Ciasto maślankowe z borówkami i białą czekoladą – przepis Mariety Mareckiej

Ciasto Mariety Mareckiej
Ciasto maślankowe z borówkami i białą czekoladą – przepis Mariety Mareckiej
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
Sierpień to czas na pyszne, polskie owoce. Większość przeznacza się na przetwory, jako zapasy na zimę, ale nie tylko. Sprawdź przepis na ciasto maślankowe z borówkami i białą czekoladą według Mariety Mareckiej.

Ciasto maślankowe z borówkami i białą czekoladą – przepis

Składniki:

  • 250 ml maślanki
    • 1,75 szklanki cukru + 4 łyżki
      • op. cukru z wanilią
        • cytryna
          • 4 jaja
            • 3 szklanki mąki pszennej
              • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
                • 2/3 szklanki rozpuszczonego masła
                  • 1,5 szklanki borówek
                    • 100 g białej czekolady
                      • masło i bułka tarta do formy

                        Ciasto maślankowe z borówkami i białą czekoladą - sposób przygotowania

                        • Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, a formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Do dużej miski wlewamy maślankę, dodajemy cukier (1,75 szklanki) i cukier z wanilią i za pomocą rózgi lub mieszadła łączymy ze sobą.
                          • Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Skórkę dodajemy do masy, a sok zostawiamy na później.
                            • Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i nadal za pomocą rózgi mieszamy. Nie robimy tego zbyt energicznie, łączymy tak by nie było grudek mąki.
                              • Masło rozpuszczamy i wystudzone dolewamy do ciasta. Czekoladę kroimy w mniejsze kawałki i razem z borówkami wsypujemy do ciasta, mieszamy delikatnie łopatką by nie rozgnieść owoców.
                                • Przelewamy do przygotowanej formy i pieczemy ok. 60 minut, aż ładnie się zarumieni. W tym czasie przygotowujemy syrop cytrynowy.
                                  • Odłożony wcześniej sok z cytryny wraz z 4 łyżkami cukru podgrzewamy do czasu aż całość zgęstnieje i nabierze lekko złocistego koloru.
                                    • Upieczone ciasto odstawiamy na 10 minut w formie, następnie wyciągamy je z tortownicy i studzimy kolejne 10 minut. Nakłuwamy dość gęsto np. za pomocą patyczka do szaszłyków i skrapiamy syropem. Najlepiej kroić je po wystudzeniu.

                                      Zobacz także:

                                      Źródło: Marieta Marecka

                                      Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości