Materiał promocyjny

Plyndze, pyzy, szneki z glancem i polewka z ziemniakami. Wypróbuj przepisy na dania ze szpinakiem

Wielkopolska kuchnia Piotra Kucharskiego
Rodzinne smaki z Wielkopolski
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN trwa cykl "W marcu jak w garncu", w którym wspólnie poznajemy tradycyjne i regionalne smaki, czasami w nieco odmienionym wydaniu. Piotr Kucharski przygotował dania kuchni wielkopolskiej. Jak zrobić plyndze z duszonym szpinakiem, pyzy z sosem szpinakowym, polewkę z ziemniakami i szpinakiem i szneki z glancem? Sprawdź przepisy.

Plyndze z duszonym szpinakiem - przepis

Plyndze z duszonym szpinakiem
Plyndze z duszonym szpinakiem
Plyndze z duszonym szpinakiem
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz

Masa szpinakowa:

  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1 opakowanie szpinaku Frosta

Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • gałka muszkatołowa
  • 1 szklanka mleka
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrać i połowę utrzeć na tarce o dużych oczkach a drugą połowę na oczkach o bardzo drobnych.
  2. Obrać cebulę i zetrzeć do ziemniaków na tarce o najmniejszych oczkach.
  3. Dodać jajka i mąkę. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
  4. Rozgrzać olej na patelni. Usmażyć chrupiące placki.
  5. Masa szpinakowa: odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  6. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na maśle, dodać szpinak i poddusić całość, aż woda odparuje.
  7. Sos beszamelowy: w rondelku rozpuszczamy masło.
  8. Dodajemy mąkę i smażymy przez chwilę aż nabierze lekko złotego koloru.
  9. Dodajemy porcję mleka i intensywnie mieszamy.
  10. Doprawiamy solą, gałką i pieprzem.
  11. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
  12. Dodajemy kolejną porcję mleka, aż uzyskamy konsystencję budyniu.
  13. Placki ułożyć w naczyniu do zapiekania, przełożyć duszonym szpinakiem.
  14. Całość polać beszamelem i zapiec w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez 20 minut.

Pyzy z sosem szpinakowym - przepis

Składniki na kluski:

  • 5 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 150 ml mleka
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju

Sos szpinakowy

  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie szpinaku Frosta
  • 4 łyżki mascarpone
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać mąkę i olej. Wymieszać i wyrobić na elastyczne ciasto.
  2. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  3. Z podrośniętego ciasta formować kluski wielkości mandarynki i odłożyć ponownie do wyrośnięcia na 30 minut.
  4. Po tym czasie ugotować je na parze przez około 15 minut.
  5. W czasie gdy ciasto wyrasta, podsmażyć pokrojony w paski boczek dodać masło oraz posiekaną cebulę i czosnek.
  6. Dodać szpinak, poddusić przez chwilę i dodać mascarpone.
  7. Doprawić solą, pieprzem i poddusić przez chwilę.

Polewka z ziemniakami i szpinakiem - przepis

Polewka z ziemniakami i szpinakiem
Polewka z ziemniakami i szpinakiem
Polewka z ziemniakami i szpinakiem
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 200 ml wody
  • 700 ml maślanki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100 ml śmietany kremówki
  • sól i pieprz

Dodatki:

  • 8 ziemniaków
  • 1 opakowanie szpinaku Frosta
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 1 pęczek koperku

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości.
  2. W tym czasie zagotować wodę. Maślankę dokładnie wymieszać z mąką i dodać do wody.
  3. Zagotować, doprawić solą i pieprzem.
  4. Na koniec dodać żółtka wymieszane ze słodką śmietaną.
  5. Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na gorącym oleju, aż będzie chrupiąca.
  6. Szpinak poddusić na odrobinie oleju, doprawić solą i pieprzem.
  7. Zupę serwować w głębokim talerzu, na górę dodać obrane i pokrojone ziemniaki, poduszony szpinak, cebulę, a całość posiekać koperkiem.

Szneki z glancem - przepis

Szneki z glancem
Szneki z glancem
Szneki z glancem
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Ciasto:

  • 200 g letniego mleka
  • 20 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g miękkiego masła
  • 4 żółtka
  • białka do posmarowania

Kruszonka:

  • 200 g zimnego masła
  • 200 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru
  • Lukier czyli glanca
  • 120 g cukru pudru
  • 10-15 ml wody lub soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. W misce rozpuścić w mleku drożdże i cukier.
  2. Dodać mąkę, roztrzepane jajka z żółtkami, i wymieszać na jednolitą masę.
  3. Przełożyć na obsypaną mąką stolnicę i zagnieść ciasto przez 5-6minut. Po tym czasie dalej wyrabiając należy zacząć dodawać porcjami masło i dalej wyrabiać około 5-6 minut, aż ciasto będzie sprężyste i sztywne.
  4. Ciasto przełożyć z powrotem do miski, zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość - na około 1,5 godziny.
  5. W trakcie gdy ciasto wyrasta, przygotować kruszonkę.
  6. Masło i cukier przełożyć na stolnicę i pokroić nożem, aż się połączą. Dosypać mąkę i końcówkami palców wszystko razem wymieszać, aż składniki się połączą. Przełożyć do miski, nie przykrywając, wstawić do lodówki.
  7. Gdy ciasto wyrośnie, lekko je zagnieść i podzielić na 8 dużych porcji lub na 16 małych.
  8. Zaciągnąć jak bułki (patrz przepis na bułki poznańskie).
  9. Rozwałkować każdą na placek o średnicy około 8 cm w przypadku dużych porcji lub 4 cm w przypadku małych porcji.
  10. Posmarować roztrzepanym białkiem i z wierzchu posypać kruszonką, ułożyć na nasmarowanych masłem blaszkach do pieczenia i odstawić do drugiego wyrastania czyli garowania na 1 godzinę.
  11. Rozgrzać piekarnik do 190ºC.
  12. Piec blaszki pojedynczo przez 15-17 minut.
  13. W tym czasie wymieszać cukier puder z wodą lub sokiem z cytryny. Otrzymaną pomadą polać ciepłe drożdżówki.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości