Marynata mango do kurczaka
Składniki (na kilogram mięsa):
- 250 ml pulpy mango,
- 50 ml soku z limonki,
- 100 ml sosu sojowego,
- 30 g czosnku,
- 40 g pasty z papryczek chili,
- 30 g świeżej kolendry.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Udka z kurczaka wrzucamy do woreczka strunowego i zalewamy marynatą na około 12 godzin. Mięso wykładamy na blachę z pergaminem i pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut.
Sucha marynata do wołowiny
Składniki (na kilogram mięsa mielonego):
- skórka z cytryny,
- 12 g soli,
- 5 g pieprzu młotkowanego,
- 10 g czosnku granulowanego,
- 5 g kminu rzymskiego.
Przygotowanie:
Składniki mieszamy i równomiernie nacieramy nimi mięso.
Solanka do skrzydełek
Składniki:
- 50 g soli,
- 1 litr wody.
Przygotowanie:
Dokładnie rozpuszczamy sól w wodzie, ok 5% stężenia, czyli 50 g soli na 1 litr wody. Następnie wrzucamy skrzydełka na około 2-3 godziny.
Domowy kebab
Składniki:
- 800 g wołowiny mielonej (80/20),
- 150 g cebuli białej,
- 40 g świeżej kolendry,
- 150 g papryki czerwonej,
- skórka z cytryny do smaku
- sól, pieprz do smaku
- 5 g czosnku,
- 4 lewasze,
- 200 g pomidorów,
- 200 g pikli,
- 50 g rukoli,
- 5 g kminu rzymskiego,
- 30 ml oleju rzepakowego,
- 5 g sody.
Przygotowanie:
Kroimy cebulę i paprykę w drobną kostkę. Następnie siekamy kolendrę. Mięso mieszamy z warzywami i przyprawami. Później wsadzamy całość do naczynia i schładzamy, najlepiej w zamrażarce, przez około godzinę, aż się ściągnie. Następnie formujemy płaskie rolki po 100-150 g, które nabijamy na szpady. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy mięso na blasze z pergaminem przez około 7-8 minut. Lawasze grzejemy na patelni grillowej. Smarujemy sosem, układamy w środku rukolę, na to szaszłyki, dodajemy świeżego pomidora, ogórka, cebulę i gotowe.
Odlotowe skrzydełka
Składniki:
- kilogram skrzydełek z kurczaka,
- 1,5 l wody,
- 75 g soli.
Przygotowanie:
Skrzydełka oczyszczamy, odcinamy lotki i dzielimy na 2 części - 1 i 2 kostne. Robimy solankę, dokładnie rozpuszczając sól w wodzie, ok 5% stężenia czyli 50 g soli na litr wody. Następnie wrzucamy skrzydełka na około 2-3 godziny. Po zasoleniu, mięso wyjmujemy z zalewy, osuszamy i układamy na blasze z pergaminem, najlepiej na kratce, żeby nie stykały się bezpośrednio z blachą. Rozgrzewamy piec do 200 stopni. Mięso pieczemy przez około 40-4 5minut, w połowie czasu przewracamy skrzydła na drugą stronę, żeby się równomiernie opiekły. Gotowe skrzydełka wrzucamy do miski i przelewamy sosem Buffalo. Podajemy ze świeżym szczypiorkiem.
Domowy sos Buffalo
Składniki:
- 80 g sambalu,
- 150 g masła,
- 30 ml sosu worcester,
- 10 g czosnku granulowanego,
- 20 ml octu jabłkowego,
- 15 g miodu,
- ok. 100 ml wody.
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w rondlu. Następnie dodajemy wszystkie składniki oprócz wody, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Na koniec powoli wlewamy wodę, ciągle mieszając, tak aby powstała gęsta emulsja. Sos schładzamy i podajemy z gorącymi skrzydełkami.
Zdrowy sos miętowy
Składniki:
- 300 g gęstego jogurtu,
- 200 g majonezu,
- sól, pieprz do smaku
- 10 g czosnku,
- skóra z cytryny do smaku
- 40 g świeżej mięty.
Przygotowanie:
Posiekaną miętę, czosnek, skórkę z cytryny i przyprawy łączymy z majonezem. Następnie całość mieszamy z jogurtem.
Sos "letnia limonka"
Składniki:
- 200g pasty sezamowej,
- 120 ml wody,
- 40 ml soku z limonki,
- 20 g czosnku,
- 60 ml sosu sojowego,
- 30 g cukru,
- 300 ml oleju,
Przygotowanie:
Pastę sezamową miksujemy z wszystkimi składnikami oprócz oleju. Następnie wlewamy powoli olej dalej miksując, tak aby powstała emulsja.
Sos śliwkowe BBQ
Składniki:
- 0,7 l pulpy pomidorowej,
- 0,3 l wody,
- 50 ml octu jabłkowego,
- 50 g cukru,
- 200 g cebuli czerwonej,
- 15 g świeżego chili,
- 30 g świeżego czosnku,
- 200 g suszonych śliwek,
- gałązka świeżego rozmarynu,
- 15 g papryki słodkiej wędzonej,
- 10 g soli,
- sos sojowy.
Przygotowanie:
Cebulę czerwoną pokrojoną w pióra, czosnek, rozmaryn i chili podsmażamy krótko na mocno rozgrzanym oleju. Następnie wrzucamy śliwki, smażymy przez kilka minut i zalewamy pomidorami z wodą. Dodajemy resztę składników - ocet, cukier, sos sojowy, paprykę wędzoną, sól - i całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 45 minut. Całość miksujemy blenderem na gładką masę.
Szybkie pikle
Składniki:
- kilogram ogórków gruntowych,
- 25 g soli,
- 200 ml octu jabłkowego,
- 200 g cukru,
- 10 g pieprzu cayenne,
- 30 g czosnku
- 80 ml oleju.
Przygotowanie:
Ogórki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy cienko na mandolinie lub nożem na talarki. Całość zasalamy i zostawiamy na około 30 minut. Następnie robimy pastę z pieprzu cayenne, czosnku i oleju - dokładnie mielimy wszystko na gładką masę. Ocet zagotowujemy z cukrem. Po upływie wskazanego czasu, ogórki odciskamy z wody. Smarujemy je marynatą i zalewamy gorącą zalewą.
Wybuchowe bakłażany z granatem
Składniki:
- 2 średniej wielkości bakłażany,
- 20 g gruboziarnistej soli morskiej,
- pęczek kolendry,
- owoc granatu,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- 5 g pieprzu młotkowanego.
Przygotowanie:
Bakłażany lekko nacinamy na końcu, żeby nie pękały podczas pieczenia i układamy (w całości) na blasze z pergaminem. Piekarnik ustawiamy na 220 stopni i wkładamy bakłażany na około 20 minut. Oberżynę pieczemy, aż będzie miękka w środku, a skóra spieczona.
Ostre marcheweczki
Składniki:
- kilogram młodej marchwi,
- 80 ml sosu sojowego,
- 50 g miodu,
- 50 ml soku z cytryny,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- 30 g sezamu prażonego,
- 100 ml sosu z chili z czosnkiem.
Przygotowanie:
Marchew oczyszczamy, obcinamy nać, myjemy i osuszamy. Następnie robimy w warzywach delikatne nakłucia widelcem. Wrzucamy je do woreczków strunowych i zalewamy marynatą. Zostawiamy najlepiej na kilka godzin. Jeśli masz w domu pakowarkę próżniową to zapakuj marchewki vacum. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Marchewki pieczemy na blasze z pergaminem, najlepiej w całości, przez około 20 minut, co chwila je obracając. Podajemy z sosem chili i prażonym sezamem.
Zobacz także:
- Zrób grilla z Sebastianem Olmą. Poznaj jego sposoby na udaną ucztę
- Prawdziwa uczta dla mięsożerców. Przepisy na dania z grilla od Martyny Niemiec z "MasterChef Nastolatki"
- Nietypowe pomysły na grilla, które smakują wyśmienicie. Sprawdź 10 oryginalnych przepisów
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Andrzej Andrzejczak
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News