Jajka po turecku, czyli cilbir - najlepsze przepisy na pyszne śniadanie

Zacznij dzień pysznym i pożywnym śniadaniem
Źródło: Dzień Dobry TVN
Co kraj, to śniadaniowy obyczaj. Tym razem w naszej kuchni proponujemy jajka po turecku, czyli cilbir. Swoim przepisem i sposobem wykonania podzielili się Lorentyna Mikulska i Szymon Czerwiński. Sprawdź, jak zrobić ten zdrowy, pełnowartościowy posiłek.

Jajka po turecku - przepis Szymona Czerwińskiego

Składniki:

  • 200 g jogurtu greckiego
    • cytryna
      • ząbek czosnku
        • 2 świeże jajka zimne
          • 2 łyżki masła
            • łyżeczka płatków chilli
              • pęczek natki pietruszki
                • bochenek dobrego chleba
                  • 1/4 szklanki octu

                    Jak zrobić jajka po turecku według przepisu Szymona Czerwińskiego?

                    1. Czosnek przeciśnij przez praskę, następnie dodaj do jogurtu greckiego razem z łyżeczką soku z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw, aby składniki się połączyły. 
                      1. Dobrej jakości pieczywo żytnie pokrój na grubsze kromki. Następnie rozgrzej oliwę na patelni. Na rozgrzaną oliwę włóż pokrojone pieczywo i samaż na średnim ogniu, do czasu kiedy pieczywo z obu stron będzie przysmażone. Zdejmij grzanki z patelni i odstaw.
                        1. Na patelni rozgrzej masło, dodaj płatki chili i przesmaż. Pozostaw mało rozpuszczone. 
                          1. Do wysokiego garnka nalej zimnej wody. Następnie dodaj ¼ szklanki octu. Zagotuj wodę. Do filiżanek wbij jajko. Jedna filiżanka – jedno jajko. W zagotowanej, ale nie gotującej się wodzie zrób łyżką wir. Następnie z niewielkiej wysokości wlej do wody z octem – jajko z filiżanki. Gotuj na wolnym ogniu około trzech minut. Czas gotowania zależy od temperatury jajka, oraz wielkości. Po ugotowaniu łyżką cedzakową przełóż na talerz. Zależy nam, aby żółtko było płynne, a białko ścięte.
                            1. Do miseczki przełóż przygotowany jogurt. Dodaj jajka, a całość polej rozpuszczonym masłem. Posyp posiekaną natką pietruszki.

                              Çilbir - jajka po turecku według przepisu Lorentyny Mikulskiej

                              • 400 g greckiego jogurtu (w temperaturze pokojowej),
                                • 2 ząbki czosnku,
                                  • 1 łyżeczka soli,
                                    • 60 g masła,
                                      • 30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek,
                                        • 2 ząbki czosnku,
                                          • 2 łyżeczki papryki z Aleppo lub chilli w płatkach,
                                            • 2 łyżki posiekanej kolendry lub natki lub mieszanki obu ziół,
                                              • 4-8 jajek.

                                                Jak zrobić cilbir?

                                                1. Ząbki czosnku obrać, przekroić na pół i wyjąć kiełki. Dwa ząbki czosnku zetrzeć do miski, dodać sól i wymieszać. Dodać jogurt i ponownie wymieszać. Jogurt przełożyć do czterech miseczek.
                                                  1. Masło włożyć do rondelka (najlepiej o jasnym dnie) i podgrzewać na małym ogniu, aż nabierze orzechowego koloru i zapachu. Zdjąć z ognia i dodać cienkie plasterki czosnku. Wymieszać i po chwili (aż czosnek delikatnie się zrumieni), dodać paprykę i oliwę. Wymieszać.
                                                    1. Ugotować w zakwaszonej wodzie jajka w koszulkach (maksymalnie po cztery na jeden raz). Gotować je około 4-4,5 minuty. Odsączyć na ręczniku papierowym z wody i położyć po 1-2 jajka na jogurcie. Naciąć delikatnie jajka, żeby żółtka zaczęły wypływać.
                                                      1. Polać całość masłem z papryką i czosnkiem .Wierzch posypać posiekanymi ziołami. Podawać od razu z pieczywem.

                                                        Zobacz także:

                                                        Autor: Diana Ryściuk

                                                        Źródło: Szymon Czerwiński, Florentyna Mikulska

                                                        Źródło zdjęcia głównego: alpaksoy/Getty Images

                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości