Z tymi przepisami wyprawisz prawdziwą ucztę. Poznaj grillowe specjały Andrzeja Andrzejczaka

Z tymi przepisami wyprawisz prawdziwą ucztę. Poznaj grillowe specjały Andrzeja Andrzejczaka
Źródło: Dzień Dobry TVN
Najwyższa chwila odpalić grilla
Najwyższa chwila odpalić grilla
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Grillowanie to jedno z ulubionych zajęć Polaków. Grillujemy mięso, warzywa i wiele innych składników. Oto przepisy Andrzeja Andrzejczaka, znanego jako Dr Meat, które warto wypróbować samodzielnie. W kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował on, jak zrobić niecodzienne marynaty do mięsa, domowy kebab, pyszne skrzydełka z kurczaka, a także sosy i grillowane warzywa. Sprawdź przepisy.

Marynata mango do kurczaka

Składniki (na kilogram mięsa):

  • 250 ml pulpy mango,
    • 50 ml soku z limonki,
      • 100 ml sosu sojowego,
        • 30 g czosnku,
          • 40 g pasty z papryczek chili,
            • 30 g świeżej kolendry.

              Przygotowanie:

              Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Udka z kurczaka wrzucamy do woreczka strunowego i zalewamy marynatą na około 12 godzin. Mięso wykładamy na blachę z pergaminem i pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut.

              Sucha marynata do wołowiny

              Składniki (na kilogram mięsa mielonego):

              • skórka z cytryny,
                • 12 g soli,
                  • 5 g pieprzu młotkowanego,
                    • 10 g czosnku granulowanego,
                      • 5 g kminu rzymskiego.

                        Przygotowanie:

                        Składniki mieszamy i równomiernie nacieramy nimi mięso.

                        Solanka do skrzydełek

                        Składniki:

                        • 50 g soli,
                          • 1 litr wody.

                            Przygotowanie:

                            Dokładnie rozpuszczamy sól w wodzie, ok 5% stężenia, czyli 50 g soli na 1 litr wody. Następnie wrzucamy skrzydełka na około 2-3 godziny.

                            Domowy kebab

                            Składniki:

                            • 800 g wołowiny mielonej (80/20),
                              • 150 g cebuli białej,
                                • 40 g świeżej kolendry,
                                  • 150 g papryki czerwonej,
                                    • skórka z cytryny do smaku
                                      • sól, pieprz do smaku
                                        • 5 g czosnku,
                                          • 4 lewasze,
                                            • 200 g pomidorów,
                                              • 200 g pikli,
                                                • 50 g rukoli,
                                                  • 5 g kminu rzymskiego,
                                                    • 30 ml oleju rzepakowego,
                                                      • 5 g sody.

                                                        Przygotowanie:

                                                        Kroimy cebulę i paprykę w drobną kostkę. Następnie siekamy kolendrę. Mięso mieszamy z warzywami i przyprawami. Później wsadzamy całość do naczynia i schładzamy, najlepiej w zamrażarce, przez około godzinę, aż się ściągnie. Następnie formujemy płaskie rolki po 100-150 g, które nabijamy na szpady. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy mięso na blasze z pergaminem przez około 7-8 minut. Lawasze grzejemy na patelni grillowej. Smarujemy sosem, układamy w środku rukolę, na to szaszłyki, dodajemy świeżego pomidora, ogórka, cebulę i gotowe.

                                                        Domowy kebab
                                                        Domowy kebab
                                                        Domowy kebab
                                                        Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                        Odlotowe skrzydełka

                                                        Składniki:

                                                        • kilogram skrzydełek z kurczaka,
                                                          • 1,5 l wody,
                                                            • 75 g soli.
                                                              Odlotowe skrzydełka
                                                              Odlotowe skrzydełka
                                                              Odlotowe skrzydełka
                                                              Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                              Przygotowanie:

                                                              Skrzydełka oczyszczamy, odcinamy lotki i dzielimy na 2 części - 1 i 2 kostne. Robimy solankę, dokładnie rozpuszczając sól w wodzie, ok 5% stężenia czyli 50 g soli na litr wody. Następnie wrzucamy skrzydełka na około 2-3 godziny. Po zasoleniu, mięso wyjmujemy z zalewy, osuszamy i układamy na blasze z pergaminem, najlepiej na kratce, żeby nie stykały się bezpośrednio z blachą. Rozgrzewamy piec do 200 stopni. Mięso pieczemy przez około 40-4 5minut, w połowie czasu przewracamy skrzydła na drugą stronę, żeby się równomiernie opiekły. Gotowe skrzydełka wrzucamy do miski i przelewamy sosem Buffalo. Podajemy ze świeżym szczypiorkiem.

                                                              Domowy sos Buffalo

                                                              Składniki:

                                                              • 80 g sambalu,
                                                                • 150 g masła,
                                                                  • 30 ml sosu worcester,
                                                                    • 10 g czosnku granulowanego,
                                                                      • 20 ml octu jabłkowego,
                                                                        • 15 g miodu,
                                                                          • ok. 100 ml wody.

                                                                            Przygotowanie:

                                                                            Masło rozpuszczamy w rondlu. Następnie dodajemy wszystkie składniki oprócz wody, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Na koniec powoli wlewamy wodę, ciągle mieszając, tak aby powstała gęsta emulsja. Sos schładzamy i podajemy z gorącymi skrzydełkami.

                                                                            Zdrowy sos miętowy

                                                                            Składniki:

                                                                            • 300 g gęstego jogurtu,
                                                                              • 200 g majonezu,
                                                                                • sól, pieprz do smaku
                                                                                  • 10 g czosnku,
                                                                                    • skóra z cytryny do smaku
                                                                                      • 40 g świeżej mięty.

                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                        Posiekaną miętę, czosnek, skórkę z cytryny i przyprawy łączymy z majonezem. Następnie całość mieszamy z jogurtem.

                                                                                        Sos "letnia limonka"

                                                                                        Składniki:

                                                                                        • 200g pasty sezamowej,
                                                                                          • 120 ml wody,
                                                                                            • 40 ml soku z limonki,
                                                                                              • 20 g czosnku,
                                                                                                • 60 ml sosu sojowego,
                                                                                                  • 30 g cukru,
                                                                                                    • 300 ml oleju,

                                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                                      Pastę sezamową miksujemy z wszystkimi składnikami oprócz oleju. Następnie wlewamy powoli olej dalej miksując, tak aby powstała emulsja.

                                                                                                      Sos śliwkowe BBQ

                                                                                                      Składniki:

                                                                                                      • 0,7 l pulpy pomidorowej,
                                                                                                        • 0,3 l wody,
                                                                                                          • 50 ml octu jabłkowego,
                                                                                                            • 50 g cukru,
                                                                                                              • 200 g cebuli czerwonej,
                                                                                                                • 15 g świeżego chili,
                                                                                                                  • 30 g świeżego czosnku,
                                                                                                                    • 200 g suszonych śliwek,
                                                                                                                      • gałązka świeżego rozmarynu,
                                                                                                                        • 15 g papryki słodkiej wędzonej,
                                                                                                                          • 10 g soli,
                                                                                                                            • sos sojowy.

                                                                                                                              Przygotowanie:

                                                                                                                              Cebulę czerwoną pokrojoną w pióra, czosnek, rozmaryn i chili podsmażamy krótko na mocno rozgrzanym oleju. Następnie wrzucamy śliwki, smażymy przez kilka minut i zalewamy pomidorami z wodą. Dodajemy resztę składników - ocet, cukier, sos sojowy, paprykę wędzoną, sól - i całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 45 minut. Całość miksujemy blenderem na gładką masę.

                                                                                                                              Szybkie pikle

                                                                                                                              Składniki:

                                                                                                                              • kilogram ogórków gruntowych,
                                                                                                                                • 25 g soli,
                                                                                                                                  • 200 ml octu jabłkowego,
                                                                                                                                    • 200 g cukru,
                                                                                                                                      • 10 g pieprzu cayenne,
                                                                                                                                        • 30 g czosnku
                                                                                                                                          • 80 ml oleju.

                                                                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                                                                            Ogórki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy cienko na mandolinie lub nożem na talarki. Całość zasalamy i zostawiamy na około 30 minut. Następnie robimy pastę z pieprzu cayenne, czosnku i oleju - dokładnie mielimy wszystko na gładką masę. Ocet zagotowujemy z cukrem. Po upływie wskazanego czasu, ogórki odciskamy z wody. Smarujemy je marynatą i zalewamy gorącą zalewą.

                                                                                                                                            Szybkie pikle
                                                                                                                                            Szybkie pikle
                                                                                                                                            Szybkie pikle
                                                                                                                                            Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                                                                                            Wybuchowe bakłażany z granatem

                                                                                                                                            Składniki:

                                                                                                                                            • 2 średniej wielkości bakłażany,
                                                                                                                                              • 20 g gruboziarnistej soli morskiej,
                                                                                                                                                • pęczek kolendry,
                                                                                                                                                  • owoc granatu,
                                                                                                                                                    • 50 ml oliwy z oliwek,
                                                                                                                                                      • 5 g pieprzu młotkowanego.

                                                                                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                                                                                        Bakłażany lekko nacinamy na końcu, żeby nie pękały podczas pieczenia i układamy (w całości) na blasze z pergaminem. Piekarnik ustawiamy na 220 stopni i wkładamy bakłażany na około 20 minut. Oberżynę pieczemy, aż będzie miękka w środku, a skóra spieczona.

                                                                                                                                                        Wybuchowe bakłażany
                                                                                                                                                        Wybuchowe bakłażany
                                                                                                                                                        Wybuchowe bakłażany
                                                                                                                                                        Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                                                                                                        Ostre marcheweczki

                                                                                                                                                        Składniki:

                                                                                                                                                        • kilogram młodej marchwi,
                                                                                                                                                          • 80 ml sosu sojowego,
                                                                                                                                                            • 50 g miodu,
                                                                                                                                                              • 50 ml soku z cytryny,
                                                                                                                                                                • 100 ml oliwy z oliwek,
                                                                                                                                                                  • 30 g sezamu prażonego,
                                                                                                                                                                    • 100 ml sosu z chili z czosnkiem.
                                                                                                                                                                      Ostre marcheweczki
                                                                                                                                                                      Ostre marcheweczki
                                                                                                                                                                      Ostre marcheweczki
                                                                                                                                                                      Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                                                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                                                                                                      Marchew oczyszczamy, obcinamy nać, myjemy i osuszamy. Następnie robimy w warzywach delikatne nakłucia widelcem. Wrzucamy je do woreczków strunowych i zalewamy marynatą. Zostawiamy najlepiej na kilka godzin. Jeśli masz w domu pakowarkę próżniową to zapakuj marchewki vacum. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Marchewki pieczemy na blasze z pergaminem, najlepiej w całości, przez około 20 minut, co chwila je obracając. Podajemy z sosem chili i prażonym sezamem.

                                                                                                                                                                      Potrawy z grilla według Andrzeja Andrzejczaka
                                                                                                                                                                      Potrawy z grilla według Andrzeja Andrzejczaka
                                                                                                                                                                      Potrawy z grilla według Andrzeja Andrzejczaka
                                                                                                                                                                      Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                                                                                      Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                                                                                                      Źródło: Andrzej Andrzejczak

                                                                                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                      Jaką torbę materiałową wybrać na lato?
                                                                                                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                                                                                                      Jaką torbę materiałową wybrać na lato?

                                                                                                                                                                      Przepisy na aromatyczne marynaty do dań z grilla
                                                                                                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                                                                                                      Przepisy na aromatyczne marynaty do dań z grilla