Ciasto maślankowe z borówkami i białą czekoladą – przepis Mariety Mareckiej

Ciasto Mariety Mareckiej
Ciasto maślankowe z borówkami i białą czekoladą – przepis Mariety Mareckiej
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
Sierpień to czas na pyszne, polskie owoce. Większość przeznacza się na przetwory, jako zapasy na zimę, ale nie tylko. Sprawdź przepis na ciasto maślankowe z borówkami i białą czekoladą według Mariety Mareckiej.

Ciasto maślankowe z borówkami i białą czekoladą – przepis

Składniki:

  • 250 ml maślanki
  • 1,75 szklanki cukru + 4 łyżki
  • op. cukru z wanilią
  • cytryna
  • 4 jaja
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki rozpuszczonego masła
  • 1,5 szklanki borówek
  • 100 g białej czekolady
  • masło i bułka tarta do formy

Ciasto maślankowe z borówkami i białą czekoladą - sposób przygotowania

  • Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, a formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Do dużej miski wlewamy maślankę, dodajemy cukier (1,75 szklanki) i cukier z wanilią i za pomocą rózgi lub mieszadła łączymy ze sobą.
  • Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Skórkę dodajemy do masy, a sok zostawiamy na później.
  • Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i nadal za pomocą rózgi mieszamy. Nie robimy tego zbyt energicznie, łączymy tak by nie było grudek mąki.
  • Masło rozpuszczamy i wystudzone dolewamy do ciasta. Czekoladę kroimy w mniejsze kawałki i razem z borówkami wsypujemy do ciasta, mieszamy delikatnie łopatką by nie rozgnieść owoców.
  • Przelewamy do przygotowanej formy i pieczemy ok. 60 minut, aż ładnie się zarumieni. W tym czasie przygotowujemy syrop cytrynowy.
  • Odłożony wcześniej sok z cytryny wraz z 4 łyżkami cukru podgrzewamy do czasu aż całość zgęstnieje i nabierze lekko złocistego koloru.
  • Upieczone ciasto odstawiamy na 10 minut w formie, następnie wyciągamy je z tortownicy i studzimy kolejne 10 minut. Nakłuwamy dość gęsto np. za pomocą patyczka do szaszłyków i skrapiamy syropem. Najlepiej kroić je po wystudzeniu.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości