Ciasto maślankowe z borówkami i białą czekoladą – przepis
Składniki:
- 250 ml maślanki
- 1,75 szklanki cukru + 4 łyżki
- op. cukru z wanilią
- cytryna
- 4 jaja
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki rozpuszczonego masła
- 1,5 szklanki borówek
- 100 g białej czekolady
- masło i bułka tarta do formy
Ciasto maślankowe z borówkami i białą czekoladą - sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, a formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Do dużej miski wlewamy maślankę, dodajemy cukier (1,75 szklanki) i cukier z wanilią i za pomocą rózgi lub mieszadła łączymy ze sobą.
- Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Skórkę dodajemy do masy, a sok zostawiamy na później.
- Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i nadal za pomocą rózgi mieszamy. Nie robimy tego zbyt energicznie, łączymy tak by nie było grudek mąki.
- Masło rozpuszczamy i wystudzone dolewamy do ciasta. Czekoladę kroimy w mniejsze kawałki i razem z borówkami wsypujemy do ciasta, mieszamy delikatnie łopatką by nie rozgnieść owoców.
- Przelewamy do przygotowanej formy i pieczemy ok. 60 minut, aż ładnie się zarumieni. W tym czasie przygotowujemy syrop cytrynowy.
- Odłożony wcześniej sok z cytryny wraz z 4 łyżkami cukru podgrzewamy do czasu aż całość zgęstnieje i nabierze lekko złocistego koloru.
- Upieczone ciasto odstawiamy na 10 minut w formie, następnie wyciągamy je z tortownicy i studzimy kolejne 10 minut. Nakłuwamy dość gęsto np. za pomocą patyczka do szaszłyków i skrapiamy syropem. Najlepiej kroić je po wystudzeniu.
Zobacz także:
- Kiszonki można zrobić niemal ze wszystkich owoców i warzyw. Na czym polega ten proces?
- Jak dbać o warzywa, by dawały plony aż do jesieni? Łukasz Skop wyjaśnia i zdradza przepis na patisony
- Przetwory z jeżyn sprawdzą się idealnie zimą. Są smaczne, aromatyczne i bardzo zdrowe. Co zrobić z jeżyn?
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: