarta do panierowania,
- klarowane masło do smażenia.
Składniki na sałatkę ziemniaczaną:
- 1 kg ziemniaków sałatkowych,
- 400 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej,
- sól i pieprz,
- cebula,
- 4 łyżki majonezu napoleońskiego Mosso,
- pęczek szczypiorku,
- cytryna.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i pokroić w 0,5 cm plasterki. Ugotować w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania na 2-3 minuty dorzucić fasolkę. Wystudzić, a następnie wymieszać z posiekaną cebulą, solą, pieprzem i majonezem.
Schab pokroić na cztery kawałki. Każdy z kawałków naciąć wzdłuż na połowę ale nie całkowicie. Rozłożyć i rozklepać, aby uzyskać ogromne kotlety. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie posmarować z każdej strony majonezem i obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na klarowanym maśle z obu stron na złoty kolor.
Sznycle podawać z sałatką i kawałkiem cytryny. Całość posypać posiekanym szczypiorkiem.
Sernik rossa - przepis krok po kroku
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 80 g cukru pudru,
- 180 g majonezu napoleońskiego Mosso,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego,
- 2 jajka,
- 6 żółtek,
- 220 g cukru,
- 100 g majonezu napoleońskiego Mosso,
- 2 opakowania budyniu śmietankowego,
- 650 ml mleka.
Składniki na bezę:
- 6 białek,
- 220 g cukru.
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać majonez i zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować i włożyć je na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia (36 x 25 cm). Włożyć do lodówki. Rozgrzać piekarnik na 180°C. Ciasto nakłuć widelcem i piec przez 10 minut.
Za pomocą miksera ubić dwa jajka oraz 4 żółtka wraz z cukrem na puszysty biały krem. Dodawać stopniowo twaróg oraz Majonez Napoleoński Mosso. Wlać do masy budynie rozmieszane w mleku. Zmiksować na małych obrotach i przelać na podpieczony spód, masa będzie bardzo rzadka. Ciasto wstawić do piekarnika na 50 minut.
Na 10 minut przed końcem rozpocząć przygotowania bezy. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo cukier. Pianę wyłożyć na wierzch sernika i piec przez 10-12 minut, aż lekko się przyrumieni. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia.
Zobacz także:
- Jajka po turecku, czyli cilbir - najlepsze przepisy na pyszne śniadanie
- Tatar, dorsz z sosem aioli i inne proste dania z majonezem
- Dieta bogata w jajka pozwala dłużej cieszyć się młodym wyglądem? "Natura dała nam cudowny produkt"
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN